Home Politic Romania, incurajata in culise

Romania, incurajata in culise

DISTRIBUIŢI

O eventuala decizie pozitiva acordata, la Praga, in legatura cu invitarea Romaniei sa adere la NATO castiga -teren- la bursa previziunilor avansate de clasa politica romaneasca. Cu toate ca -mai-marii- Aliantei au refuzat sa traga cortina de pe discutiile care au avut loc pe aceasta tema in cadrul summit-ului de la Reykjavik, politicienii romani s-au aratat, ieri, cat se poate de optimisti in legatura cu sansele ca Bucurestiul sa primeasca unda verde in toamna. Astfel, misterul pastrat de participantii de la reuniunea desfasurata in capitala islandeza nu l-a impiedicat pe presedintele Iliescu sa sesizeze o -deschidere remarcabila a Aliantei in ceea ce priveste abordarea problemelor securitatii de pe continentul european-, fiind deplin increzator in decizia din toamna de la Praga.

-Numele Romaniei a fost invocat in aceasta discutie privind largirea-, ne-a asigurat si ministrul de externe, Mircea Geoana. Presedintele liberal, Valeriu Stoica, s-a aratat, la randul sau, increzator: -Semnalele din partea NATO sunt clare-, este de parere seful PNL, atragand, totusi, atentia ca -o asemenea oportunitate trebuie sa fie valorificata-. Presedintele PD, Traian Basescu, a dat, chiar un verdict categoric: -Eu cred ca s-a dat deja un semnal ca Romania va fi invitata la Praga-.

Chiar daca aderarea Romaniei la NATO a fost discutata mai mult in culisele reuniunii ministrilor de externe ai tarilor membre, organizata in aceasta primavara la Reykjavik, politicienii romani vorbesc despre integrarea tarii noastre ca despre un fapt implinit. Declaratiile oficialilor Aliantei nu au adus nimic nou cu privire la extinderea Aliantei, subiectul fiind discutat mai mult in culise. De altfel, vedeta reuniunii a fost fara discutie noua relatie stabilita intre NATO si Rusia, situatie care a umbrit cealalta tema a discutiilor, largirea Aliantei. Acest lucru a fost reflectat si in comunicatul final al intalnirii, unde nu se regaseste nici o precizare legata de dimensiunile extinderii, lipsind atat formularea -largire robusta-, cat si precizarea de la Marea Baltica la Marea Neagra, ambele lansate in dezbaterea politica de catre Administratia americana. Romanii privesc insa cu mult optimism sansele noastre la reuniunea de la Praga, politicienii, indiferent de ideologie, fiind convinsi ca ne aflam de data aceasta in tabara invingatorilor.

Insule exotice, paparazzi si comentarii despre Reykjavik

Vanat de paparazzi, in timp ce lua pranzul in compania presedintilor Turciei si Bulgariei pe o insula exotica, Ion Iliescu si-a gasit timp sa comenteze reuniunea ministrilor de externe ai tarilor Aliantei, pe care a apreciat-o ca un -pas inainte pentru integrarea Romaniei in NATO-. Seful statului roman a vorbit chiar de o -deschidere remarcabila a Aliantei in ceea ce priveste abordarea problemelor securitatii de pe continentul european-, fiind deplin increzator in decizia din toamna de la Praga.

Geoana merge pe mana americanilor

Dupa doua zile de lobby intens in culisele reuniunii din capitala Islandei, ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat, la intoarcerea sa pe pamant romanesc, ca secretarul de stat Colin Powell i-a comunicat personal ca SUA s-au pronuntat in cadrul Consiliului Nord-Atlantic pentru o extindere robusta a NATO. -In discutia privind largirea, majoritatea tarilor s-au exprimat pentru un format cat mai cuprinzator, echilibrat geografic, si, de o maniera directa sau indirecta, numele Romaniei a fost invocat in aceasta discutie privind largirea-, ne-a asigurat optimist ministrul Geoana. Ministrul de externe a profitat de ocazie pentru a prezenta si o initiativa a sefului sau de partid si de Guvern, Adrian Nastase, privind asumarea, de catre tarile ce urmeaza sa fie invitate la Praga, a tuturor obligatiilor care le revin in calitate de membri.

Vadim prefera ingheturile Islandei gerului din Siberia

Desi documentul final nu face nici o referire explicita, presedintele PNL, Valeriu Stoica, este de parere ca, in termeni diplomatici, textul are o semnificatie deosebita. -Semnalele din partea NATO sunt clare-, este de parere Stoica, dar -o asemenea oportunitate trebuie sa fie valorificata-. Principala responsabilitate in acest sens revine Guvernului, sustine liderul liberal, subliniind ca, in opinia sa, -Executivul trebuie sa rezolve cateva teme majore, intre care cea mai importanta este coruptia-.

La randul sau, Traian Basescu apreciaza ca evenimentul de la Reykjavik este cel mai important de la Madrid incoace.

-Prin deciziile luate la Reykjavik, coroborat cu faptul ca in Camera Reprezentantilor a SUA s-a aprobat deja o finantare, cu 11 milioane de dolari, a Romaniei pentru grabirea proceselor de compatibilizare a sistemelor Armatei Romane cu armatele NATO, eu cred ca s-a dat deja un semnal ca Romania va fi invitata la Praga-, afirma liderul democrat.

Si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a devenit un mare fan al Aliantei, exprimandu-si satisfactia fata de dezbaterile din Islanda. -Mai bine ingheturile Islandei decat ingheturile Siberiei-, declara liderul PRM, pastrand totusi o doza de scepticism, pentru ca -nimeni nu poate fi sigur de atitudinea Rusiei de la o saptamana la alta-.

-O declaratie asteptata-, a calificat senatorul Gyorgy Frunda, presedintele Consiliului reprezentantilor unionali ai UDMR, documentul de la Reykjavik. -Declaratia vorbeste despre invitarea in grup a tarilor candidate si, daca corelam aceasta invitatie cu ceea ce s-a spus pana acum, Axa Nord-Sud, deci de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, atunci mi se pare logic ca aceasta extindere in grup se refera si la Romania-, a tinut sa precizeze Frunda.

Regretele tardive ale lui Pascu

Ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu, -regreta sincer- faptul ca o parte a comunicatului MApN din data de 9 mai a fost interpretata altfel decat s-a intentionat. -Inteleg ca simtul umorului meu a generat ingrijorare in randul prietenilor din mass-media. Regret sincer orice inconvenient provocat de acest comunicat-, declara ministrul apararii, intr-un comunicat trimis presei. Mai mult, el doreste sa-i asigure pe toti romanii ca -este pe deplin angajat in promovarea valorilor democratice si crede ferm in libertatea de exprimare-.

In urma cu o saptamana, MApN a dat publicitatii un comunicat in legatura cu relatarile dintr-un articol publicat de -Wall Street Journal- privind locul fostilor securisti in viata publica din Romania. Replica MAPN ameninta, in mod surprinzator, sanatatea ziaristilor curiosi: -Ca atare, nu ne mai ramane decat sa le multumim celor care mor de grija altora, amintindu-le totusi ca si viata lor este scurta, iar sanatatea este si pentru ei un bun prea de pret, care nu trebuie pus in pericol, prin lansarea unor dezbateri cu un inalt consum emotional, stresant-. Aceste randuri au fost amplu comentate de presa interna si internationala, care au criticat in bloc -ironia- ministrul Pascu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.