Home Reportaj WTC: Ultimele 102 minute

WTC: Ultimele 102 minute

DISTRIBUIŢI

Cotidianul -The New York Times- a publicat recent reconstituirea cumplitei agonii a WTC, -povestita-, pentru prima data din interior, pe baza marturiilor miilor de oameni prinsi inauntru, fara nici o sansa de scapare. Puse cap la cap, marturiile dezvaluie terifianta poveste a ultimelor 102 minute de lupta cu moartea a celor 2.823 de oameni care au murit la WTC. Intre cei ucisi in evenimentul care a zguduit lumea si a schimbat cursul istoriei s-au aflat si patru romani. Materialul urmator prezinta, in premiera pentru presa din Romania, reconstituirea ultimelor clipe de viata ale romanilor ucisi la World Trade Center, in cel mai grav atentat din istoria omenirii, filmul ultimelor minute de viata ale acestora fiind realizat pe baza reconstituirii publicate de -New York Times-, precum si a marturiilor obtinute in exclusivitate de la apropiatii celor patru romani disparuti.

Patru romani – in Turnul de Nord

-Nu aveam de gand sa ne intalnim la cina in acea seara. Ne-am decis in ultima clipa sa luam masa impreuna. Amandoi am propus mai multe restaurante. Ce zici de Lombardi*s?, m-a intrebat, brusc. Si, asa, locul unde ne dadusem prima intalnire a fost si ultimul in care am fost. Cand Eugen a indraznit sa-mi ceara sa iesim impreuna, a facut-o prin e-mail. Ne-am intalnit tot la Lombardi*s. Abia mai tarziu mi-a spus ca, atunci cand ni s-a servit cina, i-am pus din instinct – asa cum se obisnuieste in China – o parte din portia mea in farfuria lui, si i s-a parut un gest tandru-. Asa isi incepe povestea Siu Chong, iubita de origine chineza a lui Eugen Lazar, unul dintre cei patru romani morti la WTC. -Dupa cina, Eugen m-a condus acasa. Nu stiam ca avea sa fie ultima cina impreuna, ultimul sarut de despartire-, povesteste Siu.

11 SEPTEMBRIE 2001. Ora 07.10. New York, cartierul Queens.

In cartierul rezidential de la periferia New-York-ului, sotii Alexandru si Elena Lazar si-au condus fiul spre statia trenului metropolitan. Era grabit sa prinda trenul dinspre Queens spre Brooklyn. Eugen a luat micul dejun in fuga si a schimbat cateva vorbe cu mama si tatal sau. Ultimele cuvinte: vorbim mai tarziu.

Ora 8.00. World Trade Center, Manhattan. Eugen Lazar ajunge la birou, la etajul 103, in Turnul de Nord. In acelasi timp, prietena sa, Siu, e in alta cladire din preajma, la sediul firmei Spire Integrated Design. -Biroul meu este situat aproape de WTC – doar la un bloc distanta de Bursa din New York. Puteam vedea -Gemenii- pe fereastra-, explica Siu. 20 de minute mai tarziu, cei doi indragostiti iau legatura prin e-mail: -L-am intrebat cum a dormit si ce treburi are de facut. Ultimul sau mesaj a fost un e-mail la ora 8.23-, povesteste prietena lui Eugen Lazar.

Ora 8.30. Sotii Alexandru si Corina Stan urca spre birourile lor din WTC, aflate la etajul 103. Atat Eugen Lazar, cat si sotii Alexandru si Corina Stan erau angajati ai corporatiei de investitii si consultanta financiara Cantor Fitzgerald, cu sediul la etajele superioare ale turnului nordic. Firma ocupa cinci niveluri, respectiv etajele 101-105, aflate la aproape 400 de metri inaltime fata de sol.

Ora 8.40. Inginerul roman Josua Poptean, trimis de sefii sai de la firma Bronx Builders, asteapta la etajul 106 discutia cu managerii localului. Acestia trebuie sa ajunga la 9.00, dar Josua, meticulos, isi pregateste ideile, limpezindu-si gandurile cu o cafea tare. Restaurantul trebuia reamenajat, iar firma lui avea destul de tare nevoie de contractul respectiv.

