Directorul Institutului National de Pneumologie -Prof. dr. Marius Nasta- din Bucuresti, Paul Stoicescu (foto), a anuntat, ieri, ca 7% din copiii romani sunt afectati de astmul bronsic, iar rata prevalentei in randul acestora este in continua crestere. Totodata, unul din 20 de copii de varsta scolara are astm, diagnosticat sau nu, in Capitala 10% din acestia fiind afectati. Astmul bronsic este, conform specialistilor, cea mai frecventa boala cronica la copii, nevindecabila, dar controlabila, cu un nivel ridicat de mortalitate in majoritatea tarilor din lume.
-Astmul bronsic dezvoltat la copii este problema esentiala a astmului, deoarece 80% din pacientii adulti au avut debutul bolii in copilarie. Diagnosticarea astmului la copii este dificila, iar tratamentul tardiv nu are efectul scontat. Daca luam in calcul faptul ca aceasta afectiune cronica este cea mai frecventa in randul copiilor, implicand costuri ridicate pentru medicamentatie si un impact negativ asupra vietii pacientului, astmul bronsic este o problema grava-, a declarat Stoicescu. El a completat ca -atmul bronsic este o boala ciudata, cu doua tipuri de manifestari: copilul are, in plina sanatate, manifestari care sperie parintele, respectiv se sufoca, dupa care episodul acesta poate sa treaca si sa pacaleasca, iar cea de-a doua manifestare se intampla in momentul in care se cronicizeaza, este diagnosticat, iar copilul se sufoca fara a depune efort-.
Modificari in plan psihologic
Astmul bronsic este o afectiune cronica ce afecteaza caile respiratorii mici si mijlocii, caracterizata prin inflamatia si ingustarea acestora, facandu-l pe copil sa resimta senzatia de sufocare, sa tuseasca si sa aiba o respiratie suieratoare. Boala poate debuta in copilarie sau la maturitate, singurele cazuri vindecabile la pubertate fiind formele de astm alergic.
Potrivit specialistilor in domeniu, una dintre consecintele cele mai neplacute ale astmului este faptul ca induce degradarea calitatii vietii: copilul lipseste foarte mult de la scoala, ceea ce afecteaza si performantele sale scolare, si nici nu poate participa cu prietenii de aceeasi varsta la activitati sportive si educative. Mai mult, dezvoltarea fizica a acestor copii este deficitara deoarece nu desfasoara activitati de agrement, iar masa lor musculara este redusa, inferioara copiilor sanatosi de aceeasi varsta.
Educarea populatiei lasa de dorit
Pe de alta parte, copilul cu astm bronsic simte si intelege ca se afla intr-o situatie speciala fata de ceilalti copii, ceea ce duce la un sentiment de frustrare. Astfel, nici modificarile aparute in plan psihologic nu sunt de neglijat, intrucat il afecteaza intr-un mod iremediabil.
Din studii recente reiese ca 30% din copiii cu astm fac primele crize la varsta de sub un an, 50% – la sub doi ani si 80% – la sub cinci ani. -Simptome ca cele ale astmului bronsic apar si la alte afectiuni. Astfel, este foarte greu, chiar si pentru medic, sa puna acest diagnostic. Grav este insa in momentul in care parintii si doctorul copilului nu se gandesc la astm si il indoapa cu antibiotice, crezand ca are o banala viroza-, a declarat Stoicescu.
La randul sau, medicul primar Gabriela Suiu este de parere ca -astmul necesita o relatie de parteneriat permanent intre copil, parinte si medic, scopul lui fiind de a le oferi copiilor si familiilor acestora o viata libera de constrangere-.
Ambulatoriul nu are aparatura medicala speciala
Potrivit lui Stoicescu, o problema serioasa in combaterea acestei boli, care este subdiagnosticata, este reprezentata de lipsa unei educatii adecvate a populatiei. -Nu avem o educatie buna in randul populatiei, si nici in randul cadrelor medicale, astfel ca exista multe cazuri nediagnosticate-, a declarat specialistul.
In ceea ce priveste costurile tratamentului medicametos pentru un copil cu astm bronsic, acestea se cifreaza lunar la aproximativ trei milioane de lei daca produsele farmaceutice nu se regasesc pe lista cu medicamente compensate si la putin peste un milion daca se compenseaza.
Grav este si faptul ca mijloacele de investigatie in cazul astmului pentru sectorul autohton de ambulatoriu lipsesc cu desavarsire, ele putand fi gasite doar in unitatile sanitare specializate din intreaga tara.