Imediat dupa instalare in functie, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a inceput o ofensiva sustinuta impotriva companiilor de asigurari care permite practicarea incheierii politelor RCS la colt de strada, de cele mai multe ori in automobile sordide. Inceputa in Bucuresti, campania s-a lasat pana acum cu sanctionarea a cel putin sapte companii, din totalul de 15, care au dreptul de a practica acest gen de asigurari. Recent, potrivit unui comunicat de presa, CSA a anuntat ca ofensiva va continua in intreaga tara pentru a stopa aceasta practica, urmatoarele orase pe lista fiind Cluj-Napoca si Iasi.
Decizia CSA este pe deplin legala, bazandu-se pe prevederile articolului 20, alin. 1, lit. a din Legea asigurarilor nr.32/2000, articol care prevede ca societatile de asigurare trebuie sa isi organizeze si sa isi desfasoare activitatea cu prudenta si profesionalism. Or, profesionalismul implica respect fata de asigurat, un astfel de contract trebuind a fi incheiat intr-un spatiu amenajat corespunzator, si nu in conditii sordide. De asemenea, CSA verifica si indeplinirea prevederilor Ordonantei de Urgenta 189/2005 referitoare la furnizarea de catre societatile de asigurare, in sistem informatizat, a informatiilor privind politele de asigurare obligatorie RCA, constatand si in acest caz mai multe abateri. Practic, in urma constatarilor negative din Bucuresti, CSA a dispus extinderea la nivel national a actiunilor de control cu privire la respectarea prevederilor legale de catre societatile care practica asigurarile obligatorii de tip RCA .
De altfel, Angela Toncescu preciza pe site-ul institutiei pe care o coordoneaza ca -daca vrem ca industria asigurarilor sa castige la capitolul imagine si credibilitate, este imperativ necesar ca vanzarile de asigurari la colt de strada sa inceteze. Speram ca si societatile de asigurare isi doresc acelasi lucru. Din semnalele primite de la populatie se pare ca inca mai exista puncte volante de vanzare a politelor obligatorii RCA, astfel ca singura modalitate de a pune punct acestor practici – care afecteaza direct interesele asiguratilor, dar si baza de date CEDAM – este retragerea autorizatiei de a practica acest tip de asigurari pentru orice societate de asigurare care nu se conformeaza legii si dispozitiilor autoritatii de supraveghere-.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane