Home Economic-Financiar Inca un cadou pentru Ioan Niculae: pasuire la majorarea accizelor

Inca un cadou pentru Ioan Niculae: pasuire la majorarea accizelor

DISTRIBUIŢI

Faptul ca proiectul ordonantei de urgenta nu prevede majorarea accizelor la tigarete a fost interpretat de unii ca o consecinta a diverselor -manevre- ale concernelor internationale care produc in Romania. Realitatea, spun surse din cadrul Ministerului Finantelor, este cu totul de alta natura: -Ministerul Finantelor asteapta OK-ul, din partea Uniunii Europene, de a modifica regimul accizelor in sensul favorizarii Societatii Nationale ?çTutunul Romanesc?ê (n.r. – principal actionar este societatea InterAgro, apartinand magnatului Ioan Niculae)-. Aceleasi surse ne-au soptit insa ca oficialii UE ar refuza sa-si dea acceptul asupra incalcarii propriilor directive, astfel incat dinspre Bruxelles va sosi un raspuns politicos, dar ferm. Cum insa Maria Manolescu, secretar de stat in Ministerul Finantelor, nu s-a bucurat inca de un raspuns scris, oficialii romani au ramas in stand-by, neintervenind asupra accizelor la tigarete, desi le-au majorat pe cele la alcool, cafea sau benzina.

-Protectie sociala- pentru SNTR

Varianta de accizare a tigaretelor pe care o doresc cei de la Finante ar reprezenta un urias balon de oxigen pentru -Tutunul Romanesc-. Concret, proiectul pentru care s-ar dori avizul Comisiei Europene vizeaza diferentierea accizelor pe doua clase de tigarete: cu filtru si fara filtru. Astfel, tigaretele -fara filtru- ar fi accizate cu 0,5 euro/1.000 de tigarete plus 15% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul, in timp ce -filtrele- s-ar dori sa fie taxate cu 6,4 euro/1.000 de tigarete, la care sa se adauge 25% din pretul maxim de vanzare -la taraba-. Surse din cadrul Ministerului Finantelor sustin ca, sub masca repararii inechitatilor de taxare a tigaretelor reclamate asiduu de SNTR se ascunde de fapt intentia de a-i face un nou cadou lui Niculae (in fapt, -greul- SNTR), prin scaderea la mai putin de jumatate la tigarile fara filtru, principalul obiect al desfacerii -Tutunului Romanesc-. Ceea ce l-ar ajuta pe producatorul autohton sa mai -recupereze- la capitolul platii obligatiilor catre buget, stiut fiind faptul ca a ramas de caruta cu plata accizelor pe lunile februarie si martie.

Incalcare flagranta a regulilor Uniunii Europene

S-ar pune intrebarea de ce ar avea nevoie autoritatile romane de acceptul comisarilor europeni pentru modificarea regimului de accizare. Motivul este simplu. In documentele de pozitie depuse de Romania pentru deschiderea capitolului X de negociere in vederea aderarii la Uniunea Europeana se mentioneaza intentia mentinerii cotei fixe de acciza la 2,42 euro/1.000 de tigarete, in timp ce cota procentuala (in prezent de 33% din pretul maxim de vanzare cu amanuntul) ar urma sa creasca gradual, cu cate 8%. Astfel ca in scrisoarea Finantelor se solicita Uniunii Europene sa accepte modificarea documentelor de pozitie -ca sa dam o mana de ajutor principalului producator national-. Astfel incat accizele la tigari raman neschimbate, spre deosebire de cele de la alcool, benzina sau cafea, care vor creste substantial, autorii proiectului de modificare a regimului accizelor preferand sa ramana in stand-by pana la raspunsul scris al oficialilor UE. Care, mai mult decat probabil, va recomanda omologilor din Romania sa ramana in -stand-bye-, asa cum s-a intamplat la precedenta manevra, cea prin care se aproba reducerea cu 40% a accizelor pentru folosirea de tutun romanesc.

Aceasta deoarece introducerea unui sistem diferentiat de accizare contravine directivelor Uniunii Europene, care prevede aplicarea acelorasi accize pentru toate tipurile de tigarete (ca doar nu se pune aici problema protectiei sociale), precum si a articolului 27 din acordul cu UE prin care sunt interzise discriminarile directe sau indirecte. Or, in timp ce tigaretele fara filtru (produse doar de SNTR, dintre principalii producatori) ar beneficia de -reduceri- fiscale substantiale, pentru cele din clasa -value- (de tipul More, Derby, Red & White) fiscalitatea ar creste semnificativ, reducandu-se treptat pentru cele din clasa mediu sau -de lux-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.