Home Life Sir John B. Gurdon și Shinya Yamanaka sunt laureații premiului Nobel pentru...

Sir John B. Gurdon și Shinya Yamanaka sunt laureații premiului Nobel pentru medicină pe 2012

DISTRIBUIŢI

Cercetătorii John B. Gurdon și Shinya Yamanaka au fost recompensați, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012, informează AFP.
John B. Gurdon și Shinya Yamanaka au fost recompensați cu premiul Nobel pentru medicină pe 2012 pentru cercetările lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule sușă, capabile să se dezvolte în orice tip de țesut în corpul uman.
Anul trecut, premiul Nobel pentru medicină a revenit cercetătorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) și Ralph Steinman (Canada), care au revoluționat felul în care este înțeleasă funcționarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia“, potrivit motivației comitetului Nobel.
Premiul pentru medicină marchează debutul sezonul Nobel, care va continua, marți, cu premiul Nobel pentru fizică.
Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.
Câștigătorul premiului Nobel pentru literatură va fi anunțat joi.
Câștigătorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorinței exprimate de fondatorul prestigioaselor distincții, Alfred Nobel – va fi anunțat vineri.
Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.
Ce spun site-urile de pariuri
În ceea ce privește pronosticurile și speculațiile care abundă anul acesta, „maica Teresa“ a cartierelor sărace din Cairo, călugărița coptă Maggie Gobran, este favorită la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cotă de 6,5 la 1.
Circa 231 de candidați sunt în cursă pentru acest premiu – care va fi anunțat vineri -, pentru care anul acesta nu există un favorit detașat.
?ê?£eful Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmărește activitatea comitetului Nobel, publică în fiecare an o listă de posibili laureați.
Anul acesta, lista îi include pe Gene Sharp, un expert american al revoluției non-violente, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial și fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicația rusă independentă Ecoul din Moscova și redactorul-șef al acesteia, Aleksei Venediktov.
Militanta afgană pentru drepturile omului, fostul ministru și activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriți, ca și luptătorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.
În ceea ce privește premiul Nobel pentru literatură, pariurile merg înspre Asia. Chinezul Mo Yan și japonezul Haruki Murakami își împart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.
La Stockholm, mai mulți experți sunt de părere că Academia suedeză, care decernează premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.
Printre numele care circulă se numără romanciera canadiană Alice Munro, americanul Don DeLillo și somalezul Nuruddin Farah.
„Putem să ne gândim la un autor din America de Nord, poate un bărbat, ca Don DeLillo și Philip Roth“, a spus Elisabeth Grate, proprietar de editură.
Conform tradiției și spre deosebire de celelalte premii, data decernării Nobelului pentru literatură va fi anunțată cu doar câteva zile înainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, câștigătorul ar putea fi anunțat pe 11 octombrie.
Premiul pentru fizică, care va fi anunțat marți, are, anul acesta, un parcurs interesant, după ce, în iulie, a fost descoperită o nouă particulă fundamentală care ar putea fi bosonul Higgs. Această descoperire majoră este considerată un „pretendent“ major la premiul Nobel pentru fizică de anul acesta.
Numele laureaților premiului pentru chimie vor fi anunțate miercuri. Printre favoriți se numără suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicină din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucrăruile sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.
Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anunțat, luni, 15 octombrie.
Laureații vor primi câte o medalie din aur și un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărțit între cel mult trei câștigători pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, inițial stabilită la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusă cu 20%.
Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepția celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituții. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinței sale din testament.

Date insolite despre laureații premiului Nobel pentru medicină
Prezentăm mai jos o serie de date insolite despre laureații premiului Nobel pentru medicină, care, anul acesta, a fost atribuit de comitetul de la Institutul Karolinska din Stockholm britanicului John B. Gurdon și japonezului Shinya Yamanaka:
Din 1901, au fost atribuite 102 premii Nobel pentru medicină sau/ și fiziologie.
Premiul Nobel pentru medicină nu a fost acordat în nouă ani: 1915, 1916, 1917, 1918, 1921, 1925, 1940, 1941 și 1942.
38 dintre aceste premii au fost acordate unor laureați singulari, 31 au fost împărțite între câte doi laureați, 33 – între câte trei laureați.
Media de vârstă a laureaților premiului Nobel pentru medicină dintre anii 1901 – 2011 este de 57 de ani.
Cel mai tânăr laureat este Frederick G. Banting, care avea 32 de ani când a primit premiul, în 1923.
Cel mai bătrân laureat este Peyton Rous, care avea 87 de ani când a primit premiul, în 1966.
Cel mai bătrân laureat al premiului Nobel pentru medicină care este încă în viață este Rita Levi-Montalcini, care a primit distincția în 1986 și care a împlinit 103 ani pe 22 aprilie.
Din cei 199 de laureați ai premiului Nobel pentru medicină, doar 10 au fost femei: 1947 – Gerty Cori; 1977 – Rosalyn Yalow; 1983 – Barbara McClintock; 1986 – Rita Levi-Montalcini; 1988 – Gertrude B. Elion; 1995 – Christiane Nüsslein-Volhard; 2004 – Linda B. Buck; 2008 – Françoise Barré-Sinoussi; 2009 – Elizabeth H. Blackburn și Carol W. Greider.
Premii Nobel câștigate în familie: cuplu căsătorit – Gerty Cori și Carl Cori (1947); tată și fiu – Hans von Euler-Chelpin (chimie) și Ulf von Euler (medicină), Arthur Kornberg (medicină) și Roger D. Kornberg (chimie); frați – Jan Tinbergen (economie) și Nikolaas Tinbergen (medicină).

Mediafax

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.