Evenimentele de la nivelul cel mai inalt al Armatei inseamna mai mult decat simple investigatii ale procurorilor pentru impunerea justitiei, a acuzat ieri, intr-o conferinta de presa, omul de afaceri Gelu Tofan. In opinia sa, decizia de incepere a cercetarii penale impotriva sefului Statului Major General (SMG), gen. Eugen Badalan (care a fost indepartat din functie), si a 12 ofiteri (activi sau in rezerva), la numai o zi dupa ce presedintele Basescu a anuntat ca si-a dat acordul ca ministrul Atanasiu sa fie si el cercetat, nu este decat o reflectare a razboiului dintre palatele Cotroceni si Victoria.
Un contract -corect-
Tofan a spus ca Eugen Badalan este -omul presedintelui-, acesta fiind motivul pentru care este urmarit in legatura cu un contract pe care nu l-a semnat si de care nu este responsabil. Mai mult, el a declarat ca afacerea, care face acum obiectul unei anchete la Directia Nationala Anticoruptie, a fost perfect legala, dovada stand si faptul ca toate verificarile efectuate anterior pe aceasta tema au stabilit ca operatiunile au fost corecte. Omul de afaceri a precizat ca nu il cunoaste personal pe Eugen Badalan, dar ca i se pare corect sa faca aceste dezvaluiri in legatura cu contractul, desi actualul sef al Statului Major General nu i-a solicitat acest lucru.
Patronul Tofan Grup a prezentat mai multe documente, inclusiv contractul de furnizare de anvelope catre Armata, in contrapartida cu tehnica militara casata. Cel care a semnat contractul respectiv a fost generalul (r) Mihail Popescu, care a fost sef al SMG intre 2000 si 2004, iar anterior a indeplinit functia de sef al Statului Major al Fortelor Terestre intre 1997 si 2000. Afacerea fusese initiata pe vremea cand sef la SMG era Mircea Chelaru si a fost aprobata inclusiv de fostul ministru Sorin Frunzaverde.
Spusele sale au fost sustinute si de gen. (r) Mihail Popescu, acum senator al PSD si membru al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala. Acesta a declarat pentru Mediafax ca a semnat, intr-adevar, in iunie sau iulie 2000, acest contract -absolut legal si corect, benefic Armatei-, cu firma Tofan si ca va raspunde oricaror intrebari ale DNA, fiind unul dintre cei 12 ofiteri in cazul carora DNA a anuntat ca a inceput urmarirea penala in acest dosar. El a sustinut, indirect, si acuzele lui Tofan, spunand ca actualul ministru al apararii a stopat reforma Armatei, ca n-a reusit sa obtina bugetul Armatei si cauta sa-i denigreze pe cei dinaintea sa pentru a deturna atentia de la problemele reale. Popescu a mai afirmat ca, prin -tam-tam-ul- politicianist si demagogic care s-a facut in ultimele zile in acest caz, ministrul apararii incearca sa scape de seful SMG, Eugen Badalan. Daca se doreste schimbarea lui Badalan, se puteau gasi alte cai, nu acest -circ ieftin-, a mai spus generalul.
Indoielile raman
Chiar daca Eugen Badalan este doar o victima colaterala in batalia dintre Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, Teodor Atanasiu & Co., unele dubii in legatura cu contractul respectiv continua sa planeze. Conform chiar actelor oferite de Gelu Tofan, prin contractul incheiat in anul 2000, Armata obtinea preturi foarte mici pentru fierul vechi si celelalte deseuri metalice pe care le dadea la schimb pentru anvelope. Pentru fierul vechi, de exemplu, se oferea un pret de 0,016 dolari americani/kg. Pretul de achizitie al aceluiasi produs, la aceasta ora, este de circa 0,1 dolari/kg, de aproape sapte ori mai mare. Chiar si luand in considerare ca Tofan Steel, firma din cadrul grupului care a fost desemnata sa fie parte in tranzactie, trebuia sa mai cheltuiasca niste bani pentru taierea si transportul fierului, pretul de vanzare practicat de armata pare mult prea mic. In plus, Tofan Grup obtinea un profit de 5-15% la fiecare anvelopa vanduta in contrapartida cu fierul vechi sau celelalte metale obtinute de la Armata.
Cat de curat a fost incheiat contractul vor stabili, probabil, procurorii DNA. Gen. (r) Mihail Popescu a spus ca -nu putea fi vorba de comisioane, pentru ca a fost vorba de un troc, nu s-au dat bani nici de-o parte, nici de alta-. Mai precaut, Gelu Tofan s-a spalat pe maini, spunand ca nu a fost implicat in negocieri si ca, daca vreunul dintre angajatii grupului, care au fost implicati in tranzactie, a facut afaceri ilegale cu Armata, sa raspunda in fata legii.