Home Asigurari Calculata in euro, piata asigurarilor a crescut cu 28% in primul semestru

Calculata in euro, piata asigurarilor a crescut cu 28% in primul semestru

DISTRIBUIŢI

In primele sase luni ale acestui an, piata asigurarilor, calculata in functie de totalul primelor subscrise, s-a apropiat de 800 milioane de euro, adica echivalentul a 2,8 miliarde de lei noi. Site-ul de specialitate 1.asig.ro estimeaza o crestere reala a pietei asigurarilor din Romania in acest prim semestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cu 16%. Dar, daca se face calculul in euro, se poate spune ca de fapt piata in cauza a inregistrat o crestere nominala chiar de 28%.

Asirom si Allianz, primele in top

Dar in acest context precizam ca, potrivit ultimului raport al CSA, in termeni reali, volumul subscrierilor din activitatea de reasigurare, cumulat pentru asigurarile generale si asigurarile de viata, a crescut in 2005 cu 17% fata de nivelul inregistrat in anul precedent. CSA aprecia ca, in 2005, -piata asigurarilor din Romania a fost caracterizata de o relansare a asigurarilor de viata, cresterea reala consemnata la aceasta categorie fiind de doua ori mai mare decat cea a asigurarilor generale (respectiv de 28,12% fata de 13,96%)-. Si gradul de penetrare a asigurarilor a crescut in anul 2005 la nivelul 1,54% din PIB, fata de 1,46%, cat se inregistrase in anul 2004. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca la sfarsitul anului trecut ponderea activelor bilantiere detinute de catre societatile de asigurari din Romania a atins circa 2% din PIB. In acest context trebuie amintit si faptul ca valoarea capitalului social subscris de societatile de asigurare era la sfarsitul anului 2005 de 241,6 milioane de euro, consemnand o crestere de circa 30% fata de cea inregistrata in anul 2004, in conditiile in care aportul companiilor straine a reprezentat 49%.

Si in primele sase luni ale acestui an, Allianz-Ţiriac isi pastreaza pozitia de lider al pietei asigurarilor, avand o cota de piata estimata de catre site-ul 1.asig.ro la circa 19,2%, urmata fiind de catre ASIROM, cu 12,4%. Daca facem trimitere la gradul de concentrare, trebuie remarcat, totusi, ca primele 10 companii, in ordinea primelor brute subscrise, au ajuns la aproape 81% din piata, apropiat de cel consemnat anul trecut, ceea ce indica o oarecare acalmie pe piata. Totusi, se remarca faptul ca dintre primele 10 companii ale clasamentului, singurele care au inregistrat scaderi, calculate in moneda europeana, comparativ cu rezultatele inregistrate anul trecut sunt UNITA si ARDAF, in timp ce BT Asigurari este considerata compania cu cea mai spectaculoasa crestere pe piata, realizand o crestere nominala in moneda europeana de circa 183%, in timp ce cresterea reala in moneda nationala a fost estimata la -doar- 155%, daca se face raportarea la rezultatele aferente primului semestru al anului precedent.

CSA a anticipat corect

Totusi, trebuie precizat ca CSA, in Raportul pe anul 2005 asupra pietei asigurarilor din Romania, preciza ca prognozele pe termen mediu indica o mentinere a trendului de crestere a indicatorilor macroeconomici, sociali si, implicit, a pietei asigurarilor, dar pe termen mediu nu sunt asteptate modificari semnificative pe clase de asigurari, indeosebi in cadrul categoriei de asigurari generale, asigurarile auto continuand sa fie dominante. De asemenea, CSA apreciaza ca, pentru industria asigurarilor, anul 2005 a reprezentat o importanta perioada de consolidare, prin capitalizarea semnificativa a societatilor de asigurare, achizitii, fuziuni si transferuri de portofolii de asigurare. De asemenea, CSA considera ca -transformarile climatice si experienta negativa prin care a trecut Romania in 2005, pe fondul numeroaselor evenimente catastrofice produse, isi vor pune amprenta asupra activitatii de subscriere facultativa a riscurilor de catastrofe naturale, avand in vedere faptul ca atat societatile de asigurare, cat si cele de reasigurare au devenit mult mai prudente in evaluarea si preluarea riscurilor-. In cazul special al asigurarilor de viata, CSA a prognozat o crestere a asigurarilor de viata traditionale, precum si a celor legate de fondurile de investitii, pe fondul dezvoltarii in continuare a activitatii de creditare, dar si pe masura ce populatia constientizeaza rolul acestor produse de asigurare de a oferi securitate financiara. CSA considera, de asemenea, ca potentialul deosebit de ridicat al acestui segment al pietei va conduce la intensificarea concurentei pe aceasta piata, mai ales dupa aderare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.