Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că oferta României cu privire la cota de imigranți este foarte generoasă și că țara noastră nu este „nici xenofobă, nici autistă, nici separatistă”.
„Cred că, încet-încet, tematica cotelor va dispărea, fiindcă nu mi se pare normal ca o țară din UE să fie obligată la ceva ce nu poate să facă. Or, să se ia o decizie — nu contează acum în ce formă — în UE care redeschide falia între vest și est, mi s-ar părea un lucru fundamental greșit. Există alte forme prin care țările care refuză aceste cote obligatorii își pot arăta solidaritatea. Noi am exprimat solidaritate în această chestiune, România este solidară și cu ceilalți membri UE și într-o măsură care se va arăta pe parcurs și prin tranzit. Noi am făcut o ofertă chiar foarte generoasă pentru relocarea celor 40.000 de imigranți despre care s-a vorbit în iunie”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a subliniat că „România nu este o țară xenofobă, nici autistă, nici separatistă”.
„Noi dorim să contribuim la rezolvarea acestei chestiuni. Cum vom face acest lucru, rămâne de stabilit, trebuie să existe negocieri, discuții, un plan al Guvernului pentru a veni cu diferite propuneri. Nu doar numărul imigranților care pot fi cazați în România este un criteriu unic. Noi participăm la acțiuni Frontex, la întărirea granițelor exterioare ale UE. Dacă ni se cere, putem să participăm în multe alte proiecte și cu personal, și cu know-how”, a mai spus Klaus Iohannis.
„Nu cred că putem să punem chestiunea în termeni de nemeritat sau alte categorii mai degrabă emoționale, dar dacă vorbim de spațiul Schengen putem să constatăm cu toții că el nu funcționează de facto. Spațiul Schengen este nefuncțional în momentul de față și este o preocupare a noastră și această chestiune va face obiectul unei discuții în CSAT.
Am pus această chestiune pe ordinea de zi a CSAT”, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, întrebat dacă este de părere că României i s-a făcut o nedreptate prin faptul că nu i s-a permis până în prezent intrarea în Schengen.