Organizatia ecologista Greenpeace Ungaria a initiat o campanie nationala de strangere de semnaturi, pentru a forta guvernul de la Budapesta sa ceara institutiilor Uniunii Europene sa opreasca deschiderea exploatarii de la Rosia Montana.
Dupa ample actiuni de protest, organizate de ONG-urile din Romania, Greenpeace Ungaria cere Ministerului ungar al Mediului sa adopte o pozitie ferma fata de proiectul Rosia Montana, pentru a evita repetarea unui accident ecologic similar cu cel petrecut in anul 2000, cand o deversare de cianuri din Romania a afectat raurile din estul Ungariei. Prima persoana care a semnat petitia initiata de Greenpeace Hungary a fost europarlamentarul ungar Gyula Hegyi, care si-a pus numele pe petitie cu prilejul festivalului cultural Obuda Island. In colaborare cu fundatia Alburnus Maior din Romania, Greenpeace Hungary ii incurajeaza pe cei care doresc sa achizitioneze terenuri la Rosia Montana pentru a impiedica astfel compania miniera canadiano-romana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) sa cumpere terenul pe care vrea sa-l incorporeze in proiectul minier. La dezbaterea publica organizata la Cluj, in legatura cu studiul de impact asupra mediului, fostul primar al orasului, Gheorghe Funar -a avertizat- conducerea companiei ca va deveni in curand proprietar la Rosia Montana.
RMGC intentioneaza sa deschida la Rosia Montana o exploatare aurifera deschisa, care ar urma sa utilizeze tehnologia pe baza de cianuri, pentru a extrage cel putin 330 tone de aur si 1.600 tone de argint. Gabriel Resources a finalizat recent vanzarea unui pachet de actiuni unui sindicat de intermediari, obtinand astfel un venit total de 85.050.000 dolari canadieni. Compania intentioneaza sa foloseasca banii obtinuti pentru avansul necesar deschiderii minei de aur de la Rosia Montana, pentru a finaliza procesul de achizitie a drepturilor de proprietate, pentru a comanda echipament performant si pentru a lansa lucrarile de constructie a noului sat, Piatra Alba.