Sibiul fierbe in asteptarea celui mai mare proiect cultural organizat vreodata in Romania. La 1 ianuarie 2007, Sibiul devine -Capitala Culturala Europeana-, transformandu-se astfel in principalul obiectiv cultural din Romania. Cu mai putin de cinci luni inainte de debutul acestui program, Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat ca va aloca 3,5 milioane RON pentru pregatirea a 34 de proiecte ce vor avea loc in cadrul programului -Capitala Culturala Europeana-.
Asa cum se stie, pe parcursul anului viitor, la Sibiu se vor derula nu mai putin de 220 de programe culturale. Dintre ele, 170 au fost selectate de o comisie speciala a MCC si a Asociatiei -Sibiu – Capitala Culturala Europeana-, restul urmand a fi organizate in parteneriat cu Luxemburg, capitala asociata Sibiului. Conform protocolului semnat acum doua saptamani de catre MCC si Consiliul Judetean Sibiu, s-a stabilit ca bugetul proiectelor ce se vor desfasura la Sibiu se va ridica la 43 milioane RON. Din aceasta suma, MCC va acoperi 21 de milioane, 13,2 milioane vor fi alocate de Consiliul judetean, 1,5 milioane de catre Consiliul local, 7,3 milioane reprezentand contributia operatorilor culturali.
Teatrul, la loc de cinste
Prima transa de 3,5 milioane RON a fost anuntata de catre ministrul culturii si cultelor, Adrian Iorgulescu, ea fiind destinata proiectelor ce se afla deja in pregatire.
In acest program, teatrul ocupa un rol important, cinci proiecte propuse de Teatrul National -Radu Stanca- din Sibiu urmand sa primeasca finantare chiar din acest an. Printre ele se numara -Goethe in Transilvania- (al carui buget se ridica la un milion de euro), -Ballhaus-, -Regizori romani si straini invitati- si spectacole realizate de regizorii Andrei Serban si Andrei Zholdak. Asa cum se stie, Andrei Serban a finalizat deja lucrul la spectacolul -Pescarusul- de A.P. Cehov, cel care va deschide partea teatrala a programului -Capitala Culturala Europeana 2007-. Pe langa proiectele propuse de Teatrul -Radu Stanca-, vor mai fi alocate fonduri si pentru proiecte culturale propuse de 15 asociatii, fundatii sau uniuni de creatie. La acest capitol putem aminti: -Tragedia lui Carmen- si -In cautarea teatrului existential- (UNITER), -aniMOTION – festival european de animatie- si -Binarium- (Fundatia AltArt pentru Arta Alternativa) sau -Dans. Acces 07- (Fundatia Culturala Proiect DCM).
Dialogul culturilor
Printre celelalte proiecte care vor primi finantare mai regasim proiecte de mediu (-CoolTourist-, -Ecomuzeu in regiunea Sibiului-, -Perspective 2007 pentru zonele limitrofe Sibiului-), -Euroiudaica 2007- – Festival european de cultura si arta evreiasca, -Cercul literar de la Sibiu – capitol european al culturii romane- sau -Sibiu – Luxemburg – Bucuresti: Dialogul Culturilor-. Bani de la MCC va primi si Complexul Muzeal -Astra-, ce va pregati patru proiecte: -Sibiu – orasul meu natal-, -Etno Tehno Parc – Muzeul Copiilor-, expozitia temporara -Mobilierul pictat Transilvanean- si -Tezaure Umane Vii-. Lista finantarilor mai cuprinde si proiecte pregatite de institutii din subordinea MCC si patru proiecte ale unor organizatii de cult. Pentru a-si primi banii, organizatorii acestor proiecte trebuie sa incheie contracte de finantare cu MCC.