Home Actualitate Delta Dunarii, mai mult politizata decat promovata

Delta Dunarii, mai mult politizata decat promovata

DISTRIBUIŢI

O Delta care se intinde pe… -suprafete mari- si este delimitata de bornele topografice, cu o conducere asigurata de guvernator si resurse naturale aflate in -grija- Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). Acestea sunt doar o parte din prevederile aberante ale proiectului de act normativ privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii.

Desi ministrul mediului, Sulfina Barbu, sustine, de cand a fost inscaunata, ca influentele politice trebuie sa dispara din zona, iar in urma cu doar o saptamana presedintele Traian Basescu a declarat ca -Delta Dunarii trebuie lasata pe mana specialistilor-, exista un articol al proiectului de lege care contrazice flagrant afirmatiile acestora. Daca vechiul act normativ – nr. 82 din 20.11.1993 – prevedea ca Administratia Rezervatiei sa fie condusa de un Consiliu Stiintific, in cazul in care proiectul de lege va fi aprobat in forma postata pe site-ul MMGA, fraiele ARBDD vor fi preluate de guvernator.

Potrivit legii initiale, care acum -nu mai corespunde realitatii-, guvernatorul era ales la propunerea ministerului de resort -cu avizul prefectului judetului Tulcea si al Academiei Romane-. Acum insa singurul care va avea mana libera este guvernatorul Administratiei Rezervatiei, numit de guvern, la propunerea autoritatii centrale pentru protectia mediului. Totodata, resursele naturale, inclusiv cele piscicole, se vor afla sub administrarea ARBDD. Acest lucru se intampla la doar cateva luni dupa ce ministrul Sulfina Barbu a cedat administrarea resurselor piscicole Ministerului Agriculturii.

Dupa sase luni de rumegat principii ecologice si concepte de dezvoltare durabila, Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice Legea privind constituirea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii, considera ca proiectul noii legi este total absurd, cu atat mai mult cu cat resursa piscicola este pasata cand la Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA), cand la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD). -In ceea ce priveste delimitarea, problema este ca, daca una din borne e gresita, este lovit de nulitate intreg teritoriul rezervatiei. Este atat de incalcit descrisa limita rezervatiei, incat nu se intelege nimic. In vechea lege, limita continentala era data de contactul podisului dobrogean cu zonele umede si palustre. Cum nimeni nu a tinut cont de dinamica specifica zonei, presupun ca salariatii ARDBB, dupa ce vor asculta cotele apelor Dunarii la radio, se vor repezi sa mute acele borne-, afirma retoric Virgil Munteanu.

Articolul 3 al legii este cel putin hilar, dupa cum mai afirma fostul guvernator al ARBDD. Astfel, intr-un articol de lege (sic!) este amintit faptul ca Rezervatia detine un triplu statut de protectie, si anume: Rezervatie a Biosferei desemnata international de comitetul MAB Unesco, Zona Umeda de Importanta Internationala desemnata de secretariatul Conventiei Ramsar si Sit al Patrimoniului Natural Universal recunoscut de Unesco. -Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii i s-a mai atribuit si Diploma Europeana de catre Consiliul Europei-, mai -prevede- articolul 3.

Concesionarea resurselor acvatice, inapoi la ARBDD

Potrivit articolului 2, punctul i), -Administratia Rezervatiei stabileste, impreuna cu titularii drepturilor de administrare, locurile si conditiile de desfasurare a activitatilor de valorificare a resurselor naturale regenerabile-. Cum resursele acvatice au fost cedate Ministerului Agriculturii, viitorul amendament se bate cap in cap cu Legea pescuitului. Mai mult decat atat, -resursele naturale regenerabile, terestre si acvatice, pot fi concesionate in conditiile legii de Administratia Rezervatiei. Daca s-au luptat cu toate fortele sa desfiinteze concesiunile, de ce s-a bagat in noua lege concesionarea?!-, mai spune fostul guvernator al ARBDD.

Cheltuielile Administratiei Rezervatiei vor fi acoperite din subventii de la bugetul de stat, din donatii si din surse proprii. Pentru completarea resurselor financiare insa, -potrivit planului de management-, Administratia Rezervatiei poate institui un plan de tarife, ce se aproba de catre autoritatea centrala pentru protectia mediului. In ceea ce priveste contraventiile, acestea sunt in contradictie cu celelalte legi specifice (pescuit, vanatoare). Uneltele de pescuit, ambarcatiunile, mijloacele de transport si alte bunuri folosite pentru savarsirea faptelor ilegale vor fi supuse confiscarii, la fel si bunurile rezultate din savarsirea contraventiei. Paul Cononov, guvernatorul Deltei Dunarii, este de parere ca, in urma dezbaterilor publice, proiectul va suferi o serie de modificari, iar in acest moment este deja format un grup de lucru care analizeaza punctele controversate.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.