Home Actualitate Cepoi, marea „famiglie” politico-medicală și caracatița banilor europeni de la Iași

Cepoi, marea „famiglie” politico-medicală și caracatița banilor europeni de la Iași

DISTRIBUIŢI

De câțiva ani de zile organele de cercetare și justiția au fost la iveală o caracatiță bugetofagă din banii europeni veniți pe filiera programelor derulate de UE în România. Cel mai răsunător astfel de exemplu vine de la Iași, acolo unde mai multe personaje locale fac subiectul unei anchete în desfășurare pentru deturnare de bani din aceste fonduri europene derulate prin POSDRU și pentru conflicte de interese din poziția de coordonatori a acestor sume. Cel mai nou scandal legat de această „famiglie” care își desfășoară activitatea în Iași îl are ca personaj central pe ministrul Sănătății, Vasile Cepoi. Asta în condițiile în care președintele CE Jose Manuel Barroso l-a atenționat pe premierul Victor Ponta să aibă în rândul cabinetului său să nu mai existe miniștri cu probleme de integritate. În luna mai a acestui an, Cepoi a fost nominalizat pentru Ministerul Sănătății în Cabinetul Ponta, la patru luni după numirea sa ca secretar de stat al aceluiași minister, dar în Guvernul Boc. Agenția Națională de Integritate(ANI) l-a acuzat ieri pe acesta de conflict de interese, infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și infracțiuni asimilate celor de corupție, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași. ANI a precizat faptul că a constatat existența indiciilor la toate cele enumerate mai sus în perioada în care a fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași. Această chestiune nu este tocmai una nouă, așa cum încearcă USL să acrediteze această idee. Vasile Cepoi a fost informat de ANI în 12 mai 2011, respectiv în 9 august 2012, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate și drepturile de care beneficiază. În 3 septembrie, Vasile Cepoi, însoțit de apărătorul ales, s-a prezentat la sediul Agenției Naționale de Integritate, ocazie cu care a luat cunoștință de informațiile și datele cuprinse în dosarul de evaluare. Totodată, acesta a depus la dosar un punct de vedere. Potrivit ANI, Vasile Cepoi a deținut, în cadrul Direcției de Sănătate Publică Iași, funcțiile de director executiv, în perioada 27 martie – 25 mai 2009 și director coordonator, din 26 mai 2009 până în 16 august 2010. Începând din 8 septembrie 2010, lui Vasile Cepoi i-au fost delegate atribuțiile și responsabilitățile specifice funcției publice de conducere vacante de director executiv. Ulterior, în 4 noiembrie 2010, acesta a fost numit în funcția publică de conducere de director executiv al Direcției de Sănătate Publică Iași, în urma unui concurs, funcție pe care a deținut-o până la data numirii ca ministru al Sănătății.

Afacere de familie

În urma evaluărilor începute în 27 aprilie 2011, ANI a constatat că "sunt indicii privind posibila săvârșire de către Vasile Cepoi, în calitate de fost director al Direcției de Sănătate Publică Iași, în prezent ministru al Sănătății, a infracțiunii de conflict de interese, a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Comunității Europene, precum și a celor asimilate infracțiunilor de corupție". Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, ANI a descris concret această situație în care se află Vasile Cepoi. Potrivit instituției, în calitate de director al Direcției de Sănătate Publică Iași, Vasile Cepoi a participat la luarea unei decizii prin semnarea unui acord de parteneriat, angajând instituția pe care o conducea la acea dată ca partener în Proiectul "Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România", derulat în baza Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Ulterior, Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, au fost angajați în cadrul proiectului și au obținut venituri de natură salarială de la beneficiarul Fundația Amfiteatru și de la partenerii Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași, respectiv S.C. Info Educația S.R.L, a precizat ANI.

Ce zice legea

Conform procedurii uzitate, ANI a înștiințat mai departe organele abilitate de ancheta. Potrivit dispozițiilor articolului 253 indice 1 din Codul Penal, conflictul de interese constă în îndeplinirea, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv. Poveste în care Cepoi se integrează perfect. Toate aceste constatări ale ANI vor fi investigate mai departe de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), potrivit competenței conferite de Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, ca urmare a sesizării depuse de ANI. După modelul celorlalți miniștrii USL, Cepoi s-a victimizat ieri, lamentându-se că este doar o acțiune de pătare a imaginii sale, motiv pentru care se va lupta cu ANI în instanță. El a mai spus ieri că dacă premierul îi cere demisia, va respecta această solicitare, altfel nu va pleca de la conducerea ministerului, pentru că nu vrea să facă jocul nimănui, precizând că ANI îi aduce acuzații grave și suspectează că astfel "deservește pe cineva". Cepoi a declarat că nu are nimic de ascuns și că se va prezenta fără rezerve în fața anchetatorilor pentru a-și prezenta și susține punctul de vedere în cazul acuzațiilor care i-au fost aduse de către ANI privind conflictul de interese și infracțiuni legate de fonduri UE. Guvernul a informat, ieri, că Vasile Cepoi se va prezenta la Parchetul General pentru a-și prezenta punctul de vedere în cazul în care este acuzat de ANI și își va pierde poziția de ministru dacă se va ajunge la o decizie definitivă care să confirme acuzațiile. El a mai declarat pentru reporterii Mediafax că înainte de a intra în proiect a consultat juriștii, care i-au spus că nu e conflict de interese, precizând că atitudinea ANI este neetică și că își rezervă dreptul de a acționa instituția în instanță pentru afectarea imaginii sale publice. Cu toate acestea, Guvernul a transmis ieri că Cepoi își va pierde poziția de ministru dacă se va ajunge la o decizie definitivă care să confirme acuzațiile.

