Home Social Spanzurarea, metoda preferata de romanii sinucigasi

Spanzurarea, metoda preferata de romanii sinucigasi

DISTRIBUIŢI

Raportul anual al Institutului National de Medicina Legala -Mina Minovici- din Capitala scoate in evidenta faptul ca, si in 2005, spanzurarea a ramas metoda preferata de sinucigasi, fiind inregistrate 2.931 de cazuri la nivel national, din care aproximativ 233 in Bucuresti. In ceea ce priveste motivele care au impis romanii la aceasta solutie extrema, ele sunt diverse, insa majoritatea sinucigasilor sufereau de afectiuni psihice, precum depresia. Totodata, nu mai putin de 58.000 de europeni isi i-au in fiecare an zilele.

Din cele peste 20.000 de autopsii efectuate anul trecut, in intreaga tara, aproape 3.000 au fost cazuri de sinucideri. Acestea reprezinta si un indicator important din categoria mortilor violente, ele inregistrand, pe tara, in cursul anului precedent circa 2.913 cazuri, o valoare sensibil mai mica decat in perioada 2002-2004. Cele mai frecvente modalitati de sinucidere folosite au fost, in ordinea descrescatoare a frecventei: spanzurare – 77%, intoxicatie voluntara cu diferite substante – 10,8%, iar precipitare si submersie – 3% fiecare.

58.000 de europeni isi iau viata anual

Cu toate acestea, se constata insa tendinta de scadere lenta, dar constanta, a numarului de autopsii in ultimii ani, iar cifrele inregistrate ilustreaza un dezechilibru ingrijorator intre constrangerile financiare si numarul deceselor care impun o investigare medico-legala.

In ceea ce priveste situatia la nivel european, din statistici recente reiese ca, pe parcursul unui an, nu mai putin de 18,4 milioane de oameni cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani sufera depresii majore, principala afectiune psihica ce duce, netratata, la optarea la o astfel de solutie extrema in rezolvarea problemelor. Totodata, 58.000 de cetateni europeni se sinucid anual, numarul sinuciderilor fiind de 10 ori mai mare decat cel al mortilor survenite in urma accidentelor rutiere sau a maladiei HIV/SIDA. In plus, unu din patru europeni sufera cel putin o data in viata o criza asimilata unei boli psihice.

30% din autopsii se fac in conditii neadecvate

In Romania, conform specialistilor in domeniu, in ultimii ani s-au inmultit cazurile de moarte violenta (submersie, precipitare, spanzurare) in care nu se dispune o autopsie medico-legala si in care medicii de familie elibereaza certificat constatator al mortii la -sugestia-politiei. Astfel, din numarul total de autopsii medico-legale, 61% au fost reprezentate de mortile violente, iar 39% au fost reprezentate de morti neviolente. Totodata, persista, ca si in anii trecuti, situatia in care 30% din autopsii nu se efectueaza la sediul institutiilor medico-legale, ci in conditii mai mult sau mai putin improvizate.

Cu privire la circumstantele de producere a mortilor violente, printre acestea se numara decesele accidentale cu 66%, sinuciderile – 26,57%, adica tot atatea victime cat au generat accidentele rutiere. De asemenea, anul trecut au fost inregistrate la nivel national 676 cazuri de omucideri, o cifra care se disociaza de tendinta de scadere consistenta si progresiva inregistrata in ultimii anii: 617 cazuri in 2004, 782 in 2003, 873 in 2002, 947 in 2001 sau 1.024 in 2000.

Anul trecut s-au mai inregistrat si 2.909 decese ca urmare a accidentelor rutiere, dupa o scadere progresiva inregistrata in perioada 1990-2002, incadrandu-se intr-o ingrijoratoare tendinta de crestere a accidentelor grave de circulatie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.