Noile servicii de transfer de date GPRS, lansate comercial de zeci de operatori de telecomunciatii, au avut un debut lent, astfel ca, pana la sfarsitul anului 2001, numai un milion de europeni au optat pentru aceasta tehnologie, conform unui studiu al firmei britanice Analysys. Sistemul GPRS (General Packet Radio Systems) este succesorul standardului GSM si este considerat foarte important pentru industria wireless, care are nevoie de noi surse de venituri din transfer de date pentru a contracara scaderea veniturilor realizate din telefonia vocala.
Analysys afirma ca operatorii de telefonie mobila au depus eforturi semnificative pentru a oferi astfel de servicii in primele 12 luni de la lansarea noilor retele. Cu toate acestea, ei nu au reusit, pana in prezent, sa asigure servicii la un pret adecvat, ceea ce explica faptul ca, desi in Europa exista 3,3 milioane de utilizatori de telefoane compatibile GPRS, numai un milion dintre acestia folosesc respectivele servicii. In plus, Katrina Bond, analist al firmei britanice, a apreciat ca operatorii ar fi putut atrage de 2,5 ori mai multi abonati daca ar fi fost mai convingatori in privinta dezvoltarii si vanzarii de servicii GPRS. -In cele din urma, trebuie sa isi revizuiasca limbajul pe care il folosesc, pentru a promova aceste servicii, sa renunte la referirile la GPRS, WAP sau alti termeni tehnici si sa le ofere clientilor ceva mai imaginativ-, a declarat Bond. Operatorii trebuie sa ofere prioritate traficului GPRS, asa cum fac si in cazul GSM, sa faciliteze accesul pe piata al unor telefoane atragatoare si sa ofere un sistem de facturare simplu, ceea ce le-ar putea permite sa aiba, pana la sfarsitul anului viitor, 40 milioane de clienti in Europa, a adaugat analistul britanic. Acesti clienti, care reprezinta 13% din numarul total al utilizatorilor serviciilor de telefonie mobila, ar putea genera 26% din veniturile totale realizate in domeniul transferurilor mobile de date.
GPRS, care ofera utilizatorilor conexiuni permanente de mare viteza la Internet, a fost lansat in Europa, unde rata de penetrare a telefoanelor mobile a atins, in prezent, niveluri de circa 70% in mai multe tari, iar incetinirea ritmului de atragere de noi clienti i-a obligat pe operatori sa caute noi surse de venituri.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane