Home Economic-Financiar Banii pentru infrastructura Capitalei, afacere disputata de firmele PSD si PD

Banii pentru infrastructura Capitalei, afacere disputata de firmele PSD si PD

DISTRIBUIŢI

Lupta apriga dintre PSD si PD pe tema creditelor externe acordate de Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), avand ca miza imensele afaceri pe care le-ar putea genera gestionarea banilor, s-ar putea solda cu pierderea fondurilor, intrucat cele doua institutii financiare nu vor accepta deturnarea nici unui euro spre alte proiecte dragi consilierilor PSD. Suma aflata este imensa: 500 milioane de euro, aferenti primei etape a unui program de modernizare a Bucurestiului, care include realizarea unui parking subteran la Gara de Nord si a unui pasaj suprateran in zona Podului Basarab, precum si reabilitarea infrastructurii istorice a orasului, modernizarii sistemului de transport public si a sistemului de incalzire, prin contorizarea scarilor de bloc.

Anularea celor doua imprumuturi – cu consecinte previzibile pentru Romania in plan international si in planul relatiilor cu cele doua banci – s-ar putea solda si cu suspendarea negocierilor in curs dintre Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) si BEI, a unui alt proiect in valoare de 150 milioane de euro, destinat modernizarii a 100 de scoli din Capitala. Creditul va fi aprobat de BEI in luna septembrie a.c., experti ai bancii efectuand in aceste zile ultima misiune de evaluare a proiectului.

Firmele consilierilor PSD viseaza la contractele pentru -peticirea- strazilor

Este de notorietate ca miezul disputei dintre consilierii PSD si primarul general, Traian Basescu, il reprezinta proiectele privind dezvoltarea infrastructurii orasului si decongestionarea traficului din zona de nord a Capitalei. Contestand oportunitatea realizarii parkingului de la Gara de Nord si a pasajului de la podul Basarab, consilierii au propus o solutie care i-a lasat fara replica pe oficialii BEI si BERD: deturnarea destinatiei creditelor pentru asfaltarea strazilor din suburbiile Bucurestiului, considerata prioritara. Prin multiple comunicate de presa, semnate de celebrul sef al sindicatelor soferilor, Victor Stan, consilierii au avansat ideea ca Guvernul Romaniei va solicita bancilor realocarea finantarilor. Evident, s-a facut abstractie de faptul ca atat BEI, cat si BERD sustin financiar numai proiecte fezabile, de larg interes, aprobate in baza unor temeinice studii de fezabilitate, a caror punere in practica dureaza, conform procedurilor bancilor, cativa ani.

Facand abstractie de populismul ieftin de care au dat dovada reprezentantii PSD din CGMB (care au devenit, deodata, extrem de ingrijorati de gropile din oras si de strazile neasfaltate), se poate spune cu certitudine ca adevarata miza a realizarii programului de asfaltare a suburbiilor il reprezinta afacerile grase aflate la orizontul intereselor personale si de grup ale consilierilor. Aproape 90% din membrii Consiliului General (pe care nu de mult premierul Adrian Nastase era decis sa-l dizolve, pe motiv de coruptie) controleaza direct sau prin intermediari firme cu obiect de activitate in domeniul constructie/ reparatiei de drumuri si a reabilitarii retelelor edilitare. Detinatorul celor mai multe astfel de SRL-uri este vehementul consilier Victor Stan, care controleaza firmele Piramida, SCMI Bragadiru, FFN Confort 93. Lista nu se opreste aici. Impreuna cu bunul sau prieten Doru Giugula, un alt consilier PSD reprezentativ, Stan controleaza si firmele Dimar SRL, Euroconstruct, Eurotrust si PAF SRL.

Un alt consilier PSD, Stelian Barna, detine, la randul sau, o firmulita de profil, gata sa se sacrifice asfaltand suburbiile Bucurestiului: Tehnologica SRL. Totodata, Barna este asociat si la Dimar SRL, impreuna cu Victor Stan, in timp ce consilierul Cornel Popescu controleaza, prin fiul sau, firma Ponicon SRL.

De altfel, asocierea este cuvantul cheie pentru consilieri in privinta afacerilor. Multi s-au combinat pentru a deveni actionari (in nume personal sau al unor membri de familie) in diverse SRL-uri, facand afaceri banoase cu societati aflate in subordinea PMB.

