Home Social Prima rachetă românească va fi lansată în spațiu, în octombrie

Prima rachetă românească va fi lansată în spațiu, în octombrie

DISTRIBUIŢI

Prima rachetă romånească, Helen, va fi lansată în spațiu în octombrie, în cadrul unui proiect privat, inițiat de Asociația Romånă pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), o organizație non-guvernamentală, informează Mediafax. Helen, proiectată și construită de echipa ARCA, va utiliza combustibil eco și o metodă inedită de lansare în zbor vertical, fiind ridicată cu ajutorul unui balon solar deasupra Mării Negre, au anunțat ieri, într-o conferință de presă, reprezentanții ARCA. Proiectul de lansare a rachetei are două obiective: de a realiza primul zbor lunar romånesc și de a ajuta ARCA să avanseze în competiția Google Lunar X Prize, care premiază echipa cåștigătoare cu 30 milioane de dolari.
„Am muncit foarte mult pentru această competiție, atåt pe partea tehnică, dar mai ales pentru strångerea de fonduri și atragerea de sponsori“, a spus Dumitru Popescu, coordonatorul proiectelor ARCA. El nu a făcut publice costurile acestui proiect privat, dar a precizat că statul romån nu a avut nicio contribuție financiară.
Nu este cunoscută cu exactitate data lansării din luna octombrie, alegerea zilei depinzånd de condițiile meteorologice. Potrivit lui Dumitru Popescu, statistic, doar cinci zile pe lună întrunesc condițiile meteo favorabile lansării rachetei.
Proiectul de lansare este singular printr-o serie de elemente unice: lansarea dintr-un balon solar, prin folosirea de combustibil ecologic (apă oxigenată cu o concentrație de 70%), dar și prin sistemul de dispunere a treptelor, care dă rachetei o formă inedită, care nu corespunde unui profil aerodinamic. Potrivit reprezentanților ARCA, peste 95% din materialele folosite în construcție sunt romånești, doar echipamentele electronice provenind din alte țări.
Helen este o rachetă spațială realizată în trei trepte, care va fi lansată dintr-un balon solar de mari dimensiuni (300 de metri și 2.000 de kilograme, avånd volumul unui bloc de zece etaje). În momentul în care se va ajunge în punctul de lansare, racheta va fi plasată pe suprafața apei, iar combustibilul bazat pe un tip special de apă oxigenată va fi transferat în tancuri. După ce alimentarea a fost terminată, echipa va începe procedura de umflare a balonului. Această etapă va dura aproximativ trei ore. Cånd balonul va atinge capacitatea necesară de ridicare, racheta va fi ridicată de la suprafața apei și va fi plasată, cu ajutorul unui cablu, sub balon, într-o poziție aproape verticală. Racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 de metri altitudine, cu ajutorul balonului Montgolfier, cel mai mare din lume, potrivit reprezentanților ARCA.
Marina Militară va transporta ansamblul de lansare, format din racheta Helen și balon, precum și echipa ARCA, în largul Mării Negre. La această etapă a operațiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni și trei ambarcațiuni ușoare. Pe parcursul operațiunilor de lansare, traficul aerian din zona Mării Negre va fi întrerupt, pentru desfășurarea în condiții de deplină siguranță a lansării.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.