Departe de final, dezbaterea privind posibilitatea ca imigrantii romani sa -invadeze- Marea Britanie s-a extins si catre alte state europene. -The Daily Telegraph- incearca sa -spele- ce-a scris -The Guardian- si afirma ca romanii nici n-ar dori sa se stabileasca in aceasta tara.
Ce-i drept, argumentele cotidianului britanic sunt la fel de adevarate ca si declaratia presedintelui Germaniei, care ar fi amenintat cu blocarea procesului de extindere, publicata in -The Guardian-. Tabloidul britanic citeaza declaratia unui diplomat britanic, care este de parere ca -zvonurile privind posibila sosire in Marea Britanie a jumatate de milion de romani sunt fictiune-. Apoi urmeaza argumentele ziaristilor de la -The Daily Telegraph-: limba engleza nu este predata in mod obisnuit, in scoli, aproape o treime din populatia rurala traieste din troc, iar Romania este inca o tara agricola, pentru care cele doua milioane de posibili imigranti reprezinta o cincime din populatia apta de munca.
Franta
Pe de alta parte, in Franta a inceput sa se vorbeasca despre imigranti, totul incepand la fel de -inofensiv- ca in Marea Britanie. Cu un raport statistic. Franta, prima tara a imigratiei in Europa, avea in 2004 circa 4,9 milioane de imigranti, adica 8,1% din populatie, cei mai multi venind mai degraba din Africa si Asia decat din Europa, potrivit unui studiu al Institutului National al Statisticii si Studiilor Economice. In pofida unui salt de 37% al europenilor din est (in afara UE) in raport cu 1999, imigratia din vechiul continent nu inceteaza sa scada: de la 57% in 1975, ea a scazut cu 30 de ani mai tarziu la 40%. Franta a adoptat in luna mai o lege asupra -imigratiei alese- care inaspreste conditiile de intrare si de sejur al strainilor pe teritoriul sau.
Belgia
Nici Belgia nu face -opinie separata-. -Le Soir- scrie ca muncitorii romani sunt cei mai numerosi, dupa cei polonezi, care muncesc la negru pe santierele de constructii de la Bruxelles, 67 fiind identificati in urma controalelor efectuate in cursul lunii iulie. Serviciul Regional pentru Inspectie Sociala de la Bruxelles a constatat infractiuni in utilizarea mainii de lucru straine in cazul a aproximativ 40 la suta din santierele de constructii in urma descinderilor pe teren efectuate in capitala in luna iulie, cand activitatea este redusa datorita concediilor.
Ungaria
Dar, totusi, cea mai -grava- situatie este in Ungaria. Corespondentul BBC la Budapesta a transmis ca nu este exclus ca Ungaria sa impuna restrictii pe piata muncii pentru cetatenii Romaniei si Bulgariei, dupa intrarea acestor tari in Uniunea Europeana. Cotidianul -Nepszabadsag- citeaza declaratia unui oficial din Ministerul Muncii si Problemelor Sociale, Maria Lado, din Budapesta, in interviul realizat cu directorul general de resort din Ministerul Muncii si Problemelor Sociale. Oficialul de la Budapesta a declarat ca -daca alte tari membre din Uniune isi vor inchide granitele lor in fata fortei de munca din Romania si Bulgaria, si Ungaria va fi nevoita sa aplice masuri de restrictie pentru prevenirea paralizarii pietei muncii-.
Ulterior, in cadrul unei declaratii acordate unui post de televiziune din Romania, Maria Lado a declarat ca decizia legata de eventuala inchidere a granitelor va fi luata in noiembrie.
Din Romania au sosit anual pana acum in mod legal 30.000-40.000 de lucratori, in special pentru constructii si alimentatie publica, iar numarul celor angajati ilegal este apreciat la peste 100.000. In primul semestru din acest an au fost eliberate 32.500 de autorizatii de munca, din care circa 2.000 pentru munci intelectuale.