Home Economic-Financiar Impozitul pe profit tulbura apele intre politicieni si oamenii de afaceri

Impozitul pe profit tulbura apele intre politicieni si oamenii de afaceri

DISTRIBUIŢI

Proiectul legii privind impozitul pe profit, aflat actualmente in dezbaterea Parlamentului, a incins din nou spiritele politicienilor si ale oamenilor de afaceri. La seminarul cu tema -Cresterea fiscalitatii – un obstacol pentru investitii si dezvoltare economica-, organizat ieri de Institutul pentru Libera Initiativa, reprezentanti de marca ai Partidul National Liberal (PNL) au prezentat lista amendamentelor ce vor fi propuse pentru modificarea proiectului de lege, aratand totodata numeroasele influente negative pe care actul normativ le va produce la nivelul intregii economii. Liberalii, care au amendat aproape fiecare articol din proiect, au subliniat ca principalul efect al cresterii fiscalitatii va fi sporirea evaziunii fiscale si dezvoltarea economiei subterane.

La fel ca si reprezentantii Partidului Democrat (PD), liberalii considera ca singura motivatie pentru graba cu care reprezentantii partidului de guvernamant au inaintat proiectul de lege in Parlament este incapacitatea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a colecta taxele si impozitele datorate de agentii economici de stat. In plus, ei cred ca scuza invocata de MFP, referitoare la necesitatea introducerii legii ca urmare a cererilor formulate in acest sens de Uniunea Europeana (UE), nu are fundament, intrucat Romania nu va reprezenta un potential concurent pentru tarile vest-europene in urmatorii 10 ani. -Problema MFP este una cronica – incapacitatea de a-si colecta veniturile previzionate. Neplata taxelor catre stat, o maladie specifica sectorului de stat, a inceput sa cuprinda si sectorul privat. Incapabil sa gaseasca solutii de colectare a taxelor la buget, MFP alege metoda facila de a pune alte biruri pe cei bun-platnici. Asta, in timp ce rau-platnicii se afla de 12 ani intr-o permanenta ?çgreva fiscala?ê. Ca sa nu mai existe discriminari, noi am propus la un moment dat ca toata lumea sa intre in greva fiscala-, a declarat dl Calin Popescu Tariceanu, vicepresedintele Comisiei buget-finante a Camerei Deputatilor.

Principalele amendamente initiate de Eugen Nicolaescu, Dinu Patriciu si Napoleon Popp se refera la modificarea de la 25% la 15% a cotei de impozit pe profit si la scaderea de la 12,5% la 5% a impozitului platit catre stat de societatile comerciale care activeaza in zonele libere. Totodata, liberalii propun ca impozitul pe profit pentru operatiunile de export sa fie de 5% pentru contribuabilii care incaseaza venituri in valuta din exporturi, prin conturi ale bancilor din Romania, fata de 6% cat prevede proiectul initial. -In ultima perioada, s-a vazut ca in Romania exista un segment de economie – cel privat – care functioneaza corect si care, in noile conditii, va fi obligat incet-incet sa devina subteran. Statul impovareaza firmele private, pentru a tine in viata sectorul de stat, care este falimentar, dar care detine un element vital pentru politicieni: electoratul. Bugetul este alimentat pe toate caile pentru a mentine ?çin viata?ê o populatie votanta. Metoda primitiva si fanariota utilizata de stat in acest scop va crea rupturi importante in structurile economiei romanesti-, a declarat fostul ministru liberal Mircea Cosea.

Prezenta la aceasta dezbatere, dna Maria Manolescu, secretar de stat in MFP, a subliniat ca necesitatea modificarii Legii privind impozitul pe profit a venit tocmai din partea mediului de afaceri, intrucat facilitatile oferite pana acum nu se puteau aplica din cauza unor formulari ambigue sau eronate ale vechiului act. -In negocierile de aderare cu UE, in 2001, Romania a deschis documentul de pozitie -Impozitarea-, care impune ca fiecare initiativa sa fie corelata cu documentul VI si X privind politica concurentiala. UE a avut obiectii fata de trei legi: cea privind crearea zonelor libere, cea referitoare la investitiile din zonele defavorizate si cea referitoare la impozitul redus pe profit realizat din activitatile de export, pe motiv ca acestea acorda facilitati distorsionante, in comparatie cu cele din tarile comunitare, pentru tipurile de activitati mentionate-, a spus dna Manolescu. In opinia sa, noul proiect de act normativ nu va spori nivelul veniturilor bugetare, pentru ca asigura facilitati mai mari exportatorilor si contine masuri de incurajare a mediului de afaceri.

Noua lege privind impozitul pe profit va fi cuprinsa in noul Cod Fiscal si Cod de Procedura Fiscala, care vor aparea in toamna.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.