Home Actualitate La Tribunalul București șpaga venea prin Western Union

La Tribunalul București șpaga venea prin Western Union

DISTRIBUIŢI

UPDATE Cei patru judecători de la tribunal au fost arestați, marți seara, de către o instanță a Curții de Apel București.

Judecătorii de la Tribunalul București specializați în dosare de insolvență nu aveau nici cea mai mică teamă că vor fi prinși luând șpagă pentru soluționarea dosarelor de faliment în favoarea mituitorilor. Cei patru magistrați au fost prezentați sub escortă în fața colegilor de la Curtea de Apel București, în vederea judecării solicitărilor de arestare preventivă formulate de procurorii DNA. Potrivit referatului de arestare preventivă, judecătorii se întâlneau cu persoanele dispuse să plătească sume importante de bani pentru a-și trage dreptatea de partea lor chiar în sediul Tribunalului București sau în fața clădirii. Mai mult, primeau șpaga chiar prin transfer bancar, pe cardul de salariu. Judecătorii nu se sfiau să primească îmbrăcăminte de firmă pentru soții, materiale pentru case ori pește, carne de vită sau miel. Nici măcar în convorbirile cu denunțătorii, judecătorii nu se sfiau să pronunțe cuvintele ”dosare” catalogate drept ”bune”, adică să fie soluționate în favoarea lichidatorului judiciar. Acestea erau ”cadouri” pentru ziua lichidatorului judiciar plătitor de mită.

 

Astfel, procurorii au scris în referat că judecătorul Moldovan Mircea ar fi contactat persoana interesată și i-ar fi precizat că „îi va da un dosar de ziua lui”, stabilind o întâlnire „pentru a sărbători”, precizând totodată că, sunt fruntași practicienii în insolvență care primeau „dosare bune”. Prin sintagma ”dosare bune„ în materie de insolvență se înțelege din punctul de vedere al lichidatorului sau administratorului judiciar cauze cu active valoroase de valorificat, ceea ce generează obținerea unor venituri substanțiale de către societatea de insolvență.

 

Judecătorii Ion Stanciu, Elena Rovența, Ciprian Sorin Viziru și Mircea Moldovan sunt acuzați de luare de mită, abuz în serviciu și trafic de influență.

 

Procurorii DNA dețin dovezi și că judecătorul Moldovan i-a cerut unui lichidator judiciar să-i angajeze nepoata la societatea acestuia de insolvență. Mai mult, i-ar fi cerut acestuia și declararea nereală a insolvenței în cazul a două societăți comerciale. Același judecător a lăsat să se creadă că în schimbul unor beneficii materiale poate realiza intervenția într-un dosar penal, pentru punerea în libertate a unui condamnat”, scriu procurorii.

 

”Astfel, elementele definitorii ale activității infracționale a celor patru judecători ai Secției a VII a civilă s-au structurat pe mai multe paliere:
– întâlniri periodice, aparent protocolare sau profesionale, chiar în incinta Tribunalului București, în fața clădirii Tribunalului București sau în proximitatea instanței;
– întâlniri periodice discrete, manifestate sub forma plimbării cu mașina prin București pentru a putea fi discutate aspectele infracționale, modul conspirat de comunicare, atunci când vorbeau la telefoanele mobile;
– identificarea dosarelor de insolvență “bune” în care să fie desemnați sau cele în care judecătorii puteau pronunța soluții favorabile mituitorilor și cumpărătorilor de influență;
– formularea „ofertelor”, constând în hotărâri judecătorești favorabile, prilej cu care nu era exclus din analiză niciun dosar, trimiterea mesajelor prin intermediul unor persoane de încredere către și de la practicienii în insolvență (inclusiv prin intermediul unei rude a judecătorului Moldovan Mircea, angajată tocmai în acest scop, la societatea unui practician în insolvență”

 

 

 

Mielul și ”rata de vacanță”

 

Anchetatorii au detaliat în referatul de solicitare a arestării preventive și sumele primite drept mită de cei patru magistrați. Astfel, judecătorul Mircea Moldovan a luat șpagă 8.000 de lei prin serviciul de transfer Western Union, sau 3-4.000 de lei, direct pe cardul de salariu. La sumele primite se adaugă un TV color, cherestea și aproximativ 90 de metri pătrați de lambriuri, în valoarea totală de 6.652 lei, dar și produse alimentare (pește, carne de vită/miel

 

Astfel, judecătorul Stanciu Ion s-a mulțumit cu 10.000 de lei, reprezentând,,rata de vacanță”, dar și obiecte vestimentare achitate de un practician în insolvență, pentru soția judecătorului;

 

Judecătorul Rovența Elena a primit un plic mascat într-o revistă, în care se aflau 10.000 de lei, iar cu o altă ocazie, o parte din suma de 174.000 euro, reprezentând onorariul unui practician în insolvență.

 

Judecătorul Viziru Ciprian a luat suma de 10.000 lei, precum și o sacoșă cu produse, în vederea soluționării în favoarea unui practician în insolvență a unor dosare de insolvență.

 

 

 

 

 

 

 

Fiul judecătorului Moldovan, Mircea Moldovan jr, are o avere impresionantă, fapt care reiese tocmai din declarațiile de avere. El a fost obligat să le redacteze pentru că a ocupat până anul trecut funcția de consilier în Ministerul Economiei, fapt cel puțin curios, având în vedere că tatăl său, seniorul Mircea Moldovan, a judecat insolvența companiei Hidroelectrica, gestionată chiar de instituția unde era angajat fiul său. În declarațiile de avere ale acestuia apar mai multe contradicții cu privire la datele de obținere a bunurilor, dar cel mai important lucru, aici se vede agoniseala frumușică a bugetarului-fiu de judecător, care cu greu poate fi numit un geniu de afaceri la 29 de ani.

 

Fiul magistratului deține cinci terenuri intravilane în Beica de Jos, Solovăstru și Reghin, județul Mureș, unul în Cernica, Ilfov, și altl extravilan în Beica de Jos, Mureș. În următoarea declarație de avere, Mircea Moldovan jr a scris că are un teren in intravilan in Cernica-Ilfov, cumparat in 2008, și trei in extravilan in Mureș, cumparate in 2007, 2009 si 2010.

 

În afară de terenuri, fiul judecătorului mai are doua case de locuit în Beica de Jos, un apartament în Reghin și trei mașini, un Audi A6, un Nissan Patrol și un Mercedes Benz

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.