Home Special Privatizarea BCR si Petrom, pe lista de discutii a reuniunii

Privatizarea BCR si Petrom, pe lista de discutii a reuniunii

DISTRIBUIŢI

Ministrul autoritatii pentru privatizare, Ovidiu Musetescu, a afirmat ca urmeaza sa se intalneasca, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul reuniunii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu -mai multi presedinti de banci mari-, subiectul discutiilor putand fi privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR). -La sfarsitul acestei saptamani, cu prilejul reuniunii BERD, ar urma sa am foarte multe intalniri interesante. Am solicitari din partea a cinci-sase presedinti de banci mari si intuiesc ca subiectul va fi privatizarea BCR-, a afirmat Musetescu dupa o intalnire cu senatorii din grupul parlamentar al PSD, apreciind ca reuniunea este un bun prilej pentru discutii pe aceasta tema. -Ar cam fi timpul ca cei interesati de BCR sa se arate-, a afirmat ministrul APAPS, amintind ca, in luna martie, a fost publicat un anunt international in sensul exprimarii intentiilor de interes.

In plus, exista si -un interes- din partea autoritatilor romane de a incerca sa se faca acum o evaluare a potentialilor investitori strategici pentru BCR, a mai spus Musetescu. Guvernul a decis, in luna aprilie, ca banca de investitii Daiwa Securities SMBC Europe Limited sa asigure serviciile de consultanta pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane. Strategia de privatizare a BCR prevede vanzarea intregului pachet de actiuni detinut de stat, din care cel putin 51% catre un investitor strategic, 8% catre salariatii bancii, iar restul catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Financial Corporation, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

BERD va fi un actor important si in privatizarea Societatii Nationale a Petrolului SNP Petrom, a mai afirmat ministrul Musetescu, precizand ca si acest subiect se va afla pe lista de discutii a reuniunii. In fapt, a precizat ministrul, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare are -un interes- de a acorda un -imprumut subordonat- companiei Petrom. Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, si cel al industriei si resurselor, Dan Ioan Popescu, s-au deplasat deja la Londra, pentru o discutie cu presedintele BERD, Jean Lemierre. Acordarea imprumutului subordonat si eventuala implicare directa a bancii in privatizarea SNP trebuie sa fie discutata la nivelul ministrilor si al presedintelui BERD, fiind vorba despre -o privatizare de mare importanta-. Musetescu a adaugat ca discutiile vor continua la sfarsitul acestei saptamani, la Bucuresti. SNP Petrom, cu un capital social de 37.973 miliarde de lei, are o retea care cuprinde peste 450 de statii de distributie a carburantilor auto in Romania si acopera peste 50% din piata interna de profil.


Aurelian Dochia, analist economic

-Nu trebuie sa ne asteptam la rezultate financiare imediate-

Organizarea la Bucuresti a reuniunii Consiliului de coordonare al BERD este foarte importanta pentru Romania, insa nimeni nu trebuie sa se astepte la rezultate financiare imediate, este de parere analistul economic Aurelian Dochia.

-Cred ca faptul ca aceasta reuniune are loc la Bucuresti se adauga unui climat foarte favorabil pe care in ultimul timp tara noastra l-a avut in mediile internationale. Daca insa este vorba de semnari de contracte sau alte chestii concrete, nu cred ca ele vor avea loc-, ne-a declarat dl Dochia. In cazul in care, totusi, se vor semna cateva asemenea contracte, nu va fi neaparat meritul reuniunii, ci al faptului ca persoanele imputernicite in acest sens si care au negociat deja cu autoritatile romane termenii documentelor se afla la Bucuresti.

Domnia-sa considera ca acest eveniment are o insemnatate deosebita, pentru ca -este foarte importanta prezenta Romaniei in interesul lumii bancare si financiare internationale-. Analistul economic a reamintit faptul ca Romania este tara in care BERD are cele mai multe proiecte de investitii. -Categoric, reuniunea va fi un prilej pentru intalniri de afaceri, dar nu cu rezultate economice imediate-, a concluzionat Aurelian Dochia.


Jens Bastias, analist Alpha Bank

-Va fi un semnal ca Romania merita o noua analiza din partea investitorilor straini-

Reuniunea anuala a Consiliului Guvernatorilor Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care va avea loc in luna mai la Bucuresti, reprezinta o oportunitate unica pentru mediul de afaceri romanesc de a arata ca merita mai multa atentie din partea investitorilor straini, a declarat Jens Bastias, analist al Alpha Bank Grecia. -Daca reuniunea BERD se va desfasura foarte bine, din punct de vedere al organizarii si infrastructurii, va fi un semnal ca Romania merita o noua analiza din partea investitorilor straini-, a adaugat Bastias.

Reprezentantul Alpha Bank apreciaza ca tarile din Europa de Sud-Est au inregistrat o puternica revenire. -Investitiile directe raman insa critice, in conditiile in care Grecia este unul dintre cei mai mari investitori din regiune. Lipsesc Germania, Statele Unite, Austria, Japonia-, a mai spus Bastias. Unul dintre punctele de atractie pentru investitorii straini, considera analistul Alpha Bank, il vor reprezenta utilitatile, fiind de asteptat ca sectorul energetic si petrolier sa cunoasca, atat in Romania, cat si in Bulgaria, un puternic proces de privatizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.