Home Actualitate Rosia Montana Gold Corporation fenteaza bursa americana

Rosia Montana Gold Corporation fenteaza bursa americana

DISTRIBUIŢI

Academia Romana in colaborare cu Asociatia Alburnus Maior si Fundatia pentru o Romanie Deschisa au prezentat ieri o expertiza independenta a raportului privind studiul de impact asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana. Mircea Sandulescu, membru al Academiei Romane, sustine ca evaluarile geologilor romani indica faptul ca in zona Rosia Montana ar exista o cantitate mai mica de minereu fata de cea anuntata de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC). Sandulescu spune chiar ca -umflarea- cantitatii de minereu a fost facuta intentionat de RMGC, asta deoarece cu cat este mai mare cantitatea de minereu vehiculata a fi extrasa, cu atat creste valoarea actiunilor tranzactionate de compania respectiva la bursa din Toronto.


-Rezervele de aur si argint anuntate de societatea asta, care isi tot schimba numele, au fost calculate in mod selectiv. Exista studii la Rosia Montana, realizate de specialisti romani, care arata total distinct-, a precizat Sandulescu. -O companie care si-a schimbat de cinci ori numele, reusind in acest mod sa vanda de cinci ori mai multe actiuni, nu ar trebui sa prezinte credibilitate-, mai declara Sandulescu, referindu-se la seriozitatea investitorului de la Rosia Montana.

Rosia Montana, proiect imposibil de aprobat in tarile occidentale

Robert Moran, profesor doctor in hidrogeologie, recunoscut pe plan international, a afirmat ca -proiectul de la Rosia Montana ar fi imposibil de aprobat in tarile occidentale, intrucat studiul de evaluare a impactului asupra mediului este incomplet, iar daca acesta s-ar realiza, contribuabilii romani si europeni ar avea de suportat costuri enorme-. Profesorul, de origine americana, a studiat timp de trei saptamani situatia de la Rosia Montana impreuna cu alti oameni de stiinta si a redactat un studiu propriu, independent, privind impactul proiectului minier propus in Apuseni. In respectivul document, inaintat si Ministerului Mediului, Moran si echipa de experti independenti acuza lipsa de credibilitate a proiectului initiat de RMGC. -Ganditi-va! Este un studiu facut de oameni platiti si indrumati de catre companie, iar daca acestia nu ar tine partea investitorului, nu ar mai primi vreun alt contract de acest gen-, a declarat Moran.

Specialistii acuza: partea tehnica e bazata pe -junk science-

Morgan a facut mai multe comentarii legate de partea tehnica a documentului depus de RMGC, care, in opinia sa, este bazat pe -junk science- si nu cuprinde nicio referire detaliata, tehnica, referitoare la calitatea actuala a apelor si solurilor din zona. -Nu ni se prezinta niciun fel de date despre continutul de cianuri sau despre alte substante nocive din soluri sau ape, desi acestea au fost colectate. Ni se spune doar ca situatia este grava, dar nu ni se dau date. Acest lucru face imposibila o comparatie intre ce a fost la momentul initial si ce va fi la final. Adica nu vom putea sa aflam daca investitorul a imbunatatit sau a stricat calitatea mediului in zona-, afirma Morgan. La randul ei, presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa (FSD), Renate Weber, a apreciat ca studiul de evaluare a impactului asupra mediului depus de RMGC -valoreaza doi lei-.

Studiul RMGC, de 4.000 de pagini, ar putea ramane necitit

Renate Weber spune ca studiul initial de impact asupra mediului depus de compania RMGC are 33 de capitole si peste 4.000 de pagini tocmai pentru ca… nimeni nu trebuie sa il citeasca. La randul sau, cercetatorul american Robert Morgan a prezumat ca nimeni din Ministerul Mediului nu va citi in intregime studiul RMGC si a criticat aluziv executivul de la Bucuresti pentru conduita sa de pana acum in aceasta problema si in eventualitatea in care ar aproba investitia. -Cum ar putea guvernul sa aprobe acest proiect daca atatea date extrem de importante nu sunt puse in discutie si analizate? Ar fi rusinos!-, a apreciat Moran. In replica, reprezentantii companiei sustin ca au respectat toate legile romanesti, apreciind drept nefondate si nedocumentate criticile organizatiilor care se opun proiectului. -Toti expertii care au realizat raportul SIM sunt acreditati de catre Ministerul Mediului. Asistam in acest moment la crearea unui pseudo-proces SIM, paralel cu cel legal, organizat de cateva organizatii care nu urmaresc altceva decat sa defaimeze si sa jigneasca o echipa de experti independenti renumiti-, se precizeaza intr-un comunicat al RMGC.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.