Retrasi in inima muntilor, la Predeal, liderii PSD au facut raportul sesiunii parlamentare trecute si si-au facut planuri marete: sa depuna proiecte de legi din care sa reiasa clar tenta sociala si sa evite aliante cu partidele puterii. Raportul intocmit de capii parlamentarilor pesedisti a fost completat si de liderul PSD, Mircea Geoana, care s-a aratat pe alocuri nemultumit de activitatea deputatilor si senatorilor partidului.
Ziarul nostru a intrat in posesia unui document intern al PSD – -Strategia grupurilor parlamentare PSD din Senat si Camera Deputatilor pentru sesiunea legislativa septembrie-decembrie 2006-, document ce este analizat la intalnirea de la Predeal. Cea mai importanta parte a ei a fost elaborata de catre liderii grupurilor – senatorul Ion Iliescu, care nu a venit la reuniunea inceputa ieri, si deputatul Viorel Hrebenciuc. Conform acestui document, -PSD nu are in vedere negocieri de alianta cu vreunul din partidele aflate la guvernare-, ci doar eventuale formule de dialog cu partidele coalitiei, doar in perspectiva sustinerii unui guvern minoritar. In plus, se pare ca Geoana s-a hotarat sa utilizeze in sfarsit serviciile pe care i le pot oferi structurile de analiza si strategie infiintate de seful PSD pe banda rulanta. -Grupurile parlamentare pot si trebuie sa devina furnizoare continue de idei si initiative politice. Utilizarea resurselor intelectuale si a expertizei care exista la acest nivel va fi o prioritate a sesiunii parlamentare care urmeaza-, se mai arata in material. Mareata idee a PSD de a monitoriza presa locala apare si in strategia pentru sesiunea urmatoare, insa voalat. Sub palaria -mediatizarii optime-, liderii social-democrati isi indeamna colegii sa fie cu ochii in patru pe institutiile de presa si ii avertizeaza ca discutiile cu -militantii locali ai partidului, cu cetatenii, reprezinta o buna sursa de informare-.
Legi pesediste la orizont
Documentul pentru uz intern face si inventarul legilor -calde- care asteapta sa ajunga in dezbaterea celor doua camere. Pe langa legile in spirit populist sustinute de social-democrati, precum cea privind ajutorarea sinistratilor, reprezentantii PSD au de gand sa introduca in dezbaterea publica propriul proiect de lege privind siguranta nationala, care sa urmareasca -asigurarea unui control real al parlamentului conform standardelor democratiilor avansate-. In strategie se mai arata ca pesedistii vor sustine proiectul legislativ privind votul uninominal, proiectul legislativ privind alegerile europene si propunerea de modificare a cadrului legislativ privind organizarea si functionarea Autoritatii Electorale Permanente. -PSD se pronunta pentru deblocarea activitatii AEP pe baza cadrului legislativ existent, nefiind necesara reformarea structurii de conducere a acestei institutii-, se mai precizeaza in document. La capitolul proiecte proprii, pe lista PSD se mai regasesc o initiativa legislativa privind sprijinul acordat romanilor de pretutindeni si modificarea legislatiei privind organizarea si functionarea CNSAS, pe motiv ca tema desecretizarii dosarelor de colaborare cu fosta Securitate a acumulat conotatii politice, fiind folosita ca o arma de atac politic selectiv. Un alt punct forte al planului pesedist este un proiect de revizuire a Constitutiei si de regandire a sistemului politic actual.
Nemultumiti se gasesc…
-Avem o sarcina pe care nu am facut-o bine pana acum-, i-a mustrat ieri presedintele PSD, Mircea Geoana (foto), pe liderii perlamentari, sustinand ca se astepta din partea lor la mai multa agresivitate. Suparat ca partidul sau nu a reusit in mai multe randuri blocarea votului unor legi importante pentru Alianta DA, liderul PSD le-a reamintit subalternilor sai ca trebuie sa reprezinte principalul pion al opozitiei. -Grupurile noastre parlamentare nu reprezinta doar o masina de vot. Va indemn ca acest rol de cenzor sa insemne mult mai mult-, a mai sustinut, indarjit, Geoana. Liderul PSD nu a fost insa singurul nemultumit. Senatorii Ion Iliescu si Rodica Stanoiu, luati la ochi de mai multe ori de actuala conducere a partidului, si-au gasit si de aceasta data contestatari. Daca senatorul Vasile Dancu s-a aratat nemultumit de activitatea grupului senatorial, deci implicit de activitatea liderului de grup Ion Iliescu, cel care a prezentat raportul senatorilor, Ion Solcan, a atras atentia asupra comisiei de abuzuri. Presedintele acestei comisii este Rodica Stanoiu, cea care a fost acuzata de istoricul Marius Oprea ca ar fi colaborat cu fosta Securitate.