Home În Lume Securea UE, deasupra Romaniei si Bulgariei

Securea UE, deasupra Romaniei si Bulgariei

DISTRIBUIŢI

Romania si Bulgaria vor primi unda verde pentru a adera la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, dar sub cele mai severe conditii aplicate vreodata unor noi membri ai forului comunitar, scrie -Financial Times-.


Bulgaria va fi supusa celei mai stricte monitorizari si risca sa-i fie aplicate sanctiuni in domeniile justitiei si finantelor daca nu dovedeste seriozitate in combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei la nivel inalt. Ieri, doi dintre mai-marii Europei, Olli Rehn, comisarul pentru extindere, si Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, l-au avertizat pe Serghei Stanisev, premierul bulgar, ca tara sa se va afla sub o supraveghere fara precedent in lunile urmatoare.

Rehn si Barroso, mai scrie -FT-, au respins ideea ca aderarea Bulgariei sau a Romaniei sa fie amanata pana in 2008 – cea mai aspra sanctiune aflata la dispozitia Uniunii Europene -, pe motivul ca aceasta i-ar descuraja pe reformatori. -Credem ca cel mai bun mijloc de a ne atinge obiectivul este sa lucram impreuna cu ei sub amenintarea acestor masuri-, a declarat un inalt oficial al Comisiei, pentru -FT-, argumentand ca aceasta -este o modalitate mai buna de a obtine rezultate decat prin amanarea aderarii pana in 2008-.

Amenintari

Potrivit -FT-, premierul bulgar Stanisev va fi avertizat la Strasbourg ca tarii sale i-ar putea fi aplicate -clauze de salvgardare- – sanctiuni ce pot fi activate dupa aderare -, daca responsabilii Comisiei nu vor constata progresele cerute.

Aceasta inseamna ca Bruxelles-ul poate suspenda ajutoare regionale de miliarde de euro pentru Bulgaria sau Romania daca in aceste tari se constata fraude persistente. Daca Bulgaria esueaza in combaterea criminalitatii organizate si a coruptiei, ea ar putea fi exclusa de la cooperarea in materie de justitie la nivelul Uniunii, iar deciziile tribunalelor sale sa nu fie recunoscute de UE. Ar fi vorba despre -cele mai aspre masuri de salvgardare de pana acum-, a indicat un oficial european, precizand ca ele -pot fi activate oricand-. Pe de alta parte, la Bruxelles se discuta deja despre crearea a doua posturi de comisari europeni, pentru noile state admise. Regruparea Comisiei ar presupune crearea unui post de comisar pentru imigratie, dar surse europene sustin ca este o pozitie prea importanta pentru a fi incredintata unui roman sau unui bulgar. -Este prea devreme sa se poata spune ce va face Barroso. Trebuie mai intai consultat Parlamentul European-, a precizat, pentru Reuters, un oficial.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.