Home Economic-Financiar BNR si analistii au estimari moderate privind intrarile de capital

BNR si analistii au estimari moderate privind intrarile de capital

DISTRIBUIŢI

Incepand cu 1 septembrie, investitorii straini au acces la instrumentele derivate din piata monetara romaneasca si la titlurile emise de stat, singura restricte in circulatia capitalului ramanand achizitia de terenuri.

Banca Nationala a Romaniei si analistii financiari au estimari moderate privind intrarile de capital, considerand ca liberalizarea derivatvelor si a titlurilor nu va avea, in perioada imediat urmatoare, efecte de amploare asupra pietei valutare.

-BNR a realizat niste estimari pornind de la intentiile cunoscute ale fondurilor care au cerut autorizare. Intr-un scenariu mai pesimist, nu credem ca se va depasi un nivel de 600-800 milioane de euro-, au declarat pentru Mediafax surse din banca centrala.

Dealerii mai multor banci sustin ideea ca animarea pietei nu va fi imediata, intrucat nerezidentii vor analiza mai intai toate oportunitatile si apoi vor decide unde si cum sa-si plaseze banii. Analistul pentru macroeconomie al BRD Groupe Societe Generale, Florian Libocor, crede ca momentul 1 septembrie aduce doar influente marginale asupra pietei, pe componenta instrumente derivate, in timp ce pe segmentul titlurilor nu vor exista efecte. -Volumele aferente operatiunilor cu instrumente derivate ar putea fi de pana la un miliard de euro, dar, spre finalul anului, este posibil sa se depaseasca acest nivel, un plafon maxim fiind de 1,5 miliarde de euro-, anticipeaza Libocor.

Tranzactii deja existente

O influenta graduala a liberalizarii este anticipata si de analistul ABN Amro, Radu Craciun, care aminteste ca derivatele se tanzactioneaza deja de aproape un an pe pietele off-shore. -Faptul ca si bancile din Romania au acum dreptul sa tranzactioneze derivate nu ar trebui sa aiba un impact major asupra pietei, in conditiile in care investitorii externi oricum faceau si pana acum astfel de tranzactii-, afirma Craciun.

-Este greu de imaginat ca Finantele vor vinde pana la sfarsitul anului titluri de stat, daca tinem cont ca pentru a atinge deficitul programat statul ar trebui sa cheltuiasca in ultimele luni aproximativ patru miliarde de euro-, a aratat si directorul de vanzari produse trezorerie la HVB Bank Romania, Sergiu Puianu.

Cu toate acestea, analistii sunt de acord ca ponderea operatiunilor overnight, care acum se situeaza la 90-95% din totalul tranzactiilor, se va diminua in favoarea plasamentelor pe termene mai lungi.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.