Cu soția angajată de alții

Cât despre situația soției sale pe care a implicat-o în proiecte sale de la înălțimea funcțiilor sale, Cepoi are o explicație cel puțin hilară. Cepoi nici măcar nu și-a asumat angajarea soție, motivând că alții au făcut-o și că nu avea habar că acest lucru poate fi interpretat drept conflict de interese. Cu toate că înainte sa, cazul fostului ministru Nelu Botiș care își angajase soția pe proiecte similare a fost unul care a zdruncinat serios credibilitatea guvernului Boc. „Nu am angajat-o eu, ci unul dintre partenerii din proiect: Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași (adică prietenul Astărăstoae – n.red.) care avea în atribuție organizarea acestei activități. Al doilea, are competența să o facă. Al treilea, în echipa unui proiect trebuie să fie oameni în care ai încredere că își fac treaba cum trebuie. Mai ales ca, odată angajată o persoana într-un proiect, foarte greu poți să o schimbi, ești acuzat de ce n-ai analizat bine, de ce n-ai luat omul care trebuie…”, a încercat să se echivaleze Cepoi în cadrul unui interviu pentru Hotnews.

Bani împărțiți cu UMF-ul lui Astărăstoae

Parteneri în cadrul proiectului au fost Fundația Amfiteatru, ca beneficiar, alături de Direcția de Sănătate Publică Iași, Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină și Farmacie "Gr. T. Popa" Iași (condusă de Vasile Astărăstoae – n.red.) și S.C. Info Educația S.R.L. ANI susține că beneficiul patrimonial obținut de Vasile Cepoi, împreună cu soția sa, în cadrul acestui proiect este de 191.726 lei (aprox. 42.440 de euro). Cu alte cuvinte, aceasta este suma pentru care Cepoi și-a folosit influența funcțiilor și a obținut-o în calitate de vătaf peste parte de medicină din Iași. În cadrul Proiectului "Calitate și performanță în sistemul sănătății publice din România" – dezvoltat în cadrul Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), Vasile Cepoi a deținut următoarele calități: manager de proiect (numit în funcție la data de 01.09.2010 și înlocuit din funcție la 26.10.2010); director de proiect pentru activitățile editoriale și de cercetare (în perioada 01.12.2010 – 05.12.2011); trainer audit calitate (în perioada 01.05.2011 – 31.08.2011 și 01.10.2011 – 31.03.2012). La finele lui 2011, DNA trimitea în instanță dosarul rectorului UMF Iași, Vasile Astărăstoae, legat de aceleași fapte de corupție în gestionarea fondurilor europene. La aceea vreme, procurorii DNA susținea că nu mai puțin de 16 persoane și 3 firme erau implicate în această mare caracatiță care se ocupa de fraudarea fondurilor europene alocate programului e-learning de la această universitate din Iași.

Rude conectate la robinetul fondurilor europene

La fel ca și în cazul lui Cepoi, și Astărăstoae și-a implicat fiica în această „afacere de familie” pe bani europeni, Daniela Astărăstoae fiind una dintre beneficiarii anchetați în acest dosar extins. Rectorul UMF Iași conduce de ani de zile un sistem corupt la care sunt conectate de toate rudele și cunoștințele mai-marilor acestui oraș în materie de medicină. De la conducerile unor instituții din acest domeniu până la cercurile științifice de la nivel universitar. Ca și soția lui Cepoi, fiica lui Astărăstoae era plătită cu 87 milioane lei vechi în cadrul IML Iași iar salariul îi era acordat în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene derulat în scopul formării de specialiști în efectuarea expertizelor psihiatrice medico-legale. În cadrul acestui proiect, IML Iași asigura o cofinanțare din bugetul propriu de 2 la sută. Fondurile necesare au fost aprobate chiar de Vasile Astărăstoae, în calitate de director al IML, funcție pe care ocupă pe lângă cea de rector la UMF Iași și șef al Colegiului Medicilor din România. Ziarul „Curentul” a scris anul trecut că și doctorul-politician Tudor Ciuhodaru a poftit la borcanul de miere administrat de Astărăstoae la UMF Iași. Astfel, Tudor Ciuhodaru și-a făcut rost de o bursă post-doctorală finanțată din fonduri europene de circa 1.000 de euro pe lună. Din luna mai 2010, aceeași UMF Iași a lui Astărăstoae în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca și Universitatea „Al. I. Cuza“ Iași a derulat proiectul „Studii postdoctorale în domeniul eticii politicilor de sănătate“ la care a luat parte și Ciuhodaru pe o bursă frumușică. Pe lângă bani, toate aceste personaje au și o conexie politică în zona USL. Cepoi este minitstru al guvernului Ponta, Ciuhodaru este unul dintre traseiștii renumiți care se plimbă în cercul înschis al USL iar Astărăstoae spune că anul trecut ar fi fost tentat să candideze pe listele USL la parlamentare, dar acum nu mai este. „Nu voi candida, în mod sigur. Toți trag de mine, dar nu candidez”, a afirmat rectorul UMF, citat ieri de presa locală de la Iași.   

Nicolae Bucur

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.