În urma articolului GABI SZABO s-a băgat în cocină și au mâncat-o porcii, am primit ieri la redacție un drept la replică halucinant de la Ministerului Tineretului și Sportului. Dezvăluirea noastră a arătat că MTS a întocmit un caiet de sarcini prin care solicită soluții informatice pentru companii private și holdinguri. Noi am văzut raportul experților CE care evidenția că în urma interviurilor cu verificatorii ofertelor concurenților că aceștia nu cunoșteau decât la nivel superficial aspectele pe care le verificau. Dar dreptul la replică trimis arată că personalul MTS nu cunoaște nici la nivel superficial domeniul.
În dreptul la replică ni se spune că “Autoritatea contractantă, tocmai pentru a respecta libera concurență și transparență a prezentat caietul de sarcini în termeni în care orice companie, posibil ofertant, care are o soluție de tip ERP, dar nu are neapărat în portofoliul clienți entități publice “( sau eventual nu a performat deloc pentru clienți entități publice ) “să poată înțelege și să poată participa la această procedură”.
Este incredibil: ministerul nu cumpără ceea ce are nevoie, ci ceea ce vrea potențialul ofertant să vândă. Ce ne făceam dacă potențialul ofertant dorea să vândă DRONE? Oare cum ar fi aratat caietul de sarcini cu libera concurență?
Lasând gluma la o parte, cea mai mare problemă a ministerului este, că prin acest caiet de sarcini, nu respectă legalitatea. Ministerul Tineretului și Sportului nu respectă legile țării! Doamna ministru Gabriela Szabo a dat drumul acestui drept la replică fără să se înțeleagă că cerințele legale, obligatorii pentru o instituție bugetară nu se regăsesc în faimosul caiet de sarcini.
Nu are sens să menționăm ca și Ministerul Dezvoltării este foarte preocupat, precum am văzut în articolul de ieri să respecte aceeași libera concurență, pentru același ofertant, care ar vrea să vândă la ministere, dar nu are ceea ce îi trebuie.
Da, din păcate, ambele caiete de sarcini, aproape identice, de la cele 2 ministere nu respectă legislația în vigoare.
Ministerul este obligat să respecte legea 500 / 2002 privind finanțele publice. Trebuie să ia în considerare și legea 273/2006 privind finanțele publice locale și, mai mult, trebuie să respecte și NORMA METODOLOGICĂ din 24.12.2002 privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor instituțiilor publice precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale, text ce a fost actualizat la data de 03.04.2009, actul incluzând modificări din urmatoarele acte: ordinul nr. 3241 /2008 publicat in MOF nr. 797 din 27/11/2008 și ordinul nr. 547 /2009 publicat in MOF nr. 216 din 03/04/2009.
Norma metodologică este în baza prevederilor articolului 19, litera d din legea cu numarul 500/2002 privind finanțele publice, ale articolului 17, aliniat 2 din legea contabilității nr. 82/1999 republicată și ale articolului 13 din OG 119/1999 privind auditul public intern și controlul financiar preventiv, aprobată cu modificări și completări prin legea nr. 301/2002 cu modificările ulterioare:
INSTITUȚIILE PUBLICE INDIFERENT DE SUBORDONARE ȘI DE MODUL DE FINANȚARE A CHELTUIELILOR AU OBLIGAȚIA SĂ RESPECTE PROCEDURILE PRIVIND PARCURGEREA CELOR 4 FAZE ALE EXERCIȚIULUI BUGETAR: A CHELTUIELILOR, RESPECTIV ANGAJAREA, LICHIDAREA, ORDONANȚAREA SI PLATA CHELTUIELILOR ( ALOP)!
ERP în mediul public este OBLIGAT SĂ RESPECTE LEGISLAȚIA ÎN VIGOARE: legea 500/2002, cu nenumăratele modificări, normele metodologice cu nenumăratele modificări, dar, toate, absolut toate obligatorii pentru o INSTITUȚIE PUBLICĂ!
Și mai avem multe exemple prin care vă putem arăta că sunteți departe de a respecta legislația!
Ministerul nu poate fi în ilegalitate, doar fiindcă, un anumit ofertant nu are ERP PUBLIC pentru o INSTITUȚIE PUBLICĂ.
Accesul la licitație nu este limitat: sunt zeci de furnizori ce oferă eADMINISTRATIE conform cu legislația romănească, iar pentru un minister, sau mai nou pentru cele 2 ministere în cauza și în ilegalitate (deocamdată, conform cerințelor exotice de la cele 2 caiete de sarcini identice) este obligatoriu să achiziționeze sisteme informatice pentru sectorul public, asta în cazul, în care, ele nu vor să se transforme în societăți comerciale sau de tip HOLDING, în așa fel încât să li se potrivească orice ERP!
