Home Economic-Financiar Taxa pe construcții speciale afectează grav reactoarele de la Cernavodă!

Taxa pe construcții speciale afectează grav reactoarele de la Cernavodă!

DISTRIBUIŢI

 

Măsura privind introducerea impozitului pe construcții speciale trebuia mai bine pregătită și discutată cu mediul de afaceri, întrucât sunt spețe pe care inițiatorii nu le-au avut in vedere, Guvernul căutând soluții pentru a aduce modificări, a afirmat Dragoș Andrei, consilier de stat al premierului

 

„În câteva zile urmează să producă efecte taxa pe construcții speciale, este o măsură care ar fi trebuit mai bine pregătită, discutată mult mai în detaliu cu reprezentanții mediului de afaceri pentru că apar în fiecare zi spețe noi pe care inițiatorii la acel moment nu le-au avut în vedere. Vă dau un exemplu, poate nu este cel mai relevant, dar dacă se aplică această taxă reactoarelor de la Cernavodă, s-a terminat! Nuclearelectrica va avea o foarte mare problemă pentru că nu s-au luat în calcul toate aceste aspecte”, a afirmat marți Andrei la Forumul Național al IMM-urilor 2014.

 

El a arătat că, după ședința de Guvern de marți, în care s-au adoptat normele metodologice care clarifică modul de achitare a impozitului pe construcții, prin hotărâre, a avut o discuție cu ministrul Finanțelor Publice, Ioana Petrescu, la care a fost prezent și premierul, privind soluțiile pentru eliminarea spețelor apărute în urma aplicării acestui impozit.

 

„După ședința de Guvern, am avut o discuție cu ministrul Ioana Petrescu, la care a asistat și premierul. Suntem foarte preocupați cum putem astăzi să găsim portițe să modificăm cu prilejul adoptării unei legi – ordonanța se va transforma în lege – să evităm aceste probleme”, a precizat Andrei.

 

Normele au fost aprobate după ce mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri au reclamat că nu știu încă în mod clar cum trebuie calculat impozitul, deoarece nu există norme de aplicare, deși noua taxă a fost introdusă de la începutul anului, iar prima plată aferentă trebuie efectuată până la 26 mai.

 

Problema i-a fost reclamată direct și premierului Victor Ponta, în urmă cu două săptămâni, într-o discuție cu directorii companiei Electromagnetica București, aceștia spunând că nu au încă o idee clară legată de modul în care „s-ar pune problema privind taxa pe lucrări speciale”.

 

Tot în acea zi, înainte să ajungă la Electromagnetica, premierul Ponta a fost întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu „taxa pe stâlp”, deoarece ar trebui să fie încasată până pe 26 mai și nu există norme de aplicare, și a răspuns: „Cam de vreo 100 de ori v-am zis, vă mai zicem a 101-a oară și o să mă întrebați din nou, și anume: ne-am întâlnit și cu mediul de afaceri, toată lumea a înțeles foarte clar ce are de raportat și ce are de plătit. Mai departe, ce să vă spun?”.

 

Guvernul a introdus de la începutul anului un impozit pe proprietate pentru construcțiile speciale, de 1,5% din valoarea construcției.

 

Impozitul este aplicat pentru construcții precum centrale hidroelectrice, stații și posturi de transformare, stații de conexiuni, centrale termoelectrice și nucleare, construcții pentru transportul energiei electrice, baraje, piste și platforme, sonde de țiței, gaze și sare, rampe de încărcare – descărcare, coșuri de fum și turnuri de răcire, iazuri pentru decantarea sterilului, heleștee, iazuri, bazine, infrastructură transport feroviar, infrastructură drumuri și linii și cabluri aeriene de telecomunicații.

 

La sfârșitul lunii aprilie, premierul Ponta a declarat că Guvernul va obține din impozitarea construcțiilor speciale un surplus de venituri, cu mult peste ținta stabilită în mod precaut de Fondul Monetar Internațional, care reprezintă unul dintre principalele argumente pentru a reduce contribuțiile de asigurări sociale.

 

Și ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, a precizat că numai dintr-un subgrup de companii impozitate se obține mai mult de un miliard lei, față de prognoza inițială de venituri astfel atrase de doar 488 milioane lei, stabilită, potrivit premierului, la solicitarea FMI.

 

La rândul său, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că numai din ceea ce se află în bilanțul companiilor și nu era impozitat rezultă venituri de 1,8 miliarde lei.

 

Impactul bugetar al unei reduceri a CAS cu cinci puncte calculat pentru al doilea semestru din acest an este de 2,6 miliarde lei.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.