Tandemul romano-bulgar pentru aderarea la UE incepe sa scartaie. In cadrul consultarilor de la Luxemburg dintre oficialii europeni si reprezentantii tarilor candidate, liderii UE au constatat ca Bulgaria se distanteaza net de Romania in privinta capitolelor de negociere incheiate. De asemenea, ministrul bulgar de externe, Solomon Passy, a dat de inteles, potrivit Reuters, ca si-ar dori ca Bulgaria sa fie judecata dupa meritele inregistrate in procesul de negociere. -Scopul nostru nu este sa fim decuplati de cineva, ci sa fim judecati dupa propriile merite-, a declarat Solomon Passy, citat de Reuters. Bulgaria, considerata una din tarile codase ale negocierilor de aderare, alaturi de Romania, a reusit sa incheie alte trei noi capitole, inregistrand un total de 20 de capitole de negociere finalizate. Daca adaugam ca autoritatile de la Bucuresti se -lauda- cu doar 11 capitole incheiate, constatam simplu ca avantajul nu este deloc in favoarea noastra si ca bulgarii au motive serioase sa ceara sa nu mai fie cuplati cu Romania in procesul de negociere.
MIE anunta doar succese pe toata linia
Ignorand decalajul care desparte tara noastra de vecinii de la sudul Dunarii, ministrul integrarii europene, Hildegard Puwak, a cerut, la Luxemburg, ca Uniunea Europeana sa recunoasca progresele realizate de Romania printr-o -agenda de negociere mai intensa-. Dupa sesiunea de negociere Romania-UE la nivel ministerial, Hildegard Puwak a aratat ca, sub presedintia spaniola, Romania a deschis cel mai mare numar de capitole de la inceputul negocierilor, in numar de sapte, inchizand insa doar doua. Chiar si in aceste conditii, Puwak a cerut un roadmap (foaie de parcurs) revizuit pentru negocierile de aderare ale Romaniei, -care sa acopere cel mult trei presedintii ale Uniunii Europene-, fapt ce denota ca Romania doreste sa incheie negocierile in prima parte a anului 2004, cel mai tarziu.
Elan stahanovist pana la sfarsitul anului
Ministrul roman a recunoscut volumul de munca al Comisiei Europene, care face in acest moment eforturi sustinute pentru a termina negocierile de aderare cu zece tari candidate, pana la sfarsitul anului, precizand ca spera ca viteza Comisiei de procesare a documentelor prezentate de guvernul roman se va accelera. -Speram ca o solutie va fi gasita, pentru a sincroniza dinamica interna a pregatirilor pentru negociere in Romania cu viteza Comisiei de a procesa documentele-, a aratat Hildegard Puwak la conferinta de aderare.
Romania a continuat negocierile asupra capitolului de aderare nr. 9, Transporturi. Hildegard Puwak a subliniat ca in curand vor fi intrunite conditiile pentru a inchide cel putin patru capitole de negociere (Libera circulatie a capitalului, Uniune vamala, Telecomunicatii, Cultura si audiovizual). Alte patru capitole ar putea fi inchise pana la sfarsitul anului 2002, a aratat Puwak, enumerand in acest sens Libera circulatie a marfurilor, Libera circulatie a persoanelor, Transportul si Energia.
In privinta declaratiilor comisarului Verheugen, care a spus in fata comisiei de scrutin a parlamentului danez ca negocierile cu Romania si Bulgaria nu trebuie sa fie accelerate, intrucat cele doua tari nu vor putea adera inainte de 2007, Hildegard Puwak a precizat ca -nu trebuie sa interpretam spusele lui Verheugen, care a fost intotdeauna in favoarea largirii-. -Chiar si astazi, comisarul Verheugen a exprimat sprijinul pentru un proces de extindere care sa includa toti candidatii-, a declarat Hildegard Puwak.