Romanii, mai sus de impact

Ora 8.46. Un Boeing 767, cu o vitez a de 700 de kilometri pe ora si peste cinci tone de combustibil in tancurile de alimentare loveste in plin. Avionul a sfasiat Turnul de Nord intre etajul 94 si 98, intrand direct in birourile firmelor Marsh&McLennan. In acel moment, cu doar trei etaje mai jos, nici un obiect nu s-a miscat. Dupa o secunda de liniste insa, un val de soc extraordinar a pornit in sus si in jos de la zona de impact, facand uriasul turn sa geama. Infern. Trei dintre romanii aflati in cladire erau la etajul 103, cinci etaje deasupra locului impactului, iar al patrulea, la etajul 106.

Potrivit cotidianului -New York Times-, combustibilul aprins in urma exploziei Boiengului a distrus patru niveluri. Zeci de persoane aflate intre etajele 94 si 98 au murit pe loc, arse sau mutilate de otelaria contorsionata. Turnul a fost sectionat in doua. Scarile de acces si lifturile au fost blocate de ramasitele schelariei si tencuielii. Tevile de apa, smulse de explozie, au provocat inundatii.

Ora 8.48. Cei aflati la etajele inferioare, de la etajul 92 in jos, se imbulzesc spre scari. Drumul lor spre viata era liber. De la etajul 100 in sus, 1.344 de oameni au ramas blocati. Patru dintre ei erau romani. La etajul 106, Josua Poptean pune rapid mana pe telefon. -Alo! Josua sunt. Sun de la World Trade Center! S-a auzit ceva! Un zgomot puternic. Nu stiu ce se intampla. Toata lumea e agitata pe aici. Aflu ce e si va sun!- La capatul firului se afla seful lui Josua – ultima persoana care i-a auzit glasul.

In afara de roman, conform -New York Times-, in restaurant se mai aflau 169 de oameni, luptand cu fumul care se ingrosa in fiecare secunda, fara curent electric si nici cea mai mica idee despre ce se petrece – restaurantul devenise o zona izolata. Situatia se deteriora rapid. Directorul restaurantului, Glenn Vogt, isi aduce aminte ca asistentul sau l-a sunat acasa, la 20 de minute dupa impact: -Tavanele se prabusesc, podelele se curbeaza!- Apar primele imagini socante la televizor. -Dupa ce a vorbit la firma, am incercat sa il sunam, dar a fost in zadar. Ne uitam ingroziti la televizor, dar telefonul mobil al lui Josua intra pe mesageria vocala-, explica, ingrozit, Alfred Gruia, cumnatul romanului.

Injuraturi si disperare

Ora 8.57. Prietena lui Eugen Lazar privea pe fereastra biroului gulerul de fum negru ce inconjura uriasa constructie. -Cand primul avion a lovit cladirea, a inceput cosmarul… Intai a fost o imensa confuzie, nestiind ce s-a intamplat-, povesteste Siu: -Telefoanele au inceput sa taraie intr-un ritm innebunitor, toata lumea dorea sa vorbeasca cu toata lumea. Incercam sa ne dam seama pe ce lume traim. Era o nebunie!-

Ora 9.01. Turnul de Nord, etajul 106. Fumul urca rapid dinspre etajul 98. Aerul devenea greu. -Ce sa facem, ce sa facem?-, ii intreba pe pompieri Doris Eng, seful de sala al restaurantului, citat de -New York Times-, prin marturiile unor cunoscuti.

Etajul 105. Sediul Cantor Fitzgerald, locul unde lucra Eugen Lazar si sotii Alexandru si Corina Stan. Mike Pelletier, un broker de-al firmei, o suna pe sotia sa, Sophie, care ia legatura cu un prieten. Acesta ii spune ca un avion cu teroristi la bord s-a izbit in turn. Brokerul incepe sa injure si impanzeste vestea printre colegii sai.

Etajul 103. Romanii Eugen Lazar si sotii Stan afla si ei ce s-a intamplat. Alexandru si Corina asteptau solutia salvatoare care avea sa nu mai vina. -New York Times- relateaza ca la etajele firmei Cantor Fitzgerald nu s-au produs initial pagube insemnate, desi avionul lovise turnul cu numai trei etaje mai jos. Nu exista insa nici o scapare: scarile si lifturile erau blocate dupa impactul fatal, iar cele patru etaje in care intrase avionul erau tranformate in uriase torte.

