Home Actualitate Calul troian al lui Vîntu, în mijlocul scandalului Ridzi

Calul troian al lui Vîntu, în mijlocul scandalului Ridzi

DISTRIBUIŢI

Scandalul de la MTS scoate la lumină de la o zi la alta detalii din ce în ce mai savuroase, arătând până la ce nivel pionii lui Vîntu au reușit performanța de a „capcana“ resursele statului. Monica Ridzi este victima principală a unui sistem de relații în care și-a frânt gâtul, pe mâna ei, deși fusese avertizată. Controlul combinațiilor din minister, așa cum rezultă din ancheta Parchetului, s-a aflat pe mâna consilierei sale apropiate, Ioana Elena Vârsta (foto dreapta), un personaj feminin cu capacități giratorii remarcabile, căreia se pare că nu i-a scăpat nicio învârteală din minister. Acest personaj face însă parte dintr-o rețea – rețeaua Sorin Ovidiu Vîntu, de la care a învățat câte ceva în materie infracțională, cu excepția științei de a-și șterge urmele.
Ioana Elena Vârsta se afla în structura organizatorică a Cabinetului ministrului de Externe al PSD pe post de consultant de cabinet din data de 24 martie 2009 și deja trăgea sforile la MTS, aranjând afaceri la un minister la care nici măcar nu era încă angajată. Foarte performantă, prestația sa este descrisă pe larg în referatul procurorilor, din care trebuie să selectăm, pe scurt, doar câteva mișcări memorabile, de manual.

Ioana Vârsta – combinatoarea Red Apple – și în MAE, și în MTS

„În luna martie 2009, Vârsta, consiliera personală a ministrului Afacerilor Externe și asociată la mai multe societăți comerciale cu sediul în București, s-a întâlnit cu Bogdan Petre Iacobescu, administrator la societatea Artisan Consulting și societatea Compania de Publicitate Mark, ocazie cu care i-a comunicat că, în 2009, Ministerul Tineretului și Sportului (MTS), precum și alte instituții publice urmează să facă achiziții care au ca obiect servicii de publicitate – comunicare și organizare de evenimente, se arată în documentul citat“.
Procurorii DNA fac o confuzie – în martie, Ioana Vârsta era angajată la MAE, în subordinea lui Diaconescu. Cu toate acestea, deținea știința de a lucra de la distanță și în alt minister – MTS.
Potrivit documentului citat, Vârsta i-ar fi cerut lui Iacobescu să facă propuneri privind denumirea evenimentului și să întocmească trei variante cu activități și valori estimate pentru bugete cu valoare de 300.000, 400.000 și 500.000 de euro.
Referatul procurorilor arată în continuare că „la începutul lunii aprilie, după ce Vârsta a fost încadrată în funcția de consilier personal al ministrului Tineretului și Sportului, a inițiat, la sediul societății Red Apple Communication din București, o întâlnire cu Iacobescu în cursul căreia i-ar fi promis că îi va facilita încheierea unui contract cu MTS având ca obiect organizarea de manifestări dedicate Zilei Naționale a Tineretului, în data de 2 mai.
În cursul aceleiași discuții, consiliera ministrului, Ioana Vârsta, i-a comunicat lui Iacobescu că valoarea maximă alocată din bugetul MTS pentru evenimentele ce urmau a avea loc de Ziua Tineretului este de un milion de euro și i-a dat toate detaliile cu privire la activitățile pe care instituția dorea să le desfășoare, se mai arată în referatul procurorilor DNA.
În aceeași perioadă, precizează procurorii anticorupție, Ioana Vârsta, prin intermediul lui Alexandru Stancu, reprezentant al societății Red Apple Communication, a comandat în numele acestei firme la societatea Noral Development furnizarea și personalizarea a 130.000 de baloane cu inscripția „De două ori Mai tânăr“ și la societatea Up Date Advertising furnizarea și personalizarea cu aceeași inscripție a 24.000 de tricouri, 24.000 de șepci, 10.000 de brelocuri și 45.000 de pixuri. Tot la cererea Ioanei Vârsta, Alexandru Stancu i-a contactat pe Iacobescu și pe George Răzvan Nica-Udangiu, administratori la Artisan Consulting și Compania de Publicitate Mark, solicitându-le să achite în avans sume de bani către furnizorii precizați.
Procurorii precizează că cei doi au refuzat, spunându-i Ioanei Vârsta că nu au încheiat contractul cu MTS, situație în care Red Apple Communication a achitat în 17 aprilie celor doi furnizori, cu titlul de avans, sumele de 17.000, respectiv 7.000 de lei. În următoarele zile, Vârsta l-a asigurat în mod repetat pe Iacobescu că i se va atribui contractul cu MTS vizând evenimentele din data de 2 mai și i-a cerut să achite integral produsele comandate de ea prin intermediul societății Red Apple Commu-nication“. Referatul procurorilor continua tot așa, deslușind ițele afacerilor care implicau direct Red Apple al Ioanei Vârsta și Horia Mihăl-cescu… dar și al invizibilului Sorin Ovidiu…

