Home Actualitate Teroristu* Hayssam a modificat noul Cod de procedura penala

Teroristu* Hayssam a modificat noul Cod de procedura penala

DISTRIBUIŢI

Noul Cod de procedura penala a fost modificat miercuri, in sedinta de guvern, in aceeasi zi in care a intrat in vigoare. Codul a fost modificat prin Legea 356/2006, publicata in 7 august 2006 si a intrat in vigoare la 30 de zile dupa publicare, in 6 septembrie. In aceeasi zi insa, in sedinta de guvern au fost propuse si aprobate o serie de modificari la noul Cod, care au fost promovate prin ordonanta de urgenta. Acestea au ca scop, in principal, evitarea unor situatii de genul celei produse de fuga lui Omar Hayssam.

Bratara electronica in loc de bila legata cu lantul de picior

Ministrul justitiei, Monica Macovei, cea care a anuntat ieri noile modificari, a confirmat ca fuga -teroristului numarul 1- Hayssam a fost cea care a impus aceste modificari. Pentru un mai bun control al unui potential infractor, care este banuit ca vrea sa se transforme in -El Fugitivo-, judecatorul are obligatia sa solicite acuzatului sa se prezinte la organele de politie in mod periodic. -O persoana poate fi chemata sa se prezinte la politie o data pe luna sau o data pe saptamana, iar alta, despre care exista suspiciuni ca vrea sa paraseasca tara, mai des-, a spus Macovei. Mai mult, in caz ca pericolul de disparitie a acuzatului este foarte mare, judecatorul poate cere acuzatului, ca masura suplimentara, purtarea unei -bratari- electronice care functioneaza ca un GPS (sistem de determinare a pozitiei prin satelit). Astfel, locul in care se afla persoana va aparea in permanenta pe sistemul electronic de supraveghere. Ministrul justitiei a precizat ca o persoana supravegheata nu va putea scoate bratara de la mana si -sa o puna pe coada unui caine-, pentru a-si pierde urma, pentru ca sistemul electronic de supraveghere sesizeaza imediat aceasta operatiune. Tot ea a spus ca supravegherea electronica va deveni operationala dupa 1 iulie 2007, iar costurile estimate se ridica la 100.000 de euro. -In acest fel va scadea numarul arestatilor preventiv-, a apreciat Macovei.

Pentru anchetatii si retinutii bolnavi sau presupusi bolnavi, ca Hayssam, care nu pot fi tratati in spitalele-penitenciar vor fi internati sub paza in reteaua medicala a Ministerului Sanatatii, a mai spus ministrul. De asemenea, ca sa nu mai existe dubii asupra responsabilitatilor autoritatilor, s-au adus precizari cu privire la ordinul de dare in urmarire, deoarece nu existau norme precise in aceasta privinta. Noile prevederi stabilesc procedurile care trebuie urmate in acest caz: anuntarea serviciului pasapoarte, instiintarea Ministerului Administratiei si Internelor, interceptarea convorbirilor telefonice, supravegherea conturilor bancare, perchezitii.

Noul Cod de procedura penala bulverseaza parchetele

Chiar si fara modificarile de miercuri, noul Cod de procedura penala va produce multe probleme in sistemul juridic. Se modifica radical competentele, astfel incat in competenta judecatoriei si, respectiv, a parchetelor de pe langa judecatorii se transfera unele infractiuni ce au fost pana la intrarea in vigoare a noului cod de competenta tribunalului si, respectiv, a parchetelor de pe langa tribunale. De exemplu, talhariile, furtul calificat din conducte vor intra in competenta judecatoriilor si parchetelor de pe langa judecatorii, iar infractiunile de lovire, amenintare, tulburare de posesie nu se mai judeca direct de catre instanta, ci se vor analiza de catre parchet.

Noul Cpp reglementeaza pentru prima data competenta de cercetare si judecare a infractiunilor comise de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Conform noilor norme, membrii CSM vor fi cercetati de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judecati de instanta suprema. Tot in premiera, in caz de conflict de competenta intre o instanta civila si una militara, competenta revine celei civile, invers decat pana acum. Cauzele in lucru pana la aceasta data, de exemplu dosarele revolutiei, vor fi finalizate insa de catre instantele militare.

Acestea sunt doar cateva din foarte multele modificari ale noului Cod de procedura penala. Insa odata cu modificarile au aparut si multe opinii negative. O serie de reputati juristi sustin ca o parte din aceste modificari sunt neconstitutionale, cum ar fi prevederea ca inculpatii si invinuitii vor avea obligatia sa anunte in scris, in termen de trei zile, orice schimbare a locuintei pe parcursul procesului penal.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.