Al doilea impact

Ora 9.02. Un al doilea avion strapunge ca o lance a mortii Turnul de Sud. -Cand al doilea avion s-a izbit de turn si a explodat, intr-un nor de fum iesind din turnuri, l-am sunat din nou pe Eugen insa… nici un raspuns, suna intruna, dar nu se putea auzi nici macar mesageria vocala. E greu sa explic emotiile de atunci-, povesteste infricosata Siu. Vazute de pe geamul biroului ei, turnurile gemene erau sufocate de un nor de fum ce urca rapid spre etajele de sus. Trecusera 16 minute de la primul impact…

Ora 9.30. Turnul de Nord. La etajele firmei Cantor Fitzgerald situatia devenise dezastruoasa. Fumul gros si inecacios invadase toate etajele. Focul urca rapid spre acoperis. La 400 de metri inaltime, o mie de oameni se inghesuiau spre ferestre, incercand cu disperare sa traga o gura de aer. Panditi de primejdia sufocarii.

Etajul 103. Fotografii si cameramanii au surprins un barbat pe jumatate iesit in gol, inlantuit cu o mana de tocul unei ferestre, strangand cu cealalta mana o femeie ce parea gata sa se arunce din turn. Alexandru Stan si sotia sa, Corina? Eugen Lazar, ajutandu- si o colega de serviciu? Nu se va sti niciodata. Doua etaje mai sus, 50 de oameni cu fetele lipite de geamuri incearca sa prinda o gura de aer. Zadarnic.

Ora 9.35. Etajul 104. Andrew Rosenblum si colegii sai de birou de la firma la care lucrau si cei trei romani au inceput sa faca vant cu hainele, sperand zadarnic sa prinda putin aer in pacla groasa ce invadase toate incaperile. -Am aruncat cu computerele in ferestre sa luam o gura de aer-, i-a spus Andrew unui amic. Cand oamenii au inceput sa se arunce disperati pe ferestre, preferand sa moara decat sa mai indure chinurile si spaima infricosatoare prin care treceau, Rosenblum, sunat de sotia sa, i-a spus doar -O, Doamne Dumnezeule! Dumnezeule mare!-

Ultima clipa de viata

Ora 10.00. Pentru Siu Chong abia trecuse o jumatate de ora de eforturi zadarnice de a lua legatura cu Eugen. Cinci minute mai tarziu, se aude un zgomot asurzitor. -Am crezut ca a mai fost un atac. Cand m-am uitat pe fereastra in josul strazii, am vazut fum negru si dens impanzind drumul ca un rau ucigas-. Cazuse Turnul din Sud. In celalalt turn, care era inca in picioare, desi fusese primul lovit, angajatii de la Cantor Fitzgerald se luptau sa supravietuiasca. Printre ei, trei romani.

Ora 10.15. -Ne-am dus spre Podul din Brooklyn si, cum ne indepartam, vedeam din ce in ce mai multi oameni… unii erau atat de calmi, de parca nu s-a intamplat nimic… altii, cuprinsi de o panica incredibila-, povesteste fosta prietena a lui Eugen Lazar.

Ora 10.28. Dupa 102 minute de la impactul primului avion, si Turnul de Nord se prabuseste, ducand in mormant peste 1.300 de oameni. Doua zile mai tarziu, pe 13 septembrie, echipele de salvare ce cautau supravietuitori au gasit trupul fara viata al lui Eugen Lazar. Pe 16 septembrie s-au descoperit si trupurile sotilor Stan, iar dupa abia trei saptamani de la atac, corpul lui Josua Poptean. Toti patru au murit platind un pret infinit pentru o vina care nu le apartine, intrebandu-se ce s-a intamplat de fapt. O intrebare ramasa inca fara raspuns.

In amintirea celor patru romani

– Alexandru Stan (34 de ani): nascut la Bucuresti, a plecat in SUA prin -loteria vizelor- in urma cu sase ani, impreuna cu sotia sa. Lucra la WTC, firma Cantor Fitzgerald, ca informatician. Se afla la etajul 103 al WTC (Turnul din Nord, primul lovit) in momentul atacului;

– Corina Stan (31 de ani): nascuta la Targoviste, a fost sotia lui Alexandru Stan. Lucra la WTC, firma Cantor Fitzgerald, ca informatician-programator. Era la etajul 103 al WTC (in primul turn lovit) in momentul atacului;

– Eugen Gabriel Lazar (27 de ani): a plecat din Romania in 1985, impreuna cu parintii sai, Alexandru si Elena. Lucra la World Trade Center, la firma Cantor Fitzgerald. Se afla la etajul 102 al WTC (in primul turn lovit) in momentul atacului;

– Joshua Poptean (37 de ani): nascut la Arad, a emigrat cu familia in Statele Unite cand era adolescent. A fost casatorit cu o ziarista, de care a divortat. Lucra la firma Bronx Builders, ca proiectant-constructor, si se afla la etajul 106 al WTC.

