Deputatii PSD, sub bagheta -maestrului- Viorel Hrebenciuc, aplica strategii noi in jocul parlamentar, pentru a evita orice victorie a Opozitiei. Ultima gaselnita a majoritatii a fost aplicata ieri, cand era programat pentru a doua saptamana consecutiv votul final la cateva legi organice extrem de importante si controversate, cum sunt Statutul alesilor locali, Legea finantelor publice sau legea privind infiintarea Parchetului National Anticoruptie (PNA). Dupa strigarea catalogului, conducerea grupului PSD a constatat ca nu are suficienti deputati proprii (173) pentru a trece aceste legi si a ordonat o retragere strategica, prin usile din spate, a catorva zeci de deputati, periclitand astfel cvorumul de sedinta si, bineinteles, votul final la aceste acte normative.
Dorneanu se incurca in manevre
Luat prin -surprindere- de aceasta situatie, presedintele sedintei, Valer Dorneanu, a hotarat convocarea ad-hoc a Comitetului Ordinii de Zi pentru a stabili ce se intampla cu sedinta in plen. Dupa aproape 30 de minute de discutii, Dorneanu a anuntat amanarea votului final pentru ziua de joi si discutarea in continuare a proiectelor de lege aflate pe ordinea de zi.
Nici solicitarea oficiala a democratilor de a se relua apelul nominal pentru a se vedea care deputati absenteaza si nici precizarile liberalilor ca nu este obligatoriu ca legile organice sa primeaca un vot favorabil in Parlament nu l-au convins pe Valer Dorneanu. Solidar cu interesele partidului sau, el a jucat pana la capat cartea PSD, anuntand discutarea celorlalte proiecte aflate pe ordinea de zi.
PD crede ca guvernul nu are sprijinul propriilor deputati
Liderul grupului PD din Camera, Alexandru Sassu, a declarat ca actiunea de ieri arata ca -sustinerea proiectelor de lege importante ale guvernului nu are ecou in randul parlamentarilor PSD-, ceea ce denota fie -dezinteres din partea parlamentarilor majoritatii, fie degringolada-. In sprijinul acestor afirmatii, Sassu a amintit si faptul ca ori de cate ori era vorba de votat legi importante pentru guvern erau mobilizati la votul final, pentru o reusita sigura, chiar si ministrii-deputati, lucru care nu s-a intamplat si de aceasta data.
Democratii sustin de asemenea ca liderii grupului PSD, constienti ca nu au sustinerea necesara pentru adoptarea legilor organice, au salvat obrazul partidului ordonand -defectarea- propriilor deputati.
Amuzat de situatia nou creata in Camera Deputatilor, liderul grupului PRM, Anghel Stanciu, i-a propus chiar lui Viorel Hrebenciuc sa-i -imprumute- cativa deputati peremisti, pentru a asigura majoritatea necesara votarii legilor. -Sa ne spuneti de cati deputati PRM mai aveti nevoie, ca sa vi-i imprumutam, pentru a va vota legile-, a declarat Anghel Stanciu.
Hrebenciuc – in rol de Pristanda
Liderul pesedistilor din Camera, Viorel Hrebenciuc, nu a reusit ieri sa explice de ce au absentat deputatii PSD. -Sase sunt absenti nemotivati, sapte sunt cu premierul in vizita de lucru in Dolj?ë-, a inceput sa-i numere Hrebenciuc, ca un veritabil Pristanda. Spre deosebire de domnia sa, ziaristii fusesera informati, prin zeci de e-mail-uri trimise in redactie, ca vizita guvernamentala de lucru in Dolj s-a amanat, din cauza presiunii sindicatelor. Prin urmare, nu putem sa presupunem decat ca deputatii care erau programati sa-l insoteasca pe Nastase in teritoriu nu l-au mai informat si pe liderul lor de anularea vizitei, castigand astfel o zi libera, in mijlocul saptaman