-Au murit si taranistii, nu se mai aude nimic de ei-, declara cu naduf o femeie trecuta de varsta a doua, in timp ce trece prin fata sediului partidului, vegheat de -ochi- si de un caine bulevardier.
O data intrat in sediul central al PNTCD din Piata Rosetti, aerul vechi si batranicios te izbeste de cum ai intrat pe usa impozanta a cladirii. Vopseaua scorojita de pe usi, tencuiala cazuta, mocheta tocita accentueaza sentimentul ca te afli intr-un loc in care nu se intampla nimic, incremenit in timp si spatiu. Septuagenarii si octogenarii care populeaza la primele ore ale diminetii sediul partidului par desprinsi din tablourile alb-negru cu imagini de la inceputul secolului trecut, care imbraca holurile cladirii, spre aducerea aminte a unor vremuri mai bune pentru partid.
Nici in biroul presedintelui partidului nu au patruns elementele tehnologiei moderne. Cu exceptia unui telefon, nimic din incapere nu aminteste de secolul in care traim. Inconjurat de teancuri de carti, -urmarit- indeaproape de privirile inramate ale lui Maniu, Mihalache si Coposu si vegheat de un crucifix, Victor Ciorbea mai crede inca in steaua PNTCD, convins ca partidul va renaste din propria cenusa precum pasarea Phoenix.
Un partid mic, dar voinic
– De ce nu reuseste PNTCD sa treaca in sondaje de pragul fatidic de 3%?
– In primul rand, trebuie facuta o demarcatie clara intre anumite sondaje si altele. E adevarat ca in unele sondaje aparem in limita de 3%, iar in altele, chiar publicate, realizate de CSOP sau de alte institute, figuram cu 5,1% sau peste 6%. Cat priveste situatia partidului, la un an si jumatate de la alegeri, stim cu totii ca PNTCD a trecut anul trecut printr-o criza profunda, generata de ceea ce s-a intamplat la Congresul din ianuarie 2001, cand s-a reusit preluarea conducerii partidului de catre o troica, Marga-Lupu-Chirita, care urmarea in esenta transformarea partidului intr-o anexa crestin-democrata a puterii. Se stie ca, in vara anului trecut, doua congrese extraordinare au demonstrat ca se doreste pastrarea identitatii partidului si revenirea lui in prim-planul vietii politice. A urmat un proces lung, opt luni si doua zile, incheiat pe 8 martie 2002, cand s-a pus capat acestui litigiu si s-a consacrat absorbtia ANCD, inregistrarea conducerii si a statutului. Prin aceasta s-a consfintit existenta PNTCD din punct de vedere juridic.
– Au existat presiuni politice asupra acestor procese?
– Intr-o prima etapa au existat presiuni si imixtiuni ale politicului in activitatea instantelor judecatoresti, insa in partea a doua a derularii procesului acestea au incetat si au permis instantelor sa-si faca datoria.
– Intalnirile dumneavoastra cu Nastase si presiunile PPE asupra premierului au influentat demersul proceselor?
– Au existat luari de atitudine din partea liderilor PPE, Wilfried Martens, presedintele PPE, a avut vreo cinci mesaje in care isi exprima sustinerea fata de PNTCD ca singurul partid membru al PPE si al ICD din Romania, apoi s-a subliniat sustinerea de care beneficiez din partea liderilor crestin-democrati. Cred ca toate acestea au aratat sustinerea internationala cu totul speciala de care beneficiaza PNTCD. Pe de alta parte, a fost de natura sa determine autoritatile sa studieze cu mai multa atentie dosarul PNTCD si sa inteleaga care e situatia.
– Cum explicati faptul ca, in ciuda acestei sustineri si a solidaritatii interne de care vorbiti, PNTCD continua sa fie un partid marcat de scandaluri interne si -ratacit- in politica romaneasca?
– N-as fi atat de pesimist in aprecieri. Sigur ca au fost momente extrem de dificile si chiar unii membri de buna-credinta isi puneau intrebarea, sub influenta unor lideri mai mult sau mai putin reprezentativi, unde este PNTCD, care e adevaratul PNTCD. Toate acestea au primit un raspuns juridic, s-au produs clarificarile de rigoare. Exista, de asemenea, tentatia unora de a anunta plecarea unor persoane care ne-au parasit inca din vara anului trecut, numai ca ei raporteaza din doua in doua luni aceasta situatie.
