Home Economic-Financiar Karsdorfer vrea sa preia si Romvag Caracal, si Electroputere Craiova

Karsdorfer vrea sa preia si Romvag Caracal, si Electroputere Craiova

DISTRIBUIŢI

Karlsdorfer Eisenbahngesellschaft GmbH, compania implicata in recentul scandal a SAAF, disputat intre Miron Mitrea si Traian Basescu, va deveni un partener important al actualului Guvern, o data cu preluarea celor doua mari uzine romanesti profilate pe productia, repararea si modernizarea de vagoane si locomotive – Electroputere Craiova si Romvag Caracal. Firma germana a depus in nume propriu unica oferta de cumparare a pachetului majoritar de actiuni al Romvag Caracal si participa in consortiu, impreuna cu General Motors, la privatizarea uzinei Electroputere Craiova.

Interesul Karlsdorfer pentru industria autohtona de material rulant nu este deloc intamplatoare. In intervalul 1999-2000, compania a achizitionat de la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) 14 locomotive, platind un pret modic de doar 225.000 de marci germane bucata, in conditiile in care acestea fusesera modernizate inainte de vanzare la un cost de peste 400.000 de marci bucata. Termenii tranzactiei, constatati de Corpul de Control al ministrului Mitrea, a starnit un mare scandal politic, avandu-l ca personaj central pe fostul ministru Traian Basescu. Acesta a fost acuzat de catre Mitrea de participare la fraudarea SAAF, pe motiv ca nu a dispus nici o masura impotriva fostului director al societatii, Mircea Dinu. Daca intentia Karsldorfer de a prelua Electroputere si Romvag se va materializa, firma germana va tine -in maini- aproape intreaga industrie autohtona de material rulant.

Eisenbahngesellschaft GmbH, unul din principalii operatorii feroviari privati de pe piata germana, ce desfasoara operatiuni in vestul Euoropei, dar si in Slovacia, Polonia si Romania, ar putea deveni in urmatoarele luni un important investitor strain in sectorul feroviar romanesc. Dupa ce a depus oferta, impreuna cu General Motors, pentru preluarea uzinei Electroputere Craiova, saptamana trecuta, Karsdorfer a depus unica oferta pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al Romvag Caracal, una din primele sase mari societati incluse in componenta de privatizare PSAL I, specializata in productia, reparatia si modernizarea mijloacelor de transport feroviar si a materialului rulant. Comisia de negociere a APAPS va analiza zilele acestea documentele de participare si va stabili daca ofertantul va fi acceptat la negociere.

Lansata la privatizare de mai multe ori in ultimii doi ani, Romvag nu a reusit sa starneasca interesul unor investitori de prestigiu international. Nici lobby-ul facut de Guvern pe langa compania americana Trinity, actionarul majoritar al societatii Astra Vagoane Marfa Arad, nu a dat rezultate. In asteptarea privatizarii, datoriile societatii au depasit anul trecut nivelul de 188 miliarde de lei, depasind cu mult valoarea capitalului social, de 31 miliarde de lei.

Oferta Karsdorfer nu a constituit o surpriza absoluta pentru APAPS, compania nefiind deloc straina de afacerile derulate pe piata feroviara romaneasca. Patronii firmei germane cunosc indeaproape caracteristicile vagoanelor si locomotivelor fabricate in Romania, fiind posesorii a 14 locomotive tip LDE de 2.100 CP, pe care le-au acchizitionat de la Societatea de Administrare a Activelor Feroviare (SAAF) SA in perioada 1999-2000, la un pret modic de 225.000 marci germane/bucata. Tranzactia a implicat firma germana intr-un mare scandal politic, izbucnit intre actuala si fosta conducere a Ministerului Transporturilor, altfel spus, intre Miron Mitrea si Traian Basescu. Corpul de Control al MLPTL a finalizat un raport care atesta ca pretul real al unei locomotive de tipul celor vandute firmei Karlsdorfer depaseste 600.000 marci germane. Gravitatea tranzactiei (care nu implica nici o raspundere din partea firmei germane, care a platit pretul cerut de vanzator) este cu atat mai evidenta, daca avem in vedere ca cele 14 locomotive fusesera reparate si modernizate inainte de vanzare la Electroputere Craiova, la un pret de peste 400.000 dolari/bucata.

Dupa ce a probat calitatea locomotivelor modernizate la Electroputere, Karsdorfer a decis sa devina actionar majoritar al uzinei din Craiova, impreuna cu General Motors. Astfel, consortiul format din cele doua companii straine negociaza in prezent cu APAPS contractul de vanzare-cumparare a pachetului majoritar de actiuni al Electroputere (64,46%), tranzactia urmand sa fie incheiata in perioada imediat urmatoare. Decizia consortiului de a prelua controlul asupra uzinei din Craiova s-a materializat si prin solicitarea adresata recent APAPS, privind obtinerea acordului de a intra in uzina pentru efectuarea propriului audit financiar-contabil. Cererea a fost formulata in vederea imbunatatirii ofertei depuse, in contextul studierii oportunitatilor oferite de piata romaneasca de profil.

Karsdorfer Eisenbahngesellschaft GmbH, una din cele mai dinamice companii de dimensiune medie, care activeaza atat pe piata feroviara germana, cat si pe cea europeana, este o prospera afacere de familie, demarata dupa finalizarea procesului de reforma a CF Germane. Karlsdorfer detine licenta de operare nationala si internationala, atat pentru transportul feroviar de marfuri, cat si pentru cel de persoane, si este membra a Uniunii Internationale a Cailor Ferate (UIC). Karsdorfer activeaza pe piata romaneasca prin intermediul Roger Rail, firma mixta la care detine pachetul majoritar, profilata pe consultanta, transfer de tehnologie si activitati de import/export de vagoane de marfa si locomotive.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.