Home Actualitate Generalul Badalan, urmarit penal de DNA in dosarul -Cauciucul-

Generalul Badalan, urmarit penal de DNA in dosarul -Cauciucul-

DISTRIBUIŢI

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat oficial cotidianul -Curentul-, printr-o adresa remisa de Livia Saplacan – purtatorul de cuvant al institutiei – ca -procurorii din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari au dispus inceperea urmaririi penale fata de Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei, si fata de alti 12 fosti si actuali ofiteri din cadrul MApN-, -intr-un dosar ce vizeaza imprejurarile in care, in anul 2000, a fost incheiat un contract intre Statul Major al Fortelor Terestre si TOFAN Grup-. Dosarul respectiv, in care Eugen Badalan este urmarit penal, vizeaza legalitatea unui contract de schimb derulat intre SMFT si Tofan Grup in intervalul 2000-2004, in urma caruia compania privata a primit dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MApN (4.000 de autovehicule uzate) in schimbul furnizarii catre armata a 6.000 de anvelope de diferite tipuri si dimensiuni. Actualul sef al Statului Major General nu a putut fi contactat, ieri, fiind plecat in Polonia, la reuniunea informala a sefilor armatelor din statele NATO.


Contractul parafat intre Tofan Grup si SMFT, derulat intre 2000 si 2004, a fost luat in vizor chiar de catre MApN, verificarile vizand legalitatea acestuia fiind realizate de Sectia de prevenire si combatere a fraudelor din respectivul minister. Botezat de mass-media dosarul -Cauciucul-, el a ajuns pe masa procurorilor anticoruptie cu un numar de 13 actori, fosti si actuali ofiteri din cadrul MApN. Cel mai greu nume din dosar a fost, inca de la inceput, generalul Eugen Badalan, actual sef al Statului Major General al Armatei, care in perioada luata in vizor de procurorii DNA din cadrul Sectiei de Combatere a Infractiunilor savarsite de militari indeplinea functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre (SMFT). Badalan trebuie acum sa raspunda acuzatiilor conform carora contractul respectiv nu ar fi respectat prevederile legii si ar fi adus prejudicii mari Armatei. Conform informatiilor oficiale, Badalan mai este in vizorul DNA si intr-un alt dosar care priveste furnizarea catre Armata de uniforme -Ripstop- printr-un contract multianual.

Prejudiciu de milioane de euro

Contractul de schimb dintre SMFT si Tofan Grup, incheiat in iunie 2000, nu ar fi respectat prevederile legii, fapt ce a adus Armatei prejudicii de milioane de euro – conform unui proces-verbal de cercetare administrativa al Sectiei de prevenire si combatere a fraudelor din MApN, document inaintat DNA care contine 91 de pagini si 1.300 de anexe. La momentul finalizarii respectivului proces-verbal, oficiali ai MApN clamau ca atat la incheierea, cat si la derularea contractului respectiv nu s-ar fi tinut cont de prevederile legale in vigoare. Intelegerea – care a avut ca obiect transmiterea dreptului de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MApN (4.000 autovehicule) la un agent comercial privat, in speta TOFAN Grup, si primirea, la schimb, a unor cantitati de anvelope (6.000 bucati) – ar fi generat un prejudiciu de milioane de euro adus patrimoniului Armatei, care ar urma sa fie exact cuantificat de DNA. Unul dintre reprosurile aduse celor care au girat intelegerea a fost acela ca SMFT (UM 02490, nu unitatile Fortelor Terestre) a incheiat contractul fara a avea bunurile in gestiune. Anchetatorii spun ca structura de Audit Intern a MApN a sesizat in scris, de mai multe ori, SMFT in legatura cu neregulile privind incheierea si derularea contractului de schimb cu TOFAN Grup, insa cei vizati s-au fofilat sa respecte normative care reglementau contractele de schimb, de contabilitate, de gestiune si reglementari privind materialele reciclabile.

Deocamdata, conform DNA, -ofiterii nu au luat la cunostinta, concret, despre acuzatiile care li se aduc, conform art. 6 alin. 3 din Codul de procedura penala-, insa -toate cele 13 persoane invinuite urmeaza sa se prezinte la DNA conform celor inscrise in citatiile transmise-.

Ce risca Badalan

Art. 89 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare: -Hotararea privind mentinerea in activitate a cadrelor militare pentru care s-a inceput urmarirea penala sau care sunt trimise in judecata instantelor militare se ia dupa solutionarea cauzei de catre Parchetul Militar ori de catre instanta de judecata militara. In acest interval de timp ofiteri, maistrii militari si subofiterii arestati se suspenda din functie, iar cei care sunt cercetati si judecati in stare de libertate sau eliberati pe cautiune se pun la dispozitie. Pe timpul suspendarii din functie, ofiterii, maistrii militari si subofiterii nu beneficiaza de nici un drept de la MApN. Cei pusi la dispozitie indeplinesc atributiile stabilite de comandantii unitatilor din care fac parte si beneficiaza de drepturile banesti corespunzatoare gradului pe care il au, la minimum. Ofiterii, maistrii militari si subofiterii condamnati, care anterior au fost suspendati din functii, se trec in rezerva incepand cu data suspendarii. In cazul in care s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala ori achitarea, acestia vor fi repusi in toate drepturile avute la data suspendarii din functie, respectiv a punerii la dispozitie. Repunerea in drepturi se poate dispune si in cazul incetarii urmaririi penale ori a procesului penal-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.