– Va referiti la plecarile recente de la Constanta si la posibilele plecari de la Vrancea?
– La Constanta e vorba, in general, de plecarile inregistrate in vara sau toamna anului trecut si de excluderile din partid facute acum doua-trei luni. Nu e vorba de o plecare substantiala. Din cate mi-au prezentat situatia colegii de la Constanta, pana la urma, din cei 100, plecati sunt 14. S-au anuntat la inceput 30-40 care erau inscrisi pe motiunea Neagoe in urma cu doua-trei luni, iar la conferinta de presa de duminica au putut fi insirati pe o lista doar 14 nume de fosti membri.
Epigonii in varianta taranista
– Avand in vedere aceste -transferuri- si aceasta faramitare a mesajului crestin-democrat, cu ce vine nou PNTCD, in conditiile in care anticomunismul nu mai atrage voturi la urne?
– Cred ca s-a exagerat cu anticomunismul nostru. Niciodata Coposu sau ceilalti lideri nu si-au pus problema refuzarii prezentei in randurile PNTCD a simplilor membri ai PCR. Anticomunismul viza o lupta impotriva vechilor mentalitati, impotriva vechilor structuri, reforma profunda a clasei politice si a sistemului politic, care s-au regasit in programul partidului inca din 1990 si au ramas o constanta in cadrul partidului nostru. Daca interpretam astfel anticomunismul, putem spune ca PNTCD nu a renuntat nici in prezent la acest deziderat si continuam lupta cu mentalitatile, cu structurile postcomuniste. De asemenea, ramane aceasta dimensiune legata de necesitatea reformei morale a clasei politice romanesti. Se recunoaste si astazi dimensiunea morala a Seniorului Coposu, a lui Maniu, a lui Mihalache. Noi credem ca, si la ora actuala, in PNTCD se regasesc astfel de repere morale, se regasesc personalitati care, macar din punct de vedere moral, indeplinesc toate cerintele pentru a fi un reper si carora nu li s-a reprosat nimic in toti acesti 12 ani de tranzitie romaneasca.
– Care taranist considerati ca se inscrie profilului moral al lui Coposu?
– Lasand modestia la o parte, cred ca macar la acest capitol ma pot inscrie nu numai printre epigoni, ci chiar printre urmasii Seniorului.
– Mai exista si altii?
– Eu cred ca exista si sunt cunoscuti, nu e cazul sa intru in detalii.
PNTCD o ia la stanga
– Revenind la mesaj…
– Mesajul nostru nu este un mesaj adresat trecutului. S-a incercat mult sa se exagereze aceasta dimensiune paseista a PNTCD. Nu este deloc adevarat. Suntem un partid cu o istorie extrem de bogata, dar suntem si un partid profund european, profund reformist. Noi actionam si am actionat pentru integrarea in NATO si UE.
– Cu tot respectul pentru istoria si inaintasii partidului, dar cu ce mesaj veti merge la romanul simplu in 2004?
– Sunt anumite teme care trebuie reactualizate, adaptate la realitatile Romaniei de azi. Trebuie sa avem curajul sa ne recunoastem greselile si sa dovedim ca am invatat din greseli. A existat nemultumirea oamenilor de la sate, care au votat fostul PDSR. In cei 12 ani, in mod paradoxal, PNTCD a fost votat mai mult in marile orase. De data aceasta, cred ca am putea pune in valoare particula -taranesc- din denumirea partidului. Peste 40% din populatia tarii e in mediul rural si lucreaza in agricultura, iar taranii cred ca au reusit in final sa inteleaga realitatea, prin comparatie. Au avut sase ani de guvernare Iliescu, apoi patru ani de guvernare in coalitie, iar acum -beneficiaza- de guvernarea PSD. Prin comparatie, de bine, de rau, oamenii de la sate inteleg ca in timpul guvernarilor noastre au beneficiat de subventii care se plasau in jurul a 3,5 milioane de lei la hectar. Sigur, nu era indestulator, dar oricum a insemnat un ajutor real si, in orice caz, mai mult decat milionul la hectar promis de PDSR si neacordat pentru ca numai cei din clientela politica au beneficiat, in majoritatea cazurilor, de acest ajutor.
– De unde aveti aceste convingeri?
