Pompierii greci continuau sa se lupte in nordul tarii, in peninsula Calcidica, si in sudul tarii, in Peloponez, cu cele doua violente incendii care au distrus deja mai multe mii de hectare de padure si de culturi agricole.
In peninsula Kassandra din Halkidiki, pompierii luptau ieri cu flacarile extinse pe un front de trei kilometri, intr-o regiune cu acces dificil. Circa 260 de pompieri, doua batalioane de militari si voluntari, 83 de vehicule, opt avioane si trei elicoptere erau prezente la fata locului. Incendiul a carbonizat peste 5.000 hectare de padure de pin si culturi, precum si cateva zeci de cladiri, intre care un hotel si un supermarket. In sudul peninsulei Peloponez, un puternic incendiu care a izbucnit luni era pe cale sa se stinga, dupa ce a distrus mii de hectare de paduri de maslini si alte culturi agricole si mai multe locuinte din patru sate. Pompierii au reusit insa sa tina sub control un al treilea incendiu, care de marti a parjolit, in Arcadia (centrul Peloponezului), mai multe sute de hectare de padure si suprafete agricole, pe muntele Menalos.
Pe de alta parte, Turcia este afectata, de la sfarsitul saptamanii trecute, de incendii de padure, in special in vestul si sudul tarii. Cateva sute de recruti si pompieri asistati de zece elicoptere depuneau eforturi, ieri, pentru a stinge un incendiu care a devastat deja mii de hectare de padure de conifere in regiunea Gokova, in sud-vestul tarii, in apropierea statiunii balneare Bodrum, amenintand locuitorii din zona.
Un alt incendiu a fost stins cu dificultate luni, autoritatile reusind sa salveze in ultimul moment Casa Fecioarei Maria, un important sanctuar crestin din vestul Turciei.
Daca incendiile din Grecia nu au fost incepute de o mana criminala, in Turcia, incendiile au fost -revendicate- de gruparea armata kurda Soimii Libertatii din Kurdistan (TAK), care a anuntat, pe pagina sa de internet, ca membrii sai au dat foc la padure in cel putin 17 zone pentru a protesta fata de -atitudinea fascista- a autoritatilor turce din sud-estul tarii, populat in majoritate de turci.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane