Societatea Europeană pentru Justiție (SEJ) consideră că dezastrul căutărilor în cazul planorului prăbușit este o problemă importantă pentru siguranța tuturor cetățenilor și ar trebui să facă obiectul unei dezbateri naționale.
SEJ România critică modul în care Ministerul Afacerilor Interne a tratat operațiunea de căutare în cazul domnului Mircea Crăciun și consideră că responsabilii pentru haosul creat trebuie să răspundă public cu seriozitate la întrebările pe care cu toții le avem în cazul unui dezastru ce se poate abate asupra țării.
”Există posibilitatea că România să fie lovită de un cutremur. Domnul Arafat dă vina pe pilotul Mircea Crăciun că nu are dispozitiv de localizare. Nici eu și nici alte milioane de români nu vom avea un dispozitiv de localizare în cazul unui cutremur, bombardament sau alte dezastre. Munții Bucegi nu sunt în România ? Evident, scuza este că s-au mai pierdut planoare prin Franța și s-au găsit târziu. Dar ce înălțimi și ce condiții sunt în Alpii francezi ? Sau, altă scuză, că un avion malaezian e de negăsit în Oceanul Indian. Îmi cer scuze că mă întreb, dar ce diferență că suprafața este între Bucegi și orice ocean de pe glob?”, afirmă George Velcea, președintele SEJ.
Societatea Europeană pentru Justiție își exprimă profundul regret pentru faptul că niciunul dintre demnitarii din MAI, nici domnul Gabriel Oprea, nici domnul Raed Arafat, nu și-au asumat responsabilitatea eșecului căutărilor.
”Nicio demisie, niciun demis. Noi nu vrem să-și piardă cineva locul de muncă, funcția sau leafa, dar cât timp nu funcționează aceste celule de criză este clar că avem nevoie de o regândire a sistemului, de o reîmprospătare a structurii. Poate că e timpul să nu mai existe atâtea funcții unde oamenii sunt desemnați fără să dea o probă a competențelor, cunoștințelor, creativității în situații de criză și urgență”, a continuat Velcea.
SEJ România își reiterează poziția avut în urmă cu o săptămână când a solicitat demisia șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, considerând că este vorba de un apel la demnitate, pe care orice altă persoană plătită din bani publici ar trebui să-l ia în considerare când nu mai este în stare să-și îndeplinească fișa postului.
”Autoritățile care s-au ocupat de căutări ne vorbesc despre greșelile pilotului, de faptul că nu a anunțat pe unde zboară, că nu avea dispozitiv de localizare ș.a.m.d. Din ce știu niciun accident nu este planificat și, evident, întotdeauna este cineva de vină. Dar reliefarea acestor probleme au căpătat sensul unor scuze ale autorităților și anunțau încă de săptămâna trecută că domnul Crăciun nu va fi găsit. Sper că domnul general Oprea, ca militar, nu crede varianta că în cazul unui atac, avioanele inamice ne vor înștiința în legătura cu planul lor de zbor sau că vor avea dispozitive prin care să le localizăm noi”, spune Sorin Nuță, vicepreședinte Societatea Europeană pentru Justiție.
SEJ va depune un memoriu la Parlament și unul la Guvern pentru analizarea situației, care indică vizibil grave probleme cu privire la localizarea și găsirea cetățenilor în cazul unor catastrofe. Cazul domnului Crăciun nu este singular, fiind al treilea eveniment aviatic tragic din ultimii doi ani. În niciunul dintre cele trei cazuri nu s-au găsit alți responsabili în afară de cei care au decedat.
*** SEJ România este o asociație independentă și apolitică care este preocupată de sesizarea și remedierea problemelor sociale, politice și juridice, de monitorizarea activității instituțiilor statului român, de informarea și implicarea cetățenilor în privința politicilor comunitare sau publice, precum și promovarea drepturilor omului și a libertăților civice și cetățenești.
Membrii SEJ sunt cetățeni români, europeni și străini, de toate vârstele, interesați de fundamentarea valorilor democratice la nivel global și în România. Majoritatea covârșitoare a membrilor Societății Europene pentru Justiție este, însă, alcătuită din persoane tinere, sub vârsta de 35 de ani, reunind studenți, juriști, avocați, jurnaliști, publiciști și oameni de cultură din România.
Pentru îndeplinirea obiectivelor sale, SEJ apelează la sprijinul tuturor celor interesați de valorile democratice și la opinia publică prin intermediul mass-media. În acest sens, organizează comunicări periodice pe teme socio-culturale, campanii sociale, proiecte de interes general, conferințe și dezbateri. Totodată, organizația își asumă rolul de a realiza controlul civic asupra instituțiilor statului român care sunt suspectate sau acuzate de fapte neconforme cu misiunea pe care o au.