– Peste tot pe unde mergem prin sate se constata ca, deja, taranii sunt dispusi sa asculte mesajul nostru. Pana acum, cand auzeau ca esti taranist, nici nu stateau de vorba. Insa acum sunt realmente dispusi sa ne asculte, iar multi se pronunta deschis pentru masurile de sustinere a gospodariei taranesti propuse de noi.
Intr-o ipostaza similara se afla si pensionarii. Promisiunile din campania electorala nu au fost onorate. Indexarile sunt foarte mici, nu tin pasul cu inflatia, iar pensionarii constata acest lucru. Paradoxal, PSD si PD s-au declarat partide de stanga, dar pe masura ce lucrurile au evoluat, ambele partide au inceput sa fie pe fata aparatoarele intereselor marilor capitalisti din Romania, fie ca e vorba de marii latifundiari, fie ca e vorba de acesti mari capitalisti de la orase care au luat peste noapte RAFO Onesti sau SNTR, beneficiind de reesalonari sau de obtinerea unor actiuni pe aproape nimic.
– Sa inteleg ca, in 2004, PNTCD isi va alege ca public-tinta paturile defavorizate?
– Este adevarat si ar putea parea paradoxal ca un partid crestin-democrat de centru sau cel mult centru-dreapta sa se ocupe in mod direct de aceasta dimensiune sociala a reformei, insa numai in aparente exista acest paradox pentru ca in realitate democratia crestina se caracterizeaza printr-o imbinare a liberalismului economic cu masurile sociale, menite sa asigure dimensiunea sociala a reformei. De altfel, conceptul de economie sociala de piata nu este inventia presedintelui Iliescu sau a PSD, ci este creatia democratiei crestine germane.
– Mesajul PNTCD va fi exclusiv social?
– Cred ca demersurile noastre de integrare in NATO si UE nu pot fi contestate si trebuie apreciate la justa valoare. Daca astazi Romania are sanse reale de a se integra, nu cred ca se poate face abstractie de tot ce s-a intamplat in cei patru ani in care ne-am aflat la guvernare. De aceea, am salutat continuitatea in planul politicii externe si am sustinut demersurile de integrare. Am obtinut in acest sens si o Rezolutie a Biroului Politic al PPE in urma cu mai bine de o luna, privind sustinerea demersurilor noastre de integrare in NATO, la Praga. De asemenea, la un moment dat au existat ezitari ale crestin-democratiei germane privind atitudinea fata de Romania. Eu as spune ca rolul nostru in a face sa inceteze aceste ezitari nu este deloc de neglijat, mai ales ca, in perspectiva alegerilor din septembrie, exista sanse mari ca viitoarea guvernare sa revina crestin-democratilor germani, in frunte cu Stoiber.
Mai aproape de Palatul Victoria decat de Cotroceni
– V-a cerut cumva premierul Nastase sa interveniti pe langa crestin-democratii germani pentru a-i convinge sa sustina Romania?
– In general, ne-am oferit disponibilitatea pentru un lobby sincer si consecvent in raport cu partidele crestin-democrate, populare si conservatoare din Europa si din lume pentru realizarea celor doua obiective strategice nationale. Evident ca aceste interese nationale transcend cu mult interesele partizane si cred ca orice roman care tine la viitorul tarii nu se poate comporta in alt fel.
– Ce veti face daca PSD va monopoliza succesul acestor demersuri la alegerile din 2004?
– Nu este exclus sa se intample aceste lucruri si PSD sa incerce sa monopolizeze aceste succese. In ultima instanta, conteaza insa mult mai mult ceea ce se petrece cu tara si daca este bine pentru Romania, e bine pentru noi toti, pentru ca integrarea in NATO si UE va avea consecinte pozitive si asupra vietii democratice de la noi si asupra sanselor reale de revenire a unor partide in prim-planul vietii politice romanesti si asupra procesului de alternanta la putere care exista in orice stat democratic.
– Inteleg ca ati avut un schimb activ de mesaje pe marginea lobby-ului extern cu Palatul Victoria. Cum ati colaborat cu Palatul Cotroceni?
– N-am avut astfel de discutii decat o singura data, cand am fost primiti la Cotroceni in octombrie 2001. Am discutat atunci cu Ion Iliescu, cu consilierii sai despre sansele reale care se intrevedeau atunci, dupa 11 septembrie, si ne-am exprimat disponibilitatea si hotararea de a actiona in directiile mentionate inca din aceea vreme.
