Home IT & Comunicatii Vanzarile de PC-uri sunt in cadere libera

Vanzarile de PC-uri sunt in cadere libera

DISTRIBUIŢI

Livrarile de PC-uri in cele mai importante piete din Europa, Germania, Spania si Marea Britanie, se afla in continuare in declin si in primul trimestru al anului 2002. IDC a explicat aceasta evolutie negativa pe baza crizei mondiale, dar a precizat ca exista semne de redresare usoara in cea de-a doua parte a anului acesta. Pe de alta parte, o veste buna vine din sectorul notebook-urilor, care au inregistrat cresteri substantiale pe cele trei piete. Germania, piata de PC-uri cea mai larga, continua sa se confrunte cu reculul prin care a trecut tara la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2001. Increderea clientilor din mediul de business, cat si a consumatorilor obisnuiti a atins cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii opt ani, livrarile de PC-uri de tip desktop scazand puternic in ambele sectoare ale pietei.

In primul trimestru al anului 2002, livrarile de PC-uri pe piata din Germania au atins cifra de 1,7 milioane unitati, suferind un declin cu trei procente fata de anul anterior. Numarul PC-urile de tip desktop livrate au acoperit 1,3 milioane dintre toate aceste, un declin cu 8,6 procente fata de aceeasi perioada a anului 2001. Numarul serverelor Intel expediate a scazut cu 13 procente, ajungand la cifra de 42.000 unitati. Prin comparatie, livrarile de notebook-uri au urmat un trend crescator, cu 22 de procente, ajungand la 409.000 unitati. -Pana in anul 2006, notebook-urile vor reprezenta aprope unul din doua PC-uri livrate si in jur de 30 de procente din intreaga baza instalata-, prognozeaza Stefania Lorenz, analist principal la IDC. Lorenz atribuie aceasta crestere schimbarilor in modul de lucru, multe companii preferand sa opereze din ce in ce mai mult cu angajati mobili. Fujitsu Siemens Computers (Holding) BV si-a pastrat pozitia de lider pe piata de PC-uri din Germania, in timp ce Compaq Computer a reusit sa-si recastige locul secund, urmata fiind de Hewlett-Packard, Dell Computer si IBM. Toshiba, situata pe locul sase, si-a redobandit pozitia fruntasa in randul furnizorilor de notebook-uri, inregistrand o evolutie pozitiva, -multumita preturilor foarte atractive si ofertei de produse low-end pentru piata de desktop-uri dedicata consumatorilor-, a mai spus Lorenz.

In Spania, la fel ca si in Germania, miscarea corporatiilor spre inghetarea expedierilor a avut un efect paralizant. Livrarile de PC-uri in primul trimestru al anului au scazut cu 8,1 procente fata de anul anterior, ajungand la o cifra de 380.000 unitati. Desi piata de computere din Spania dispune de un potential ridicat datorita preturilor, distribuitorii s-au confruntat cu numeroase corporatii ale caror proiecte IT au fost amanate sau abandonate din cauza crizei economice, este de parere Angela Salmeron, analist principal, IDC. Livrarile de PC-uri desktop au scazut cu 13,3 procente anual, ajungand la 266.000 unitati. Expedierile de notebook-uri au crescut cu 7,7 procente, pana la 102.000 unitati, la fel ca si serverele Intel, care au crescut cu 1,4 procente, la 10.000 unitati, pe parcursul aceleiasi perioade. In ceea ce priveste topul distribuitorilor pe piata din Spania, Dell a ajuns pe primul loc, depasind HP. Compaq s-a aflat pe locul al treilea, urmat de Fujitsu Siemens, IBM si Acer. Toshiba a ramas principalul furnizor de notebook-uri pe aceasta piata. Piata din Marea Britanie nu se prezinta prea diferit fata de cele din Germania si Spania. Prudenta corporatiilor privind investitiile in IT, pe de o parte, si cresterea cererii de notebook-uri, pe de alta parte. Livrarile de PC-uri in Marea Britanie au scazut cu 4 procente, la 1,68 milioane in primul trimestru al anului 2002. Astfel, livrarile de sisteme desktop au scazut cu 8,1 procente, la 1,19 milioane unitati, in timp ce expedierile de notebook-uri au crescut cu 10,3 procente, la 441.000 unitati. In aria notebook-urilor, livrarile catre consumatori au crescut cu 46,2 procente, in timp ce acelea dedicate mediului de business au crescut numai cu 4,6 procente, aceste date reflectand prudenta corporatiilor in a face investitii in IT.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.