Pasiunea pentru constructii nu l-a ocolit nici pe viceprimarul Capitalei, Ioan Enciu, strans legat de activitatea unor SRL-uri de profil, al caror nume se termina cu sufixul -con-: Edicon si Ponicon. Iar interesele consilierului Mihai Erbasu, care detine un holding profilat pe constructii, sunt, de asemenea, de notorietate.

Acestea sunt doar cateva exemple de pe o lista lunga pe care figureaza aproape toti consilierii PSD din PMB. Indiferent de presiunile pe care acestia le vor face pentru deturnarea creditelor externe spre afaceri personale sau de grup, un lucru este cert: nici BEI si nici BERD nu vor accepta sa faca jocurile vreunui partid. Cele doua institutii financiare sunt dispuse insa sa ia in discutie finantarea unor noi proiecte pentru Capitala, fie chiar si destinate asfaltarii strazilor.

Contorizarea Bucurestiului, afacere de peste 100 milioane de euro

Una din cele mai banoase afaceri care a declansat o lupta surda intre reprezentantii PD si cei ai PSD este instalarea in Capitala a contoarelor de energie termica. Anvergura afacerii ce implica instalarea a 28.000 de contoare pentru 14.000 de scari de bloc a scos la rampa succesiv oficialii din cele doua tabere. Dupa ce, asa cum a recunoscut directorul general al RADET, dl Gheorghe Dabela, derularea proiectului finantat de BEI este in mare intarziere, Ministerul Industriei a anuntat ca are un proiect propriu de contorizare a Capitalei, ce poate fi pus in practica imediat. -Proiectul MIR de contorizare a blocurilor din Bucuresti este mai ieftin decat cel negociat de Primaria Capitalei cu BEI-, a declarat dl Iulian Iancu, secretar de stat in Ministerul Industriei, precizand ca opearatiunea de instalare poate fi finalizata intr-o perioada mult mai redusa decat cea prevazuta in proiectul Primariei.

Industriile, la concurenta cu BERD

Ministerul Industriei deja a constituit un consortiu de firme romanesti producatoare si furnizoare de subansamble care pot asigura atat echipamentele, cat si finantarea. Ofertele acestora de finantare au fost estimate de oficialii MIR ca fiind cuprinse intre 5 si 100 milioane de euro.

Reprezentantii MIR sustin ca in conditiile in care procedurile pentru obtinerea banilor de la BEI dureaza circa trei luni, iar angajarea firmelor care sa furnizeze contoarele ar mai necesita o perioada de alte trei luni cu organizarea licitatiei, inseamna ca cetatenii vor trebui sa mai suporte o iarna pierderile din retele. In aceste conditii, spun oficialii MIR, propriul program ar permite ca inca din aceasta toamna macar in cazul populatiei cu venituri reduse sa fie instalate contoarele de energie termica. Directorul general al RADET, dl Dabela, a declarat ca pierderile din reteaua de termoficare pe care cetatenii le platesc reprezinta 15% din valoarea facturii. Domnia sa recunoaste ca, in conditiile in care pana in toamna toate centralele din Bucuresti vor avea contorizare performanta ce va indica exact cat a furnizat respectivul producator in reteaua de termoficare, iar populatia va avea contoare la scarile de bloc, toate pierderile vor apartine RADET. Culmea este ca fiecare din parti are dreptate adica atat inceperea contorizarii in cat mai scurt timp (programul MIR), cat si obtinerea finantarilor externe pentru aceasta actiune (programul Primariei) numai ca, din pacate, ambele tabere sunt motivate se pare mai mult de propriile interese. Suspiciunile care exista de ambele parti au facut ca lista de firme ce fac parte din consortiul anuntat de MIR sa fie secreta, oficialii minsterului ferindu-se sa faca vreo precizare legata de respectiva lista.

Problema contoarelor este cu atat mai sensibila cu cat si pe vremea fostei guvernari au existat suspiciuni legate de implicarea unor oficiali ai Ministerului Industriei in afaceri cu contoare. Unul din numele vehiculate in presa la acea vreme a fost cel al ministrului industriilor din acea perioada, dl Radu Berceanu, firmele cu aceasta specializare detinute de reprezentantul PD tinand prima pagina in presa vremii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.