Și cu siguranță nu este rolul nostru să criticăm, să propunem refaceri de caiete de sarcini, dar vă putem anunța ca sunt zeci de ERP COTS ( Commercial Of-The –Shelf) ce sunt pentru ERP PUBLIC!
Și Ministerul Tineretului și Ministerul Dezvoltării au rămas printre ultimile ministere neinformatizate de la noi din țară. Sunt proiecte de succes de implementare ERP COTS la celelalte ministere de la noi din țară ce funcționează foarte bine!
Nimeni nu ar obliga un beneficiar să ceară un produs ce nu respectă legislația în vigoare!
Și nu uitați cerințele de DRONE! Poate le adăugați?
Vă prezentăm integral dreptul la replică:
Ministerul Tineretului și Sportului a luat la cunoștință de publicarea articolului cu titlul : ”GABI SZABO S-A BĂGAT ÎN COCINĂ ȘI AU MÂNCAT-O PORCII: LICITAȚIE TRUCATĂ LA MTS. PE IT, DESIGUR.”
Modalitatea de redactare a articolului pentru care transmitem prezentul drept la replică este vadit tendentioasa si are la baza interpretari subiective generate de scoaterea din context a pasajelor la care s-a facut referire.
Astfel, in mod voit si cu rea credinta, nu se face nicio referire la obiectul prezentei proceduri, asa cum este descris prin Caietul de sarcini: “Prezentul proiect isi propune sa furnizeze beneficiarului instrumente performante de gestionare si management a mijloacelor si resurselor din dotarea Ministerului Tineretului şi Sportului; crearea unei arhive informatizate privitoare la documentele implicate; instrumente pentru gestionarea activitatilor operative in scopul imbunatatirii procesarii datelor, reducand astfel intarzierile in procesul decizional cu impact asupra activitatilor operative; imbunatatirea procesului de informare si oferirea de suport decizional structurilor de conducere pe baza unui set de indicatori implementati conform activitatilor specifice.”
Autoritatea contractanta, tocmai pentru a respecta libera concurenta si transparenta, a prezentat caietul de sarcini in termeni in care orice companie, posibil ofertant, care are o solutie de tip ERP, dar nu are neaparat in portofoliul clienti entitati publice, sa poata intelege si sa poata participa la aceasta procedura.
Ceea ce nu se trateaza prin articolul prezent este tocmai conceptul de ERP in mediul public, care, in fapt se traduce prin-un sistem de tip eAdministratie.
Solicitarea unor cerinte de tip sistem eAdministratie aplicabil la nivel locat/national, ar fi insemnat limitarea accesului la procedura pentru operatorii economici care comercializeaza solutii de tip ERP (Enterprise Resource Planning), acestea nefiind orientate in mod special sectorului public, ci avand chiar seturi de functionalitati specifice sectorului privat, dupa cum chiar numele indica prin termenul “Enterprise”. In plus, mentionam ca Autoritatea contractanta a dorit achizitionare si implementarea unui produs matur, de tip COTS (Commercial Of-The-Shelf).
Sunt relevante, in acest sens, precizarile din cadrul Caietului de Sarcini:
“Specificatiile tehnice care indica o anumita origine, sursa, productie, un procedeu special, o marca de fabrica sau de comert, un brevet de inventie, o Iicenta de fabricatie, sunt mentionate doar pentru identificarea cu usurinta a tipului de produs si nu au ca efect favorizarea sau eliminarea anumitor operatori economici sau a anumitor produse, aceste specificatii vor fi considerate ca avand mentiunea sau echivalent.
Ofertantul trebuie sa raspunda punctual la toate cerintele cuprinse in prezentul Caiet de Sarcini si sa detalieze in propunerea sa tehnica modurile si mijloacele prin care solutia ofertata indeplineste aceste cerinte, astfel incat comisia de evaluare sa aiba posibilitatea evaluarii acesteia intr-un mod cat mai informat.”
Facem, deasemenea, precizarea că sistemul informatic la care se face referință face parte din proiectul ”Îmbunătățirea procesului decizional la nivelul Ministerului Tinretului și Sportului – Inovare și învățare” SMIS 32923 și reprezintă parte a cererii de finanțare aprobată de AM PODCA în anul 2013.
Cu respect,
Ministerul Tineretului și Sportului