Home Reportaj Maiestatea Sa Regele Mihai a ramas acelasi bun roman

Maiestatea Sa Regele Mihai a ramas acelasi bun roman

DISTRIBUIŢI


Interviu cu Excelenta Sa Stelian Oancea, ambasadorul Romaniei la Madrid

Dupa o escala de cinci ani la Buenos Aires, Stelian Oancea a revenit ca ambasador la Madrid, fiind astfel la a doua editie a mandatului sau in capitala Spaniei. A crezut in rolul istoric al Regelui Mihai inainte de -reconcilierea- de la Bucuresti, fiind martorul confesiunilor suveranului Juan Carlos privind simpatia sa personala pentru Romania. Stelian Oancea a mobilizat pentru vizita Regelui Mihai intreg personalul ambasadei, tintind la varf prin asigurarea decorului aristocratic al celei mai elitiste fundatii europene. Interviul a fost luat in biroul sau din Avenida Alfonso al XIII-lea cu un mic martor pe balcon: pisica birmaneza devenita mascota ambasadei.

– Excelenta, de ce a ales Regele Mihai sa inceapa turneul sau occidental pentru cauza NATO tocmai cu Spania? L-ati sfatuit dumneavoastra?

– E o intrebare la care ar trebui sa raspunda Majestatea Sa. Din punctul meu de vedere, nu este important faptul ca incepe cu Spania. In definitiv trebuia sa inceapa de undeva. Semnificativ este insa faptul ca dupa aceasta tranzitie lunga si complicata, ne indreptam tot mai mult spre o stare de normalitate. Faptul ca Regele Mihai se afla in Spania astazi si se va afla si in alte tari in lunile urmatoare – unindu-si eforturile cu autoritatile de la Bucuresti – mi se pare un lucru de exceptie, care poate contura o imagine noua pentru tara si de a obtine un succes. Pentru mine este emotionant sa constat ca la varsta dansului continua sa se preocupe, ca un bun roman, de binele tarii.

– Care sunt atuurile etapei spaniole in contextul turneului occidental al Casei Regale?

– Spania este o tara importanta si, din pacate, multa lume din Romania ignora acest lucru. Poate fi si vina spaniolilor ca nu stiu sa se -vanda-, dar poate fi si vina noastra. Spania este a cincea putere europeana si al saselea investitor mondial, este tara care a crescut cel mai mult din punct de vedere economic, din cele 15 state ale UE. Jumatate din cele doua milioane de locuri de munca create in spatiul occidental au aparut in Spania. Spania priveste cu interes catre Romania si ar trebui sa profitam de asta.

– Cum se traduce in concret interesul Spaniei pentru noi?

– Spania e interesata de faptul ca Romania este a doua mica putere locala zonala si doreste sa dezvolte relatiile economice cu noi. Relatiile politice sunt bune, insa partea economica trebuie dezvoltata.

– Care a fost cheia intalnirii monarhice de la Palatul Zarzuela? Ii poate convinge pe americani Regele Juan Carlos sa -adopte- Romania in NATO?

– Orice contributie este binevenita. Regele Juan Carlos, pe care am avut onoarea sa-l intalnesc de nenumarate ori, mi-a facut adesea aceasta marturisire, a sentimentelor deosebite pe care le are pentru Romania. De asta, trebuie sa profitam in sensul bun. In prietenie, ca si in dragoste, daca nu stii sa dai, nu stii nici sa primesti.

Regele Juan Carlos tine – as zice – la Romania. Are sentimente de prietenie pe care autoritatile de la Bucuresti le compenseaza, ca si Majestatea Sa, Regele Mihai. Spania este importanta si in mediul international, nu numai european, fiind unul dintre partenerii importanti ai SUA. In Europa, Spania este presedintele pro tempore al UE. Poate ca prezenta Majestatii Sale aici are si aceasta semnificatie.

– E loc de sentimente in ecuatia cinica a extinderii NATO?

– Intre state nu exista sentimente, ci interese. Dar factorul uman nu trebuie eliminat niciodata, oricate masini vom inventa. Cred ca in cinismul balantei relatiilor politice ramane loc si pentru sentimente.

– Ambasada Romaniei la Madrid a intrat in priza de cateva zile pentru pregatirea vizitei la cele mai inalte standarde. Implicarea Fundatiei Carlos de Amberes presupune si un buget substantial. Cat a costat vizita Casei Regale?

– Asa este. Nu stiu suma exacta. Un asemenea act la Fundatia Carlos de Amberes – una dintre cele mai bine cotate fundatii europene cu o vechime de aproape 500 de ani, unul dintre cele mai prestigioase locuri din Madrid in care se putea organiza actiunea – costa in jur de 14.000-15.000 de euro, daca i-am fi lasat numai pe ei sa organizeze totul. A costat mai putin, banii venind de la Bucuresti.

– De ce a fost invitata nepoata lui Pablo Picasso la conferinta despre NATO a Regelui Mihai?

– Sunt doua categorii de invitati – ai ambasadei si ai -Casei-. Doamna la care va referiti face parte din invitatii Casei. Prezenta domniei-sale nu face decat sa ne onoreze.

Organizarea acestei vizite in momentul in care Madridul este un punct de intalnire pentru o seama de intalniri nationale. Acum trei zile, a fost o intrunire pe problematica Orientului Mijlociu, la care au venit mari personalitati ale lumii, de la Kofi Annan la Javier Solana si Colin Powell. O prezenta romaneasca de prestigiu, intr-o sala de prestigiu, cu o asistenta de prestigiu este un lucru bun pentru Romania.

– Este vorba, deci, de o actiune publicitara generala fara o miza precisa, cu schimb de mesaje pe teme de siguranta nationala.

– Este un act de imagine la care sunt invitati si tehnicienii, care trebuie sa mai afle si alte lucruri.

– Cum veti sti ca ati reusit la sfarsitul vizitei? Dupa ce masurati succesul sau esecul actiunii?

– Asistenta numeroasa si de calitate este un semn bun, dar bobocii ii vom numara la toamna, dupa Praga.

– Pana atunci nu o sa aveti nici un indiciu?

– Prezenta numeroasa a presei si aparitia unor articole pe aceasta tema sunt indicii clare. Va aparea un interviu cu Maiestatea Sa in ziarul -La Razon-, va fi un articol cu acelasi subiect in -ABC-. Vorbesc de ziare de prima mana. -El Pais- va fi prezent, iar de la Televiziunea spaniola vine directorul institutiei. Este deci o premisa de reusita.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.