Home Actualitate Alegeri în Moldova – votezi comuniștii beat, nebun sau șantajat

Alegeri în Moldova – votezi comuniștii beat, nebun sau șantajat

DISTRIBUIŢI

Șmecherie, șantaj, mită, încălcarea drepturilor și manipularea procesului de vot în Republica Moldova! Toate astea au fost folosite din nou la alegerile parlamentare anticipate ținute ieri în statul de peste Prut, de comuniștii aflați la putere. Aflați într-o situație dificilă după ce au fost nevoiți să repete alegerile din prima săptămână a lui aprilie și confruntați cu perspectiva de a fi dislocați de la putere, comuniștii nu s-au dat înapoi de la metodele hoțești tradiționale, ca și la precedentul scrutin. De data asta, sorții par să nu le mai fie însă așa de favorabili, iar găinăriile electorale care i-au făcut celebri ar putea să nu fie de ajuns pentru rămânerea la guvernare. Există totuși posibilitatea ca rezultatul să-i oblige doar să „împartă puterea“ cu altcineva.

Nebunie curată la vot !

În comuna Coceri, presa moldoveană a relatat faptul că puterea a adus la vot în „turism electoral“ chiar și 14 oameni bolnavi pishic, care au fost sfătuiți să voteze cu Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. De altfel, turismul electoral a fost semnalat în foarte multe dintre satele Moldovei, practică pentru care partidul lui Voronin nu s-a sfiit să folosească resursele statului.
Într-o altă localitate moldoveană, Corjova, un grup de persoane necunoscute au blocat pur și simplu secția de vot și nu au mai permis accesul, fără ca forțele de ordine să intervină într-un fel. Observatorul român, europarlamentarul Cristian Preda, a dezvăluit că cei care blocau secția erau cazaci din Transnistria.
La țară, oamenii lui Voronin au folosit o veche metodă de „amețit“ alegătorii – le-au dat acestora băutură pentru a-i convinge să voteze cu PCRM.

Militarii, forțați să voteze comuniștii

„Ziarul de Gardă“ de la Chișinău a dezvăluit faptul că viceministrul moldovean de Interne, Andrei Sumleanschi, le-ar fi ordonat militarilor de la unitatea de carabinieri UM 1002 să voteze cu PCRM. Probabil pentru a fi și mai convingător, acesta a adăugat și promisiunea că dacă vor proceda în acest mod, vor fi demobilizați mai devreme.

Te trezești cu necunoscuți pe adresa ta!

O altă practică „murdară“ folosită și anterior de comuniști a fost „încărcarea“ listelor electorale cu oameni care nici măcar nu locuiesc la adresele la care sunt trecuți, practică semnalată în sute de cazuri.
Până și liderul Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Vlad Filat, a avut imensa surpriză să constate că pe adresa lui erau trecute două persoane despre care n-avea habar cine ar putea fi.
E foarte posibil ca multe dintre persoanele trecute pe această listă să fi fost persoane decedate sau pur și simplu plecate din țară, de numele cărora comuniștii s-au folosit și la alegerile din 5 aprilie pentru a „îndesa“ mii de voturi. Cu mențiunea „votat PCRM“, desigur.

„Mânăriile“, pregătite din timp

Comuniștii au pregătit terenul din timp pentru ca toate elementele să-i avantajeze
1. Au  făcut aproape imposibilă exercitarea dreptului de vot pentru basarabenii din străinătate, aproape toți anti-comuniști. Spre exemplu, în Spania, unde sunt câteva sute de mii de basarabeni, nu există nici măcar o secție de vot, existând însă una în Portugalia.
2. Au programat alegerile vara, când electoratul activ e plecat în vacanță, ca și studenții, iar votanții tradiționali ai comuniștilor, adică pensionarii, și mulți dintre agricultori sunt acasă.
3. Au monopolizat mare parte din aparițiile în mass-media, deși șeful misiunii PE, europarlamentarul Marianjean Marinescu, a arătat că nu au reușit să facă asta la nivelul celui din aprilie. Folosirea controlului asupra mass-media de stat și a șantajului asupra celor private au fost armele lor.
4. Au expulzat o serie de observatori independenți din organizația ENEMO, proveniți din Georgia, Ucraina, Kîrgîstan și Rusia.

Lupu – „făcătorul de regi“?

Dacă la alegerile din 5 aprilie forțele care s-au confruntat au fost pe de o parte opoziția liberală (PLM, PLDM și Alianța Moldova Noastră), iar pe de alta Partidul Comuniștilor, de data asta în ecuație a intrat un alt jucător important – Marian Lupu.
Fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și președinte al Parlamentului până în aprilie, Lupu a devenit lider al Partidului Democrat din Moldova și va fi cel care va înclina balanța într-o parte sau alta.
Cum comuniștii sunt cotați cam la 30% din voturi (deși, ca la 5 aprilie, vor obține probabil  mai mult cu ajutorul fraudelor electorale), iar opoziția liberală tot cam la același nivel, formațiunea lui Marian Lupu va decide aproape sigur viitoarea putere.
Lupu, un economist echilibrat cu alură de tehnocrat, a reprezentat ani de-a rândul „fața umană“ a PCRM, dar a anunțat că nu va face o alianță de guvernare numai cu acesta, ci doar dacă participă mai multe partide. În plus, o condiție pentru o alianță de felul acesta ar fi ca Voronin să nu mai conducă într-un fel sau altul PCRM. „Nu vom vota niciodată un președinte comunist“, a anunțat Lupu, care a dezvăluit și motivul pentru care nu vrea să fie singur într-o relație cu comuniștii: „sunt ca femeia de păianjen, își devorează partenerul“.

Cu Rusia, dar relație decentă cu România!

Pragmaticul Marian Lupu a anunțat că în cazul în care ajunge la guvernare partenerul său extern cel mai important va fi Rusia, cu care vrea un „parteneriat strategic consolidat“, în primul rând din rațiuni geopolitice și economice.
Cu toate astea, Lupu nu e nici pe departe un anti-român ca Voronin și pledează pentru relații bune cu acestea și pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Mai mult, spre deosebire de Voronin, el nu marșează pe un discurs de tip sovietic și recunoaște că în Moldova și România se vorbește aceeași limbă și că împărtășim în mare aceeași cultură.

Scenarii posibile

1.Partidul Comuniștilor câștigă corect peste 50% din voturi și obține cei 61 de deputați care-i permit să dea președintele și guvernul.
2. Comuniștii nu obțin această majoritate, dar obțin un scor de blocaj, adică cel puțin 42 de deputați. În aceste condiții, fie fac alianță cu Lupu și probabil îl scot din politică pe Voronin, fie forțează alegeri anticipate. Dacă reușesc ultima variantă, se mențin la putere până în 2010, deoarece Constituția nu mai permite încă un scrutin electoral în acest an. Voronin ar putea chiar rămâne șef interimar al statului, dacă PCRM obține majoritatea parlamentară și îl alege șef al Parlamentului.
3. Opoziția liberală singură sau în alianță cu PDM-ul lui Lupu obține 61 de deputați. Comuniștii sunt scoși din joc.
4. Comuniștii obțin 61 de deputați, dar „strada“ consideră că alegerile au fost câștigate prin fraudă grosolană și trece la acțiuni violente. Rezultatul ar putea fi răsturnarea prin forță a guvernului comunist.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.