Trustul media al lui SOV, țeapa FNI și consiliera lui Ridzi

În acționariatul firmei salariatei cu jumătate de normă a Monicăi Ridzi – Red Apple Communication International SRL, se regăsesc ca proprietari – Horia Mihălcescu care este acționar și în Red Apple Press SA București, alături de Ioana Elena Vårsta și de Comac Limited din Cipru care face legătura și cu Euroest Press SRL, Accent Travel & Events SRL și Conservil SRL, unde apărea ca administrator cunoscutul ofițer de securitate Rațiu Gheorghe. Conservilul este interfața Federației Petrom a Sindicatelor Libere și Independente a Asociațiilor și Ligilor Apolitice din Ramură, mai exact a lui Liviu Luca – patronul sindicalist. Realitatea Fm – Radio Total sunt tot sub pulpana Conservil. Comac Ltd și Elbahold sunt două off-shore-uri înrudite, care controlează o mulțime de afaceri diverse: un institut de marketing și sondaje (INSOMAR) care măsoară gradul de simpatie publică pentru președintele țării și unii politicieni, afaceri cu petrol, afaceri în turism și afaceri pe piața media.
Până pe 25 octombrie 2005, Comac era acționar majoritar la Expresiv SA, care operează licențele pentru Radio Total, alături de care Cornel Nistorescu deținea pe atunci 7%. Comac Ltd mai era acționar majoritar în firma Accent Travel & Events SRL, în care, potrivit datelor din Monitorul Oficial, intenționa să intre, la un moment dat, chiar Corina Păcuraru, soția lui Maricel Păcuraru, implicat în scandalul Postcom, fost acționar la „Gardianul“.
Comac deține 90,3% din acțiuni la firma SSIF GM Invest SA – firmă fondatoare a Bursei de Valori. Moldovenii Ghenadie și Tatiana Nipomici, cetățeni ai Republicii Moldova, erau acționari la GM Invest, iar Ghenadie se mai afla alături de Comac Ltd, până în 2005, și în acționariatul firmei X-Oil Grup SRL din Ploiești. În locul său a intrat PetromService. Cele două off-shore-uri – Comac și Elbahold – s-au întâlnit direct în afacerea X-Oil și mai controlează și afacerea Conservil, firma în care Comac și Petromservice dețin câte 50% din părțile sociale.

Rețeaua lui Vîntu – clădită pe bani furați

Complexul media al lui Vîntu – între care se numără și Red Apple al consilierei preferate a Monicăi Ridzi, s-a clădit pe uriașa combinație financiară FNI-FNA care a adus aproape 350 de milioane de dolari în buzunarele private ale lui SOV. Realitatea TV, Money Channel, „Academia Cațavencu“, „Cotidianul“, „Ziua“, Newsin etc sunt fondate pe banii sifonați de Vîntu prin mega-țeapa care a lăsat cu ochii în soare sute de mii de români. În 2000, Fondul Național de Invesțitii dădea faliment și peste 300.000 de oameni s-au trezit jefuiți de bani. Banca Agricolă investea milioane de dolari în FNI, iar la Fondul Național de Acumulare, investitorii erau trași pe sfoară în ceea ce privește valoarea unităților de fond. Din cele două bănci, Banca de Investiții și Dezvoltare și Banca Română de Scont, dispăreau sume importante de bani fără ca cineva să se sesizeze și deoarece SRI-ul a avut grijă să țină ochii bine închiși.
Rahatul a fost aruncat apoi în curtea Justiției, care nu a reușit să rezolve o ecuație elementară… cu cinci necunoscute – FNI, FNA, BA, BID, BRS – unde cheia problemei este Sorin Ovidiu Vîntu. Presa a scris însă pe larg, opinia publică a aflat multe dintre „tainele“ acestei ecuații și chiar președintele Băsescu s-a referit direct la această temă, în urmă cu doi ani. Numai Monica Ridzi nu a știut că zona Vîntu e infectă și a decis să-și pună în mâinile unui spion al lui SOV ministerul, reputația și până la urmă viața – dacă avem în vedere că scandalul stârnit și intrarea pe mâinile procurorilor a activității din ministerul său a făcut-o să se adreseze medicului, lovită de palpitații.
Perspectiva pușcăriei nu este de ici de colo, chiar dacă între colegii de celulă s-ar putea regăsi o parte dintre consilierii săi apropiați – în frunte cu Ioana Vârsta, colega de firmă a lui Horia Mihălcescu (deși surse din MAE ne-au adus la cunoștință că legătura dintre cei doi este mult mai strânsă).
Ioana Elena Vårsta a lucrat și pentru Dinu Patriciu, alături de partenerul acestuia din dosarul penal Rompetrol  – Sorin Marin – în cadrul festivalului Prometheus al fundației Anonimul. Rețeaua de legături nu se oprește aici…

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.