– Ati mai avut si alte discutii de acest gen la Cotroceni?
– Nu au mai avut loc astfel de intalniri, nu am mai fost invitati de atunci la Palatul Cotroceni, intrucat s-a apreciat ca aceste demersuri ale noastre sunt suficiente pe relatia cu Executivul.
Ciorbea iertatorul
– Daca cu actualul presedinte nu ati mai avut intalniri, cum a fost discutia cu fostul presedinte Emil Constantinescu?
– Am avut o discutie de tatonare, de revedere a unor pozitii si atat.
– Din aceasta discutie ati inteles cumva ca fostul presedinte ar dori sa revina in PNTCD?
– Nu, mi-a spus ca se gandeste deocamdata sa ramana o voce critica independenta, fara culoare politica. Din cate am inteles, nici nu intentioneaza sa-si faca in perioada urmatoare un partid sau sa contribuie la infiintarea unei formatiuni politice.
– Daca ar dori sa redevina taranist, l-ati primi?
– Nu se pune problema in acest fel. Daca Emil Constantinescu ar intentiona sa se inscrie in partid, acest lucru nu ar depine exclusiv de mine, ci ar fi o discutie la nivelul conducerii partidului.
– Aveti resentimente in ceea ce-l priveste pe Emil Constantinescu, avand in vedere evenimentele din 1998, care au condus la demisia dvs.?
– Nu sunt o persoana cu resentimente si in general nu pot sa tin suparare pe oameni. Sunt un crestin in adevaratul sens al cuvantului si, prin urmare, nu-i port nici un fel de pica fostului presedinte pentru situatia de atunci.
– Revenind la partid, cum colaborati cu colegii din BNC?
– Incercam sa lucram in echipa si cred ca am reusit lucrul acesta. Nu cred ca ati mai auzit in ultimele luni colegi din conducerea partidului criticand public anumite actiuni sau declaratii.
– Veti merge cu aceasta echipa la alegerile din 2004?
– Acesta este mandatul ultimului Congres dat motiunii mele si speram sa ne ducem sarcina la capat. Bineinteles ca nu este exclus sa apara schimbari la nivelul echipei, aducem oameni noi in partid, reimprospatam randurile. Asa cum stiti, la ultima reuniune am cooptat la varful partidului doi fosti liberali, Traian Remes si Cornel Boiangiu.
– Avand in vedere ca au aparut o serie de partide, le-as putea numi satelit, cum ar fi PPC sau PPR, aveti in vedere fuziuni sau aliante in perspectiva alegerilor din 2004?
– Aceste partide s-au creat intr-adevar prin desprinderea de PNTCD. Multi membri PNTCD luati de valul promisiunilor facute de unii sau altii au plecat in prima faza din partid, iar ulterior au revenit la matca. Suntem gata sa-i primim pe toti cei care s-au ratacit la un moment dat si au parasit partidul.
– Sunteti gata sa-i primiti si pe Lupu, si pe Chirita?
– PNTCD este un partid democratic si puternic descentralizat, prin urmare, decizia apartine organizatiilor locale. Noi nu impunem nimic, dar mi-e greu sa cred ca organizatia Iasi il va mai accepta in randurile sale pe Vasile Lupu, avand in vedere acuzatiile aduse si scandalul care a fost acolo.
– Revenind la aliante…
– Cred ca e prea devreme sa discutam posibilele aliante sau fuziuni in perspectiva alegerilor viitoare, mai ales ca multe formatiuni din acestea satelit nu isi au definitivate structurile sau pur si simplu existenta juridica, asa ca va propun sa discutam peste un an despre aceste lucruri.
– V-ati gandit la un candidat la Presedintie?
– Si pentru aceasta discutie cred ca este prea devreme. Nu ne-am gandit inca si de hotarat vom hotari la nivelul conducerii partidului. Sper sa gasim un candidat care sa corespunda mesajului nostru si asteptarilor electoratului in 2004.
– Va ganditi sa candidati la Presedintie, dupa experienta de la Primarie si de la Guvern?
– Nu mi-am pus aceasta problema si, dupa cum v-am spus, e prematur sa discutam acest subiect.