Două ucenice povestesc cu zâmbetul pe buze și pline de mândrie despre un proiect „surpriză“ pe care oricine îl poate descoperi în Capitală, între 18 și 20 septembrie, de Zilele Bucureștiului. Alături de Ilinca Andreea Bivol, de 9 ani, și Bianca Sora, de 8 ani, au lucrat, cot la cot, artiști, copii, între 7 și 14 ani, voluntari, atât liceeni, cât și studenți. Din mâinile acestora au ieșit zece păpuși cu înălțimi medii de 2,5-3 metri, care „vorbesc“ despre câte un obiectiv cultural din Centrul Vechi al Capitalei. Acestea au fost confecționate, cu o răbdare de invidiat, în curtea Palatului Șuțu. Copiii nu au ținut seama că se murdăresc. Au uitat de mâncare și de repaus. Timp de două zile, ei au creat schițele păpușilor pe baza documentației despre obiectivele culturale, de sfârșit de secol al 19-lea, puse la dispoziție de Asociația din Pod, de Fundația Mora, de Muzeul Bucureștiului și de Muzeul Național de Istorie. Mai mult decât atât, copiii și-au folosit și imaginația pentru a da naștere fiecărei păpuși. S-au gândit și la pantofii păpușilor, deși în documentație nu se vedeau, au inventat haine și coafuri de epocă. Imediat ce au fost aprobate schițele, artiștii și toți ucenicii au trecut la treabă.
Zece păpuși în medie de 2,5-3 metri
Pentru confecționarea păpușilor în curtea Palatului Șuțu au fost aduse lemn, hârtii, sârmă, țesături, pastă de modelat, câlți, polistiren, ace, ațe. Pentru păpuși, mai întâi, artiștii au confecționat armături din lemn și polistiren. Pe urmă, artiștii, copiii și voluntarii au modelat lut și au ajutat la decorațiuni. Ilinca Andreea și Bianca spun, râzând, că alături de ceilalți copii au lucrat la cele zece păpuși și când ploua: „Am folosit umbrelele ca să nu ne plouă, dar nu am renunțat la confecționarea păpușilor“.
Cele două ucenice își amintesc cum lucrau pe bucățele la păpușile cu o înălțime medie de 2,5-3 metri: „Uneori, însă, era nevoie să ne mai ridicăm pe vârfuri. Alteori, înclinam păpușile pentru a lucra la ele. O dată sau de două ori, artiștii s-au urcat și pe scară“. Ilinca Andreea și Bianca povestesc că toată lumea care a muncit la aceste păpuși s-a murdărit, deseori, de aracet pe mâini: „A fost multă murdărie pe mâinile noastre. În aracet cu apă băgam fel de fel de hârtiuțe și le storceam cu mâinile“. Ucenicii au dat dovadă de o răbdare de invidiat, de multă migală. „Când am lucrat îmbrăcămintea păpușilor, am încrețit fâșiile de material, le-am cusut la bază, apoi trebuia să găsești sârma potrivită pe care să pui fâșiile de material sau de hârtie“. Când un ucenic se plictisea să realizeze ceva trecea la altceva. Spre exemplu, picta bancnote vechi. Cel mai greu a fost de împletit câlții pentru părul păpușilor. „Câlții miroseau a bălegar și se încurcau foarte ușor. A fost foarte greu să confecționezi părul păpușilor“, spun cele două ucenice. Atât Ilinca Andreea, cât și Bianca își amintesc că niciodată nu murdăreau hainele „de lucru“.
În schimb, când purtau la lucru îmbrăcăminte „de stradă“ era imposibil să nu o păteze cu vopsea sau cu aracet. Bianca a murdărit o pereche de pantofi, în timp ce prietena ei, Ilinca Andreea, a pătat o fustă, iar „mama a certat-o puțin pentru asta“. Acum, ucenicii care au lucrat timp de aproape două săptămâni așteaptă ca munca lor să fie apreciată.
„Jocul“ începe de la Hanul lui Manuc
De dimineață până seara, între 18 și 20 septembrie, bucureștenii, și nu numai, au ocazia să meargă în căutarea unui personaj-păpușă pentru a găsi un răspuns la întrebarea „Cine e Mitică?“. Pentru a ajunge, însă, la Mitică, trebuie urmat un traseu strict. Cele 10 păpuși, confecționate de grupul de ucenici și artiști, vor fi amplasate în fața a zece obiective cultural-istorice. Primul personaj este la Hanul lui Manuc. Acolo, căutătorii vor găsi indicii care fac parte dintr-o poveste ce se continuă cu fiecare personaj. Și tot așa până la… Mitică. Asociația din Pod și Fundația Mora, organizatorii acestui proiect care face parte din programul „I love Bucharest“, le transmit participanților că de la prima păpușă, amplasată în fața Hanului lui Manuc, pot lua o hartă. Aceștia trebuie să găsească toate păpușile în ordinea dată de indicii și să le marcheze locul pe hartă. Pe traseu vor exista mai multe „ștampile“ îndrumătoare fie pe trotuar, fie pe „sus“. După ce l-au găsit pe Mitică, participanții la acest „joc“ trebuie să-și imagineze finalul poveștii și să îl scrie. Harta completată trebuie introdusă în urna aflată lângă Mitică. Cele mai originale finaluri ale poveștii vor fi premiate.