O norma a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), publicata la sfarsitul lunii iunie, reglementeaza conditiile desfasurarii activitatii de coasigurare comunitara, ce acopera riscuri care prin natura si importanta lor necesita participarea mai multor asiguratori in vederea acoperirii lor.
Potrivit noului act normativ, operatiunile de coasigurare comunitara vor trebui sa indeplineasca o serie intreaga de conditii, printre care se numara prevederea ca administratorul intregului risc subscris este chiar coasiguratorul principal sau ca riscul subscris este situat in cadrul Comunitatii Europene. In noul act normativ se precizeaza conditia ca riscul este subscris, in baza unui contract unic si in schimbul unei prime globale, aferenta perioadei stipulate in contract, de mai multi asiguratori, denumiti coasiguratori, fara sa existe o solidaritate intre acestia, dintre care unul este coasiguratorul principal. De asemenea, cel putin un coasigurator trebuie sa-si aiba sediul social, agentia sau sucursala prin care participa la contractul de coasigurare intr-un alt stat membru decat cel al coasiguratorului principal, acesta fiind indrituit, potrivit noilor prevederi, sa stabileasca conditiile de coasigurare si tarifarea in contractul de coasigurare. Trebuie precizat ca nu este considerata operatiune de reasigurare cea incadrata in clasa 13, Asigurari de raspundere civila generala, care cuprinde plata daunelor de natura nucleara sau medicamentoasa, clasificata astfel conform anexei nr. 1 a Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor.
Actul normativ mai prevede ca in cazul in care una dintre partile participante la coasigurare este un asigurator persoana juridica romana, aceasta este obligata sa constituie si sa mentina rezervele tehnice la nivelul partii din riscul subscris, conform legislatiei in vigoare, iar activele admise sa acopere rezervele tehnice, trebuie sa fie in concordanta cu legislatia si sa fie localizate fie in statele membre in care sunt stabiliti coasiguratorii, fie in statul membru in care este stabilit coasiguratorul principal. De asemenea, acoperirea obligatiilor subscrise intr-o anumita moneda trebuie sa se faca cu active exprimate sau realizabile in aceeasi moneda, iar coasiguratorii au obligatia sa intocmeasca baze de date statistice referitoare la operatiunile de coasigurare comunitara si la statele membre implicate.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane