Home Economic-Financiar CAMATARII TUTUNULTUI

CAMATARII TUTUNULTUI

DISTRIBUIŢI


Grupul de firme InterAgro al magnatului Ioan Niculae a -platit- pachetul majoritar de actiuni la -Tutunul Romanesc- din… dobanzi si penalitati calculate statului (?!), ne-au dezvaluit surse din cadrul Ministerului Finantelor. Daca pana in prezent se credea ca cele opt milioane de dolari, in schimbul carora Niculae a primit SNTR, au fost calculate din suma nereturnata de Finante plus dobanzi si/sau penalitati, ultimele informatii arata ca Ministerul Finantelor a achitat datoria fata de SNTR, ceea ce inseamna ca Ministerul Agriculturii i-a calculat lui Ioan Niculae o dobanda de peste 80%, in dolari.

Grupul de firme InterAgro a achitat, in luna mai a anului 2000, 10 milioane de dolari, reprezentand 25% din pretul convenit cu Ministerul Agriculturii pentru actiunile SNTR. O parte din bani a ramas la Agricultura, restul fiind transferat la Ministerul Finantelor. Privatizarea fiind contestata si apoi anulata de Justitie, MAA a returnat, in luna octombrie 2000, partea sa de 60 miliarde de lei, restul de aproximativ 165 miliarde de lei fiind restituit de Ministerul Finantelor, spun sursele, in vara anului trecut. Cu alte cuvinte, InterAgro a platit circa 225 miliarde de lei si tot atatia bani a primit inapoi.

Intre timp insa, InterAgro a dat in judecata Ministerul Agriculturii, cerand, normal, returnarea integrala a avansului platit, plus majorari si penalitati. Justitia a admis cererea, dar nu ea a stabilit cuantumul datoriei, care ar fi fost calculata in tandem de MAAP si InterAgro. Astfel, s-a ajuns la urmatoarea situatie: Niculae a primit inapoi -leu pe leu- – 225 miliarde de lei, dar dobanzile si penalitatile au fost evaluate la 209 miliarde de lei (echivalentul unei dobanzi de aproximativ 80% in dolari), printr-o inginerie financiara a carei explicatie si legalitate trebuie vericate de organele de ancheta. Suma pentru care a primit 53% din SNTR.

Sursele opineaza ca situatia ar putea fi verificata si clarificata chiar si printr-un recurs in anulare, daca si numai daca exista vointa politica, mai ales ca implicatiile ulterioare ar fi greu de controlat.

Surse din cadrul Ministerului Finantelor ne-au dezvaluit un -amanunt de senzatie privitor la asa-zisa privatizare a Societatii Nationale <Tutunul Romanesc>-. Potrivit acestora, Ioan Niculae a primit inapoi TOTI BANII pe care-i depusese drept avans pentru cumpararea SNTR, primind mai PE DEGEABA -Tutunul Romanesc-. Prezentam in continuare mecanismul halucinant al acestei afaceri din care reiese ca institutionalizarea coruptiei este un adevar, nu doar o motiune depusa in Parlament pentru a castiga niscaiva capital politic.

Cronica reprivatizarii SNTR

La data de 11 mai 2000, luminatie la Ministerul Agriculturii. Ministrul de atunci, Ioan Avram Muresan, semna contractul prin care Ioan Niculae devenea proprietarul SNTR, in calitate de presedinte al grupului de firme InterAgro, cumparatorul actiunilor. Pretul corect, 40 milioane de dolari, din care 10 milioane de plata in cel mult 10 zile de la semnarea contractului. Zis si facut, dar de ce plata a fost stabilita expres, in valuta, chiar daca mai incolo se specifica plata la cursul zilei al BNR? Veti intreba de ce ar fi important acest aspect. Este cat se poate de important in ecuatia viitoarei -tranzactii-. Niculae nu a mai apucat sa verse restul de 30 milioane de dolari din cauza contestarii privatizarii de catre unul dintre contracandidati, Leaf Tobacco A. Michailides. Omul de afaceri grec, cel putin de acelasi calibru cu Niculae, dar cu mai mult -lipici-, pe atunci, in mediul politic romanesc, a castigat batalia in Justitie, privatizarea fiind anulata. S-a pus atunci problema restituirii avansului de 10 milioane de dolari pe care societatea omului de afaceri Ioan Niculae il achitase ca avans din pretul de 40 milioane de dolari pentru care se batuse palma. Problema a fost ca din cele 10 milioane de dolari, cea mai mare parte isi luasera deja zborul spre Ministerul Finantelor, asa ca nici vorba ca Ministerul Agriculturii sa poata respecta termenul de returnare a banilor, de cel mult cinci zile, asumat in contract. Cu chiu, cu vai, MAAP a returnat partea pe care o primise. De la Finante nu s-a mai vazut un sfant, s-a afirmat in versiunile -oficiale-. Ca urmare, Niculae a actionat MAAP in judecata si a obtinut obligarea acestuia la plata datoriilor, calculata in decembrie 2001 la circa 8,7 milioane de dolari. Bani in schimbul carora InterAgro a primit cadou 53,72% din SNTR.

