De obicei, studiile unor institutii prestigioase, precum Banca Nationala a Romaniei (BNR), se adreseaza specialistilor in domeniu. Dar informatiile continute de aceste studii ofera si publicului mai putin initiat in domeniile in cauza o imagine mult mai completa asupra unor sectoare importante ale economiei decat fluxul obisnuit de stiri sau comunicatele de presa. In ultimii ani, sectorul asigurarilor din Romania s-a dezvoltat deosebit de interesant, iar recentul Raport asupra stabilitatii financiare, elaborat de catre BNR, contine cateva concluzii interesante, motiv pentru care, in acest context, prezentam sintetic capitolul despre asigurari din studiul precizat anterior. Titlul si subtitlurile apartin redactiei. Petre Porea
Instabilitatea, favorizata de scaderea dobanzii
Piata asigurarilor reprezinta un segment de stabilitate a sistemului financiar romanesc. Aceasta a cunoscut o dezvoltare accentuata in ultimii ani, iar companiile de asigurari si-au imbunatatit performanta financiara si tehnica. Volumul pietei asigurarilor ramane in continuare redus raportat la economia reala, iar pericolul declansarii unui soc sistemic dinspre sectorul asigurarilor este scazut. Sectorul asigurarilor este receptat la nivel global ca un segment stabil al sistemului financiar. El contribuie la cresterea economica si la alocarea eficienta a resurselor prin transferul riscurilor si mobilizarea economiilor. Companiile de asigurari detin pasive nelichide si nu sunt expuse riscului de contagiune precum bancile comerciale. Acestea mobilizeaza resurse pe termen lung si reduc presiunile bugetare. (…)
Principalele surse de instabilitate pentru sectorul asigurarilor sunt ratele de dobanda in scadere pentru asigurarile de viata si cresterea pragului maxim de despagubire pentru asigurarile generale.
Diminuarea ratei dobanzii creeaza presiune pe societatile de asigurari de viata, intrucat acestea urmaresc sa obtina randamente pentru portofoliul de investitii cel putin egale cu rata minim garantata. Ca efect al scaderii dobanzilor, companiile au crescut investitiile in active cu randament si risc ridicat. Emisiunile de certificate de trezorerie au scazut puternic in ultima perioada, obligand societatile de asigurari sa plaseze lichiditatile pe termen scurt preponderent pe piata bancara. Dezvoltarea rapida a sectorului asigurarilor din ultimii ani si cresterea gradului de conexiune cu piata bancara si de capital au intarit rolul asigurarilor in mentinerea stabilitatii financiare.
Motorul – sectorul auto
Gradul de penetrare a sectorului asigurarilor se situeaza in urma pietelor dezvoltate si a tarilor din regiune. Romania a pornit de la un nivel de 0,67% din PIB in anul 2001 si a ajuns la 1,17% din PIB in anul 2005 la asigurari generale. Trebuie remarcata dinamica sectoriala. Segmentul auto este principalul motor de crestere a pietei asigurarilor (66,8% din piata), urmat de asigurarile de calamitati si incendii (13,78%) si asigurarile de credite (6,34%). Ponderea asigurarilor de viata in PIB a avansat de la 0,18% in anul 2001 la 0,36% in anul 2005. Pe aceasta ramura, principalele categorii sunt asigurarile de viata legate de investitii, pentru care expunerea la riscul de investitii este transferata asiguratului (34%), si asigurarile mixte de viata (33,2%). Activele totale au depasit pragul de un miliard euro in 2004. Rezervele tehnice au urmat trendul crescator al pietei, astfel incat, la sfarsitul primului semestru din anul 2005, insumau 2811.3 milioane RON (767,09 milioane euro). (…)
Companiile de asigurari de viata se concentreaza pe portofoliul de investitii si au plati periodice stabile. Companiile de asigurari generale sunt mult mai expuse pe termen scurt. Pentru acestea sunt importante primele incasate si rata daunelor. (…)
Daca la nivel international companiile de asigurari generale aloca actiunilor o cota superioara comparativ cu asigurarile de viata, in Romania, situatia este inversa. Preferinta mai mare pentru asigurarile de viata se datoreaza nevoilor de randamente sporite si intereselor de investitii ale clientilor. Societatile de asigurari generale evita pentru moment investitii importante in actiuni datorita volatilitatii ridicate a pietei de capital romanesti. (…)