Vis urat

Siu Chong, fosta prietena a lui Eugen Lazar, nu si-a revenit parca nici acum din socul acelei cumplite zile de 11 septembrie. -Eugen era cel mai, cel mai si voi pretui mereu fiecare moment petrecut impreuna… primul sarut, mangaierile tandre, surasul cald. Astept sa ma trezesc din acest vis urat si sa-l vad alaturi de mine, sa-i pot sopti ce mult il iubesc! (…) Astept, astept, ma uit pe geamul apartamentului, asteptandu-l pe Eugen sa ma strige ca sa cobor si sa-i deschid usa. Astept si nu mai vine-, a declarat, in exclusivitate, pentru saptamanalul -Ieseanul- Siu Chong.

La randul sau, cumnatului lui Josua Poptean, Alfred Gruia, nu-i vine nici lui sa creada ca tanarul de 37 de ani nu mai este: -A fost un om bun si un bun roman. Nu a renuntat la cetatenia romana si dona bani pentru misiunile organizatiei noastre. In 1995 chiar a insotit un transport de ajutoare pentru orfanii si batranii din judetul Alba-.

Trei momente importante

Zilele trecute s-au consemnat trei momente semnificative legate de momentul istoric 11 septembrie 2001:

– 26 mai 2002. Canalul de televiziune Home Box Office (HBO) a difuzat un documentar intitulat -In memorian, New York City-, in care a adunat imagini de la 16 televiziuni si 118 cameramani amatori. HBO a spart autocenzura instituita de mass-media americana in privinta celor mai atroce scene: imaginile a sapte victime care se arunca in gol si chiar un cadavru strivit de asfalt. -Natura umana face ca oamenii sa uite. Asa s-a intamplat in Europa cu Holocaustul. Nu putem lasa sa se intample la fel cu 11 septembrie-, spune fostul primar al New York-ului, Rudolph Giuliani, in debutul filmului, dupa ce pe ecran curg numele tuturor celor morti in tragedie.

– 27 mai 2002. Cotidianul -The New York Times- a publicat reconstituirea cumplitei agonii a celor prinsi in capcana mortii, la World Trade Center. Semnatarii articolului sunt Jim Dwyer, Eric Lipton, Kevin Flynn, James Glanz si Ford Fessenden. -La inceput au fost telefoane pentru ajutor, informatii, sfaturi. Apoi strigatele de disperare, apoi furia si, la sfarsit, dragostea. Din ultimele cuvinte ale celor disparuti s-a nascut o cronica a celor ultime 102 minute ale World Trade Center-, se spune la inceputul articolului din -The New York Times-.

– 30 mai 2002. A avut loc ceremonia oficiala de incetare a debarasarii locului unde s-au aflat -Gemenii-, locul numit -Ground Zero- (-Cota Zero-). Ultimul pilon de otel ramas din fosta mandrie a arhitectonicii americane moderne a fost taiat si transportat de un camion, in cadrul unei parade solemne, in fata rudelor celor ucisi si a oficialitatilor. Ultimul pilon din WTC urmeaza a fi expus intr-un muzeu care va aminti de tragedie.

Drama in cifre

– 353 de persoane aflate in cele doua turnuri au reusit sa ia legatura, prin telefon, pager sau e-mail, cu persoane din afara, dar numai 157 de apeluri au primit raspuns;

– din cele 2.823 de victime, 1.344 erau la ultimele 19 etaje ale Turnului din Nord si peste 600 la ultimele 33 de etaje ale Turnului din Sud (care a fost lovit la 16 minute dupa cel de nord, dar si primul care a cazut, dupa 57 de minute de la impact);

– de la primul impact si pana la prabusirea Turnului de Nord, au trecut 102 minute;

– Turnul de Nord a fost lovit intre etajele 94 si 98, iar cel de Sud, intre etajele 78 si 84;

– 37 de oameni din Turnul de Nord au sarit pe ferestre;

– doar 18 persoane, din cele 600 captive la ultimele etaje ale Turnului de Sud, au gasit unica scara practicabila si s-au salvat, coborand inainte ca acesta sa se prabuseasca;

– 200 de oameni din Turnul de Sud au murit sufocati de fum pe acoperis;

– dintre cei aproximativ 700 de angajati ai firmei Cantor Fitzgerald, firma la care lucrau trei dintre cei patru romani morti la WTC, numai 35 au scapat cu viata. Acestia nu se aflau nici in turn, nici pe strada. Ei n-au mai venit pe 11 septembrie la serviciu, pentru simplul motiv ca… fusesera concediati cu o zi inainte!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.