Home Social Dupa CET-uri, spitalele, inca o cheltuiala -pasata- administratiei locale

Dupa CET-uri, spitalele, inca o cheltuiala -pasata- administratiei locale

DISTRIBUIŢI

Confirmand informatiile ziarului nostru cu privire la declansarea, la nivel national, a trecerii unora dintre spitale in -ograda- administratiei publice locale, Guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata joi, transferul unor unitati spitalicesti din judetul Arges din administrarea Ministerului Sanatatii sub autoritatea Consiliului Judetean, -pentru o mai eficienta gestiune a acestor unitati-. Operatiunea este justificata de autoritati prin nivelul mare al cheltuielilor de intretinere, care se acumuleaza la nivelul institutiilor sanitare.

Consiliile locale vor asigura, daca preiau spitalele respective, intregul volum al cheltuielilor care tin de reparatii curente si capitale, curentul electric, apa si alte utilitati, combustibil, alimente, canalizare, salubritate, spalatorie, calcatorie, materiale de uz gospodaresc, mijloace mobile etc. Celelalte activitati, care tin strict de asistenta medicala, urmeaza sa le suporte in continuare Ministerul Sanatatii si Familiei. In plus, primarii si consiliile locale vor putea fi in masura sa reclame, daca e cazul, un management defectuos.

La randul lor, consilierii bucuresteni spun ca edilii nu au fost anuntati de iminenta preluarii spitalelor orasului, dar ca, intr-o asemenea eventualitate, ar trebui sa fie alocati si banii necesari pentru ele.

Guvernul a aprobat, printr-o hotarare adoptata joi, transferul unor unitati spitalicesti din judetul Arges din administrarea Ministerului Sanatatii sub autoritatea Consiliului Judetean Arges, pentru o mai eficienta gestiune a acestor unitati, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Claudiu Lucaci. Se confirma astfel informatiile ziarului nostru cu privire la declansarea, la nivel national, a trecerii unora dintre spitale in -ograda- administratiei publice locale.

Transferate impreuna cu… cheltuielile de intretinere

Membrii Executivului s-au intrunit joi, la Pitesti, pentru a discuta si aproba o serie de acte normative prin care sa fie rezolvate o parte din problemele economice si sociale ale judetului Arges. Printre acestea, s-a pus si problema unitatilor spitalicesti care au trecut in administrarea Consiliului Judetean Arges: Spitalul de Pediatrie Pitesti, Spitalul de Boli Cronice Stefanesti, Centrul de Sanatate Rucar si Centrul de Sanatate Rural Mozaceni si altele. Continua astfel actiunea la capatul careia o parte dintre spitalele din tara vor trece in administrarea consiliilor locale. Operatiunea este justificata de catre autoritati prin nivelul mare al cheltuielilor de intretinere care se acumuleaza la nivelul institutiilor sanitare.

In cea mai mare parte, operatiunea de evaluare a spitalelor, premergatoare unor masuri de reorganizare si transfer al administratiei, s-a desfasurat fara mari probleme. La Caras-Severin, de exemplu, spitalul din Bocsa si spitalul din Bozovici vor ramane la Consiliul Local, spitalul din Caransebes de asemenea, iar cele din Moldova Noua, Otelu Rosu, Resita si Anina au optat pentru ramanerea sub aripa Ministerului Sanatatii.

Nu de aceeasi liniste a avut parte Directia de Sanatate Publica Prahova. Si aici, ca pretutindeni, Ministerul Administratiei Publice a informat Prefectura Prahova ca trebuie sa intocmeasca o analiza a situatiei spitalelor din judet, in urma careia sa formuleze propuneri cu privire la spitalele care vor ramane in administrarea Ministerului Sanatatii si cele care vor fi pasate consiliilor judetene, municipale, orasenesti sau comunale.

Sindicatele au si ele preferintele lor

Guvernul transmisese recent prefecturilor o radiograma prin care directiile de sanatate publica sunt abilitate sa consulte spitalele din localitati asupra viitorului mod de gestionare a activitatii lor administrative.

Consiliile locale vor asigura, daca preiau spitalele respective, intregul volum al cheltuielilor care tin de reparatii curente si capitale, curentul electric, apa si alte utilitati, combustibil, alimente, canalizare, salubritate, spalatorie, calcatorie, materiale de uz gospodaresc, mijloace mobile etc. Celelalte activitati, care tin strict de asistenta medicala, urmeaza sa le suporte in continuare Ministerul Sanatatii si Familiei. In plus, primarii si consiliile locale vor putea fi in masura sa reclame, daca e cazul, un management defectuos – absolut normat atata vreme cat o buna parte din finantare o va suporta comunitatea locala.

De fapt, in materie de management, initiativele nu lipsesc. Spitalul Clinic Colentina din Bucuresti, de pilda, ar putea deveni centru-pilot pentru managementul sanitar, unitatea sanitara fiind prima din Capitala in care au fost privatizate serviciile tehnico-administrative. Sorin Simion, directorul general al spitalului, a anuntat privatizarea serviciilor administrative (bucataria, curatenia, spalatoria si serviciul tehnic) ca o mare realizare. Spitalul Colentina are, de asemenea, in premiera pentru unitatea sanitara, o camera de garda unificata pentru toate clinicile (respectiv chirurgie, ortopedie, medicala, neurologie si dermatologie), astfel ca bolnavii pot fi consultati la internare de mai multi specialisti, fara sa fie plimbati de la o sectie la alta. Viitorul unitatii sanitare este extinderea privatizarii, a adaugat Simion. -Vrem sa cream un departament de recuperare si unul de imagistica in sistem privat si rezerve de lux, atat la chirugie, cat si la ortopedie-, a mai spus Sorin Simon.

Consilierii Capitalei sunt -in ceata-

Spiritele par sa se inflameze insa cand sindicatele sunt si ele informate cu privire la transferul unitatilor spitalicesti. Sindicatul Sanitas prahovean, de pilda, precizeaza ca vor fi propuse pentru a ramane in subordonarea Ministerului Sanatatii si Familiei cel putin acele unitati care deruleaza programe de sanatate de interes national. Acestea ar fi unitatile TBC de la Drajna, Floresti, Manesti si Preventoriul TBC Poiana Tapului. In afara institutiilor inserate, se mai doreste mentinerea sub tutela MSF a sectiilor de psihiatrie si a celor de boli infectioase.

Consilierii bucuresteni spun ca edilii nu au fost anuntati de iminenta preluarii spitalelor orasului, dar ca -daca vor fi alocati si banii necesari pentru acestea, lucrurile ar putea decurge mai bine decat in prezent-. -Sanatatea este o componenta importanta a vietii sociale si trebuie tratata ca atare. Cu asa ceva, daca spitalele vor trece la primarie, nu ne putem juca-, ne-a declarat consilierul PSD Doru Giugula.

Chestionata de ziarul nostru, in legatura cu aceasta problema, Daniela Bartos, ministrul sanatatii si al familiei, ne-a precizat ca, potrivit Legii 213, s-a efectuat numai transferul cladirilor unitatilor sanitare. Deci, consiliile locale vor asigura doar administrarea imobilelor, finantarea asistentei medicale ramanand, asa cum am mentionat, in continuare in sarcina Ministerului Sanatatii si al Familiei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.