Lupta surda dintre Nastase si Geoana risca sa afecteze nu numai imaginea celor doi demnitari pesedisti, ci si credibilitatea Romaniei in relatia cu NATO. Conflictul izbucnit in jurul ANS pune Guvernul Nastase in imposibilitatea de a-si respecta planul de masuri pentru aderarea la Alianta Nord-Atlantica, asumat de premier cu mare pompa in Parlament. Conform documentului in cauza, la capitolul patru, referitor la securizarea informatiilor, Autoritatea Nationala de Securitatea avea, in calitate de responsabil, mai multe sarcini prevazute pentru lunile mai-iunie. Or, o data cu adoptarea celebrei hotarari de Guvern prin care ANS isi inceteaza activitatea si cu anuntul presedintelui Iliescu privind necesitatea discutarii acestei probleme in CSAT, situatia Autoritatii a ramas suspendata undeva in aer, pana la noi clarificari la nivel inalt.
Actiunile ANS, puse in cui pana la noi ordine
Planul de masuri prioritare pentru aderarea Romaniei la NATO prevede la capitolul privind securizarea informatiilor o serie de sarcini pentru ANS, prevazute spre a fi duse la indeplinire in lunile mai-iunie, perioada in care activitatea Autoritatii a ramas suspendata undeva in aer. Asa cum se stie, in urma cu mai bine de doua saptamani, Guvernul a decis, printr-o hotarare intocmita undeva in laboratoarele SRI, incetarea activitatii ANS si preluarea atributiilor de catre o structura nou-creata, aflata in subordinea directa a Executivului. Aceasta decizie l-a nemultumit, prin ricoseu, si pe presedintele Iliescu, care l-a chemat la ceas de seara pe Nastase la Cotroceni, pentru discutii -pe probleme curente-, stabilind in final consultarea CSAT in aceasta problema delicata. Surse diplomatice sustin ca, pana la clarificarea situatiei, o parte a personalului ANS a fost trimisa la specializare, masurile prevazute pentru realizare in aceasta perioada ramanand doar pe hartie. Potrivit planului anuntat in Parlament si in cancelariile tarilor Aliantei, ANS trebuia ca in aceasta perioada sa continue implementarea masurilor de securitate fizica conform standardelor NATO prin -infiintarea a doua puncte de control si a unui subregistru. In luna mai, ANS se obliga, prin plan, sa continue procesul de pregatire a personalului roman, prin organizarea unui curs de instruire in domeniul protectiei documentelor pentru personalul din institutiile care gestioneaza documente NATO clasificate. Tot pentru aceasta perioada, in dreptul ANS se afla trecuta si organizarea unui seminar pe problematica securitatii personalului. In ciuda eforturilor noastre de a-l contacta timp de o saptamana pe presedintele ANS, Mihnea Motoc, pentru a afla stadiul de indeplinire al acestor masuri, nu am reusit sa aflam un raspuns din partea domniei sale, programul foarte incarcat nepermitandu-i nici macar o discutie de cinci minute. Cert este ca prin trimiterea unei parti a personalului la specializare, activitatea ANS a fost suspendata, pana la noi ordine sosite de la nivel inalt.
Geoana vede numai piste false pentru ziaristi
Luand exemplul de la sefii lui mai mari, ministrul de externe, Mircea Geoana, a dezmintit ieri ferm existenta unei dispute intre Presedintie si Guvern pe tema ANS. -Este o pista falsa si sunt convins ca foarte curand presa va gasi un alt subiect, bazat pe mai multa realitate decat cel pe care a incercat sa-l speculeze in ultimele zile-, a declarat Geoana, precizand ca inca de la inceput ANS a fost stabilit tranzitoriu la MAE.
De asemenea , Mircea Geoana a tinut sa sublinieze ca nu exista neintelegeri intre el si Adrian Nastase si a calificat drept -afirmatii cu totul nefondate- informatiile referitoare la -competitia- sa cu seful sau de partid. Surse din partid afirma insa ca ministrul de externe l-a suparat atat pe seful cel mare al partidului, cat si pe baronii pesedisti Octav Cozmanca si Miron Mitrea, intrucat a intrat pe teritoriul lor, zona Constanta, acceptand tacit ofertele generoase facute de organizatia locala privind un loc sigur pe liste si coordonarea acestei filiale.