Reteta: -Iti sunt dator cu un leu. Ia-l de-aici si-ti mai raman dator cu unul, pentru care-ti dau controlul SNTR-

Fitilul l-a aprins insa un functionar chiar de la ministerul lui Mihai Tanasescu (motivul anonimatului este evident), care ne-a dezvaluit ca Finantele si-au platit datoria catre InterAgro, circa 165 miliarde de lei, care, impreuna cu suma achitata de Agricultura in octombrie-noiembrie 2000 (in jur de 60 miliarde de lei) fac leu pe leu atat cat platise avansul Niculae. Pai, cum de -s-a scos- atunci dator statul cu mai mult de 8,5 milioane de dolari? Cum s-au calculat dobanzi sau penalitati de s-a ajuns la 80% dobanda in dolari? Hopa, asta era clenciul cu pretul in dolari? -Intr-adevar-, spun sursele, -datoria MAAP catre InterAgro s-a calculat extrem de alambicat. S-au luat dolarii, s-au transformat in lei, s-au adaugat dobanzi, penalitati, s-au scazut platile facute de stat, la cursurile de schimb ?çdorite?ê. Dupa care s-au transformat, tot prin ?çartificii?ê valutare, ajungandu-se la suma dorita pe principiul ?çmana este mai iute ca ochiul?ê-. Abracadabra!

Cheia-i la Agricultura

Cum a putut Justitia romana sa accepte asa ceva sau cum de s-a putut sa accepte, este urmatorul pas care s-ar cuveni elucidat. Numai ca, dinspre SNTR, ni s-a soptit ca pe hotararile judecatoresti nu este inscrisa o suma explicita, ci doar obligarea la plata datoriei. Care datorie ar fi fost calculata, in tandem, de oamenii lui Niculae si cei ai lui Ilie Sarbu, ministrul agriculturii, dupa care s-a baut adalmasul pentru o noua -privatizare- de succes! Formularea din contractul de stingere a datoriei este, in acest sens, ambigua: -Avand in vedere (…) 13. Calculul datoriei rezultate din sentinta civila nr. …-. Iar sursele noastre opineaza ca situatia poate fi verificata, clarificata si readusa in limitele normalului, chiar si printr-un recurs in anulare daca si numai daca exista vointa politica, mai ales ca implicatiile ulterioare ar fi greu de controlat.

Asociati Sine Die

Altfel, mai tot ce este in contract s-a respectat cu sfintenie. Sa luam aminte: -Ministerul (n.r. – Agriculturii) si ADS (n.r. – Agentia Domeniilor Statului) se obliga sa depuna toate diligentele pentru ca sumele datorate de catre societate (n.r. – SNTR) bugetului de stat (…) la data semnarii contractului, reprezentand impozite, taxe si alte obligatii bugetare sa fie reesalonate printr-o hotarare de Guvern-. S-a dat? S-a dat, si inca prin ordonanta de urgenta, chiar inainte de Craciun.

-Ministerul si ADS se obliga sa depuna toate diligentele pentru ca Consiliul Concurentei (n.r. – cacofonia le apartine) sa autorizeze fara nici o obiectie reesalonarile si anularile impozitelor.- A fost cu cantec la Consiliul Concurentei, cinci voturi pentru, cinci impotriva, castigator fiind votul parintelui consiliului, presedintele Theodor Purcarea. Asa ca s-a dat si aceasta, chiar inainte de sarbatorile de Pasti.

-Constituie o conditie de avizare ulterioara emiterea de catre Consiliul Concurentei din Romania a unei decizii de aprobare a concentrarii economice, rezultata in urma incheierii prezentului contract.- S-a dat si avizul, de catre Theodor Purcarea, fara a o supune aprobarii plenului, la 26 aprilie 2002. Si fara a lua in seama contestatiile unor consilieri care sesizasera in scris incalcarile Legii concurentei, facute de InterAgro.

-Ministerul, prin ADS, in calitate de actionar semnificativ, se obliga sa nu exercite dreptul sau de vot, impiedicand cursul obisnuit al afacerilor.- Corect, InterAgro a -reorganizat- activitatea de distributie, aceasta facandu-se in mare parte printr-o firma afiliata (InterAction), ce functioneaza in stil -capusa-, obtinand venituri de miliarde din… completarea facturilor, in timp ce sindicatele acuza ca SNTR vinde tigarile (catre InterAction) in pierdere! Aici se spune ca ministrul Sarbu i-ar fi cerut boss-ului SNTR sa desfiinteze sistemul, dar a ramas cu vorba… Si cu 47% din actiunile unei societati care merge in pierdere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.