Producatorii de software GeCAD Software, Ciel Romania, Softwin Bucuresti si Romsym Data Bucuresti au aderat, recent, la comitetul local al organizatiei Business Software Alliance (BSA), sustine Nicolae Burchel, reprezentantul BSA in Romania.
-Pana la aceasta extindere, membrii BSA erau companiile internationale Adobe, Autodesk, Macromedia, Microsoft si Symantec. Extinderea comitetului local inseamna cresterea resurselor financiare, umane si de know-how, disponibile pentru reducerea pirateriei software in Romania-, a adaugat Burchel.
Reprezentantii noilor membri BSA au afirmat ca prin aceasta afiliere urmaresc inlaturarea principalului obstacol in dezvoltarea industriei romanesti de software, si anume pirateria, care diminueaza, in primul rand, incasarile producatorilor de aplicatii software. Presedintele GeCAD Software, Radu Georgescu, a spus ca integrarea in BSA inseamna pentru companie un pas in evolutia fireasca a calitatii produselor. -Portofoliul actual de clienti, cerintele utilizatorilor si noile standarde autoimpuse au reprezentat doar cateva dintre argumentele pentru care GeCAD a decis sa se alature BSA pentru reducerea ratei pirateriei software in Romania-, a explicat Georgescu. El a adaugat ca rata pirateriei pentru produsele RAV Antivirus, care au avut o pondere de aproximativ 50% in totalul cifrei de afaceri pe 2001, este de aproximativ 50%, aceeasi cifra fiind avansata si de reprezentantul Softwin Bucuresit, Mihai Mihailovici, pentru gama de aplicatii antivirus BitDefender. Directorul general al Ciel Romania, Claudiu Bulaceanu, a spus ca firmele care utilizeaza versiuni piratate ale aplicatiilor software din domeniul finaciar-contabil se expun unor riscuri majore, ca urmare a posibilelor erori care pot aparea in raportarile catre administratiile financiare.
In Romania, rata pirateriei software era de 77% la sfarsitul anului 2000, conform unui studiu al International Planning Research Corp., mult superioara mediei de la nivelul Europei de Est (63%) sau de Vest (34%). Conform unui studiu realizat de compania DataMonitor, pirateria in domeniul software genereaza, anual, pierderi de zeci de milioane de dolari producatorilor de software, dar si bugetului de stat, prin neincasarea taxelor si impozitelor aferente.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane