Home Asigurari Cotizatia la Fondul de protectie a victimelor strazii va fi de 2,5%

Cotizatia la Fondul de protectie a victimelor strazii va fi de 2,5%

DISTRIBUIŢI

Incepand cu 1 octombrie, contributia asiguratorilor care practica asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule, denumita asigurarea RCA, la Fondul de protectie a victimelor strazii, este stabilita la cota procentuala de 2,5% din volumul primelor brute incasate pentru aceasta asigurare, se precizeaza intr-un ordin al Comisiei de supraveghere a Asigurarilor, recent publicat in -Monitorul Oficial-.

Fondul functioneaza inca de la 1 noiembrie 2005, in baza unui pachet legislativ si are ca principala menire plata unor daune catre persoanele pagubite prin accidente de autovehicule sau tramvaie neidentificate sau care nu erau in momentul producerii evenimentului asigurate pentru raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. In prezent, Fondul functioneaza ca o persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, presedintele acestuia fiind Ioan Matei. Precizam ca totusi, pana in prezent, Fondul nu a fost prea solicitat din cauza ca, in general, majoritatea autovehiculelor implicate in evenimente rutiere sunt asigurate. Exista si un procent redus de astfel de accidente care conduc la implicarea Fondului in acordarea de despagubiri, astfel ca in perioada noiembrie 2005 – iunie 2006 au fost solutionate favorabil in jur de 22 de cauze, victimele incasand despagubiri de circa un miliard lei vechi, suma ce reprezenta la momentul respectiv 1% din disponibilul in contul Fondului cu aceasta destinatie. Trebuie precizat ca existenta Fondului nu inlatura responsabilitatea celor responsabili de producerea evenimentelor in cauza, institutia respectiva urmand sa recupereze de la vinovati sumele in cauza, fara a mai lua in discutie si posibilele sanctiuni penale sau contraventionale care le sunt aplicate potrivit legii acestora din urma.

Pana la intrarea in vigoare a noilor reglementari, contributia asiguratorilor care practica asigurari de tip RCA este de 1% din volumul primelor brute incasate pentru asigurarea de acest tip.

Trebuie precizat ca o alta obligatie importanta a Fondului este aceea de a furniza informatii persoanelor vatamate prin accidente de autovehicule, in calitate de centru de informare (CEDAM), la care se adauga una deosebit de importanta, referitoare la romanii implicati in evenimente rutiere pe teritoriul altei tari.

Si romanii accidentati in strainatate vor beneficia

Deosebit de important este faptul ca prin intermediul Fondului poate obtine despagubiri orice persoana rezidenta in Romania care a suferit un prejudiciu ca urmare a unui accident de circulatie produs pe teritoriul unui stat situat in limitele teritoriale de acoperire, cu exceptia Romaniei, sau pe teritoriul unui stat tert al carui birou national a aderat la sistemul Carte Verde, de un autovehicul care are locul obisnuit de stationare intr-un stat membru al spatiului economic european sau in Elvetia. Practic, daca persoana in cauza nu a primit un raspuns motivat in termen de 3 luni de la data la care a adresat o cerere de despagubire de la societatea de asigurare a autovehiculului vinovat de producerea accidentului, sau de la reprezentantul de despagubiri al acesteia, ori daca societatea de asigurare respectiva nu si-a desemnat un reprezentant de despagubire pe teritoriul Romaniei, sau daca, in termen de doua luni de la data producerii accidentului, societatea de asigurare nu poate fi identificata, atunci Fondul este abilitat prin lege sa indeplineasca aceste atributii in calitate de organism de compensare si va plati efectiv daunele in cauza.

Raportare la CSA

Cota procentuala de 2,5%, care reprezinta contributia asiguratorilor RCA la Fond, va trebui virata trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului expirat sau urmatoarea zi lucratoare, in cazul in care aceasta data este zi nelucratoare, in documentele de plata trebuind sa se precizeze perioada pentru care se efectueaza virarea acestora. Daca viramentul nu se efectueaza in termenul legal, atunci compania in cauza va datora majorari de intarziere, calculate potrivit reglementarilor legale, aplicabile in materia colectarii creantelor bugetare, care, la efectuarea platii, vor trebui sa fie evidentiate distinct pe ordinul de plata. De asemenea, Fondul va prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, pana la sfarsitul lunii urmatoare trimestrului expirat, raportarea cu privire la contributia la Fond, precum si a majorarilor de intarziere datorate de rau-platnici.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.