Nicolae Badea, rectorul Universtitatii Tehnice -Gheorghe Asachi- Iasi, a recunoscut ieri ca inainte de 1989 i-a supravegheat pe studentii straini si a redactat rapoarte pentru Securitate, precizand ca a colaborat voluntar si din convingere. Badea a mai afirmat ca si Mihail Hardau a colaborat cu fosta Securitate, in calitatea pe care o avea, inainte de 1989, de director educativ al Universitatii Tehnice din Cluj, insa ministrul a respins acuzatiile.
-Am fost director educativ si ii aveam in grija pe studentii straini care aveau bursa si erau cazati in caminele universitatii. In tot campusul Tudor Vladimirescu erau cam 500-600, de toate natiile si confesiunile, de la arabi la sudanezi si latino-americani. In caminul meu aveam vreo 30-40. Existau numeroase incidente si batai intre ei, cel mai frecvent, pe chestiuni religioase. Pe atunci nu se punea problema terorismului. Noi eram pandarii si aveam grija sa nu se intample evenimente de genul acesta-, a spus Badea, care a dezvaluit ca pastra permanent legatura cu ofiterii Securitatii. -Veneau periodic sa ma intrebe ce s-a mai intamplat. Le povesteam si le dadeam si in scris. Aveam mereu aceeasi tematica: incidentele din campus. Erau interesati si de eventualul spionaj industrial pe care-l faceau studentii latino-americani. N-am facut lucruri urate. Daca mi s-ar cere sa le fac din nou, le-as face-, a adaugat Badea.
El l-a mai acuzat de colaborare cu Securitatea si pe deputatul PSD Anghel Stanciu: -Avea aceleasi indatoriri ca si mine. Toti vorbeam intre noi si recunosteam lucrul acesta-. Stanciu a negat ca ar fi avut relatii cu fosta Securitate: -Nu cunosc ce a declarat domnul rector. Nu-mi aduc aminte sa fi fost chemat sa dau note informative la Securitate. De altfel, dosarul meu a fost verificat de trei ori pana acum si s-a dovedit ca nu am avut astfel de relatii-.
Rectorul UTI s-a declarat pregatit sa suporte consecintele colaborarii sale cu Securitatea, intre care si posibila sa eliberare din functie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane