Comisarul european insarcinat cu problemele extinderii Uniuni, Gunter Verheugen, a declarat, ieri, in cadrul sedintei plenare a Comisiei Economice si Sociale, ca soarta procesului de integrare a noilor membrii depinde in mare masura de rezultatul referendumului irlandez, prevazut sa aiba loc in toamna. Daca poporul irlandez va refuza pentru a doua oara Tratatul de la Nisa, sunt slabe sperante ca primul val al extinderii, prevazut pentru anul 2004, chiar sa aiba loc.
Protocolul incheiat in decembrie 2000 cu privire la extindere trebuie sa fie ratificat de toate statele semnatare. Chiar daca initial nu pareau sa existe probleme in ce priveste subiectul, decizia Irlandei de a organiza un referendum pare sa complice situatia. Cu atat mai mult, cu cat irlandezii au respins deja protocolul intr-un prim referendum organizat anul trecut in luna iunie. Faptul ca soarta extinderii depinde de un referendum nu este deloc imbucurator sau pe placul statelor candidate, in special pentru primul val al extinderii. Atatea eforturi, sacrificii si vise legate de o viata mai buna pot fi spulberate de rezultatul unui referendum prin care i se cere opinia unui popor extrem de pragmatic si hotarat cum este cel irlandez. Comentatorii europeni sunt foarte pesimisti in legatura cu posibilitatea schimbarii opiniei irlandezilor. Cu atat mai mult, cu cat orientarile antiglobalizare au castigat teren in ultima vreme si pe aceste meleaguri. In plus, irlandezii se intreaba, pe buna dreptate, daca au de castigat de pe urma extinderii Uniunii Europene. Cum raspunsul adecvat poate suna pentru ei ambiguu, neconcludent si chiar neconvingator – din moment ce se pot simti chiar amenintati -, irlandezii nu vor avea de ce sa se gandeasca altfel la acest nou referendum organizat in speranta ca totul se va sfarsi cu bine.
Comisarul Verheugen face declaratii transante si spune ca extinderea este conditionata de rezultatul referendumului. In realitate, nici nu se poate spune cu exactitate cine pe cine conditioneaza. Pentru ca poporul irlandez are, cu siguranta, un cuvant greu de spus in ce priveste viitorul Uniunii.
Ce solutii se pot gasi?
Bineinteles, solutii se pot gasi. Conditia e sa fie vointa politica. De altfel, Verheugen insusi spune ca nu doar referendumul irlandez poate conditiona extinderea UE. Comisarul european crede ca anumite transformari politice nedorite ar putea afecta radical posibilitatile de a coopta unele state candidate la Uniune. Printre optiunile daunatoare, Verheugen a amintit simpatia excesiva pentru extrema-dreapta sau tendintele nationaliste si – in conditiile in care UE este implicata in rezolvarea crizei din Orientul Mijlociu – atitudinile antisemite.
Cunoscutul comisar de la Bruxelles a lansat chiar si un avertisment extrem de serios la adresa tarilor care trebuie sa-si aleaga anul acesta noii conducatori. -De ceea ce aleg poate depinde soarta tarii lor-, a declarat Veheugen. Statele cele mai vizate sunt Cehia si Slovacia. Chiar daca prin astfel de declaratii, forurile europene incearca practic sa intervina in treburile interne ale statelor, totusi, nu pot fi acuzate de astfel de ingerinte, atata vreme cat se porneste de la premisa ca au intentii dintre cele mai bune.