Cu mai putin de o saptamana inainte de Paste, muncitorii de la Rocar au iesit, din nou, in strada pentru a cere sa le fie platite salariile restante de multe luni. Tot ca si pana acum, salariatii fabricii bucurestene au incercat sa blocheze Soseaua Giurgiului, insa fortele de ordine au intervenit destul de dur. In urma confruntarii cu jandarmii, cativa muncitori au ajuns la spital, restul ramanand -pe baricade-, in fata fabricii. Dupa cateva ore, in care si-au recapatat puterile, protestatarii au incercat, inca o data, sa ocupe carosabilul, dar si de aceasta data au fost opriti de jandarmi.
Situatia nu pare nici pe departe sa fie rezolvata, in conditiile in care fabrica este, incepand de marti seara, deconectata de la utilitatile publice. In plus, chiar daca din leafa le-au fost oprite taxele si impozitele, acestea nu au fost platite catre stat, muncitorii aflandu-se in situatia de nu putea beneficia de asigurari medicale sau de celelalte drepturi cuvenite. In plus, multi dintre ei risca sa fie dati afara din case pentru ca nu au platit intretinerea. -In ultimele patru luni, am primit banii cu taraita. Ultima oara, adica in februarie, ne-au dat doar 1.650.000 de lei. Ce sa facem cu banii astia? Nimanui nu-i pasa ca avem copii, avem familii. Ce sa punem pe masa? Vine Pastele si nici bani de paine nu am-, spune unul dintre angajatii Rocar.
Fabrica bucuresteana Rocar se afla intr-o situatie cel putin ciudata. Nu duce lipsa de comenzi, dar n-are bani pentru reluarea ciclului de productie. Concret, constructorul de autobuze n-are bani pentru plata utilitatilor si a mteriei prime(motoare, cutii de viteza si alte subansamble). Colac peste pupaza, incepind de marti seara,a ramas fara curent electric si gaze naturale. De banii pentru plata salarilor nici nu mai vorbim. Ultimele plati s-au facut in luna februarie. Desi autoritatile s-au implicat, in repetate rinduri, in rezolvarea acestei crize, in loc sa se imbunatateasca, situatia de la Rocar s-a deteriorat si mai mult. Exasperati si mai ales satui de promisiunile ce nu tin de foame, muncitorii au iesit, din nou, in strada. Protestul spontan a degenerat, in anumite momente, in confruntari destul de violente cu fortele de ordine, cinci angajati ai fabricii ajungind in spital.
Din nou in trafic
Miscarea de protest de ieri a debutat in jurul orei 8.00 atunci cind citeva sute de angajati au iesit din curtea fabricii pentru a bloca Soseaua Giurgiului, in zona Pietei Progresul. Ca si in celelate ocazii, fortele de ordine au intervenit pentru deblocarea traficului rutier, cei aproximativ 300 de protestatari regrupindu-se pe trotuarul din dreptul pietei agroalimentare, in timp ce jandarmii au format cordoane in lungul drumului.
Dupa citeva ore, timp in care au stat linistiti pe iarba, muncitorii au incercat, pentru a doua oara sa blocheze traficul rutier pe Soseaua Giurgiului, dar tentativa lor a fost respinsa de fortele de ordine, fara insa sa se inregistreze incidente semnificative, asa cum s-a intimplat in cursul diminetii. Dupa ce au fost dispersati, protestatarii au inconjurat o autoduba a jandarmilor si au vrut sa o rastoarne, insa fortele de ordine, al caror numar il depaseste pe cel al muncitorilor, au restabilit ordinea.
Paste sarbatorit cu masa goala
Ca si pina acum protestul muncitorilor are la baza neplata salariilor.
-In ultimele patru luni am primit banii cu tiriita. Ultima oara ne-au dat 1.650.000 in luna februarie. Ce sa facem cu banii astia? Nimanui nu-i pasa ca avem copii, avem familii. Ce sa punem pe masa. Vine Pastele si nici bani de piine nu am-, decaraNicolae Stoica, unul dintre angajatii Rocar.
-Noua conducere a anuntat ca luni ni se vor da salariile. A venit marti, insa in loc de salarii ne-a fost sistata livrarea energiei electrice, fiind oprita astfel si productia. S-a facut miercuri, dar noi tot nu ne-am primit salariile-, explica Costica Tiganila, unul din lideri de sindicat.
Probleme sociale carora trebuie sa le faca fata angajatii Rocar nu se limiteaza doar la cele legate de neplata salariilor.
-Pe statul de plata apare ca s-au retinut impozitele, ca s-au oprit banii de sanatate, de somaj de pensie. In realitate nu s-a platit nimic la stat. In urma cu citeva luni am avut un accident, mi-a cazut un geam pe mina si a trebuit sa fiu operat. Acum trebuie sa ma duc sa ma opereze din nou pentru ca in loc sa stau acasa eu am venit la serviciu sa muncesc si din cauza asta s-a format un hematom. Am fost la medic si mi-a spus sa aduc adeverinta ca s-a platit la stat taxa de sanatate ca altfel platesc din buzunar. De la fabrica nu au putut sa-mi dea nimic, asa ca acum stau si astept pina o sa primesc banii sa ma operez-, declara Iliuta Nicu.
Rocar o fabrica aproape moarta
Problemele cu care se confrunta Rocar sunt legate, in principal de lipsa banilor pentru derularea unui ciclu normal de comenzi. Cu toate ca exista contracte, fabrica nu le poate onora pentru ca nu are fonduri pentru a compara piese. Din aceasta cauza, regia de transport Oradea cere despagubiri in instanta pentru nerespectarea obligatiilor contractuale. Regia oradeana era printre ultimii clienti care mai avea contract cu Rocar Bucuresti. Acesta a fost incheiat in anul 2000, pentru achizitionarea a 16 autobuze, dar termenul de livrare a fost depasit cu aproape doi ani. Asta in timp ce si primaria Constanta a reziliat contractul pentru 130 de autobuze si 33 de troleibuze, din cauza nerespectarii termenului de livrare.
Dupa aproape doi ani de cind s-a semnat contractul, la Oradea au ajuns doar cinci autobuze din lotul de 16. Din acest motiv regia locala de transport din Oradea a dat in judecata Rocar pentru ca uzina a intrerupt furnizarea de autobuze.